Pla obert de dos treballadors de Nissan abraçant-se a la Zona Franca després de que els sindicats i l'empresa hagin arribat a un acord sobre el futur de les plantes de la companyia a Catalunya.
Per ACN i Redacció
Publicat el 06 d’agost 2020
Temps de lectura 5 minuts

La direcció de Nissan i els sindicats han arribat a un acord definitiu sobre l'ERO a 2.525 treballadors i el tancament de les plantes a Catalunya després de 25 hores de reunió telemàtica. L'empresa s'ha compromès a no executar cap acomiadament i que les baixes només siguin voluntàries o per prejubilacions fins a finals del 2021, quan la marca té previst tancar les plantes de la Zona Franca, Sant Andreu de la Barca i Montcada, segons fonts sindicals. 

En un comunicat, la multinacional afirma que "intentarà evitar" que es produeixin baixes traumàtiques. A més, s'han obtingut millores en les indemnitzacions per al col·lectiu de treballadors d'entre 50 i 54 anys, després d'incloure'ls en el conveni especial de la Seguretat Social. 

Fi de la vaga

Executius i treballadors s'han posat d'acord en ajornar el tancament fins a finals del 2021, un any més tard de la data que va anunciar inicialment la companyia per donar temps per trobar un nou inversor. Com a contrapartida, els sindicats hauran d'abandonar la vaga indefinida i tornar a la feina a finals d'agost. Els treballadors han fet 95 dies de vaga indefinida per protestar, primer, per les incerteses de futur, i després per l'anunci de tancament.

Un treballador de Nissan, a l'entrada de la fàbrica de la Zona Franca, celebrant que sindicats i empresa hagin arribat a un acord. Font: ACN

"Pensem que és la millor decisió per a totes les parts perquè permet obtenir més temps per buscar projectes alternatius de reindustrialització i, en el cas que aquests no poguessin prosperar, ofereix condicions de sortida molt per sobre de les màximes establertes per la llei", ha afirmat Frank Torres, vicepresident executiu de Nissan per a Rússia i responsable de la gestió el procés de consultes. A la sortida de la reunió els sindicats han assegurat que ha sigut un acord "de picar pedra, de picar pedra i de picar més pedra", segons el president del comitè d'empresa, Juan Carlos Vicente.

Els sindicats han lamentat que l'empresa hagi "volgut dinamitar" l'acord i que les institucions no hagin derogat la reforma laboral, tal com demanaven. "Aquest acord culmina la lluita contra una multinacional que ens ha tancat sense donar-nos les causes, enganyant com sempre, hem aconseguit un acord just pels treballadors i una bombona d'oxigen per buscar la reindustrialització", ha assegurat Miguel Ruiz, representant de Sigen-Usoc.

La direcció de Nissan i els sindicats han arribat a un acord definitiu sobre l'ERO a 2.525 treballadors i el tancament de les plantes a Catalunya. Font: @ccoonissan

Sortides laborals

Un dels punts on més s'ha encallat la negociació ha estat com gestionar l'excedent de treballadors fins a finals del 2021. Els sindicats han exigit des de l'inici evitar acomiadaments traumàtics mentre hi hagués activitat industrial a les plantes. Finalment, la part de la plantilla que surti abans de l'empresa serà voluntàriament o per prejubilació, asseguren els sindicats, que han xifrat unes 800 les prejubilacions pactades. A més a més, l'empresa es "compromet a buscar de forma conjunta les alternatives, legals o convencionals, necessàries per intentar evitar que es produeixin baixes traumàtiques".

Pel que fa al futur, treballadors i empresa s'han compromès a crear una taula tripartit amb les administracions per afavorir la reindustrialització de les tres plantes. A més, Nissan assegura que reclamarà al possible inversor que contracti els treballadors afectats per l'ERO, amb "especial atenció" pels treballadors nascuts els anys 1970 i 1971. També s'ha aconseguit una garantia de tres anys de feina a la companyia que ocupi els terrenys i, en cas de no complir-se, l'abonament de "com a mínim" 25.000 euros, segons els sindicats.

40 anys d'història 

La companyia nipona va anunciar el 28 de maig que tancaria les tres fàbriques que té a Catalunya, argumentat que les instal·lacions no eren competitives. Els sindicats, però, van denunciar que la multinacional havia "ofegat" les instal·lacions, traient models sense substituir-los i permetent fugues de vehicles a fàbriques de Renault, soci de Nissan.

Les instal·lacions de la multinacional -Zona Franca, Montcada i Reixac, Sant Andreu, el centre de distribució al port i la planta de recanvis- representen l'1,3% del PIB de Catalunya i el 7% del producte industrial català.

La marxa de Nissan posa fi a 40 anys d'història tot i que l'orígen de Motor Ibérica es remunta fa un segle, el 1920, amb la fàbrica que Henry Ford va decidir instal·lar a Cadis. El centre es va traslladar a la capital catalana al cap de tres anys i es va instal·lar al Poblenou. Trenta anys més tard i en plena dictadura, Ford va marxar d'Espanya, l'empresa es va nacionalitzar i va passar a anomenar-se Motor Ibérica. No va ser fins al 1967 que la producció es va traslladar a la Zona Franca. Nissan va adquirir part de la companyia el 1980.

La celebració de l'acord. Font: ACN

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —