Aconseguir una ciutat per a “qualsevol persona” - Diari de Barcelona
Dia Internacional de les persones amb discapacitat
Aconseguir una ciutat per a “qualsevol persona”
Ni circular pels carrers ni accedir a les terrasses, algunes de les dificultats del dia a dia de les persones amb discapacitat

Assolir la participació i la igualtat d’oportunitats a la societat de tots aquells individus que conviuen amb una discapacitat no és fàcil. I cal tenir-ho present. Per això, aquest dijous se celebra el Dia Internacional de les Persones amb Discapacitat. L’objectiu, en paraules de la sociòloga de l’Institut Guttmann, Blanca Cegarra, és “una ciutat del futur inclusiva, lliure de barreres, on qualsevol persona, tingui la diversitat que tingui, pugui participar en igualtat de condicions”. De la mateixa manera ho veu Montserrat García, responsable d'Accessibilitat de la Junta Directiva d’ECOM, que considera que “la ciutat ha de ser molt més humana, més educadora, amb molta perspectiva de gènere i menys estereotipada”.
L’accessibilitat és una de les problemàtiques amb les quals aquest col·lectiu conviu diàriament: “has de poder sortir de casa teva, circular per voreres i carrers, agafar el transport públic o accedir a l’escola dels teus fills, i sovint no és així”, explica Montserrat García a Diari de Barcelona. Afegeix, també, que la covid-19 “ens ha remès a haver de garantir la distància interpersonal i això ha repercutit a la ciutat, amb l’ampliació de voreres i terrasses”.
En aquesta línia, Blanca Cegarra, assegura que “a Barcelona s’ha avançat força en aquest aspecte, però encara queden moltes barreres físiques i arquitectòniques que els impedeixen moure’s de manera independent”. Les voreres estretes, els obstacles en elles, les lloses trencades o les terrasses que no compleixen amb els criteris d’accessibilitat són algunes de les dificultats diàries que es troben les persones amb discapacitat. De fet, després que l’Ajuntament de Barcelona anunciés ahir que les ampliacions de terrasses permeses durant la pandèmia es podrien mantenir indefinidament, les xarxes socials de diferents associacions i entitats es van emplenar de denúncies, ja que moltes de les noves terrasses no disposen de mesures per garantir l’accés al col·lectiu. García fa èmfasi a Diari de Barcelona que “falta planificació equitativa de la mobilitat per a tots els barris, tenim territoris on la gent no pot ni comprar el pa”.
Des de les institucions
L’Institut Municipal de les Persones amb Discapacitat, que treballa diàriament per garantir els drets de tot aquest col·lectiu, és conscient d’aquest problema i explica que “s’han posat en marxa diferents intervencions a districtes com Ciutat Vella per millorar l’accessibilitat física en la proximitat i museus”. Assenyalen, a més, que s’està treballant en el mapa d’accessibilitat dels espais de joc de la ciutat per tal que el 100% de la població pugui utilitzar-los. També destaquen les iniciatives en què treballen per millorar la qualitat i quantitat d’habitatges disponibles per a les persones amb discapacitat,” com el programa de subvencions ‘La Meva Llar’, per incorporar elements domòtics i d’accessibilitat comunicativa en els habitatges habituals de les persones amb discapacitat.
Són diferents entitats les que han apostat per dur a terme diferents accions al llarg del dia: l’Institut Guttmann l’empra com a plataforma de difusió del projecte Participa! i, l’agrupació d'entitats de persones amb discapacitat física ECOM, juntament amb l’Ajuntament d’Esplugues de Llobregat i altres associacions, ha organitzat l’espai sensibilitzador Posa’t al meu lloc. Ambdós projectes pretenen posar veu al col·lectiu i aconseguir crear noves i diferents polítiques públiques que contemplin de manera igual i equitativa les persones amb discapacitat.
Des del primer, assenyalen que per avui han preparat un reportatge on participen diferents personalitats conegudes com Dolors Bassa, Albert Llovera o Joan Subirats, per captar 1000 persones amb discapacitat que vulguin unir-se al projecte que pretén innovar i transformar la societat per fer-la més inclusiva. Seguint el mateix fil, des d’ECOM assenyalen que durant la jornada tindran lloc diferents tallers experimentals, per fer conèixer la vida diària de les persones amb discapacitat.

