Acord pel Brexit de la UE i el Regne Unit, al detall - Diari de Barcelona
Brexit
Acord pel Brexit de la UE i el Regne Unit, al detall
Brussel·les i Londres superen les diferències en pesca que bloquejaven el pacte en les darreres hores

La Unió Europea i el Regne Unit han tancat aquest dijous un acord sobre la relació futura després del 31 de desembre, dia en què acaba el període transitori. Després de nou mesos de negociació i a només una setmana per al Brexit definitiu, Londres i Brussel·les han tancat un text després d'arribar a un consens en l'accés als bancs de pesca, la qüestió que més ha fet perillar l'acord en les darreres hores.
Ara, la Comissió Europea ha d'enviar el text als representants dels 27 perquè li donin llum verda i decideixin si aplicar l'acord de manera provisional a partir de l'1 de gener davant la manca de temps perquè l'Eurocambra el ratifiqui abans de final d'any.
Londres i Brussel·les han tancat un acord després que la negociació es desencallés en les últimes dues setmanes en alguns dels àmbits més problemàtics. Els progressos en la igualtat de condicions en comerç –normes de competència i ajudes d'estat- i en la governança del pacte havien generat més optimisme, però el consens en pesca no ha arribat fins l'últim minut. El pacte estava gairebé tancat aquest dimecres, però alguns detalls en pesca l'han retardat fins al dijous.
L'acord arriba justament una setmana abans que acabi el període transitori i es produeixi la ruptura definitiva. El 31 de desembre el Regne Unit sortirà del mercat únic i de la unió duanera i deixarà d'estar sota la legislació europea. Així, conclouen un divorci que es va iniciar el 2016 amb una ajustada victòria a favor d'abandonar el club comunitari.
Segons el Govern britànic, aquest acord permet l'inici d'una nova relació comercial i econòmica "pròspera" entre un Regne Unit "sobirà" i "els nostres socis i amics europeus". El Regne Unit afirma que l'acord proporciona "continuïtat tant per a les economies del Regne Unit com de la UE en fer costat a les empreses en tots dos costats del Canal de la Manxa perquè continuïn una relació comercial estreta i profunda".
Ho ho ho! ?Press conference by @vonderleyen and @MichelBarnier @EU_Commission in a few mins!
— Daniel Ferrie ?? (@DanielFerrie) December 24, 2020
???? Watch live here: https://t.co/To28pGgcPn
Els termes de l'acord
L'acord entre la Unió Europea i el Regne Unit es basa en tres pilars: el pacte comercial, de seguretat i de governança. Pel que fa al primer, es garanteix el comerç amb zero tarifes i quotes i s'estableix un mecanisme que vol assegurar la igualtat de condicions en comerç, per exemple en l'execució de les ajudes d'estat. Ambdues parts també es comprometen a mantenir "alts estàndards" en medi ambient o laborals.
El text també preveu un període de cinc anys i mig de transició en pesca. Així, la Unió Europea haurà de retornar el 25% de les captures el 2026. Fixar aquesta xifra ha estat un dels esculls per tancar l'acord. S'ha negociat "peix a peix", segons han apuntat fonts comunitàries.
D'altra banda, el pacte inclou que el Regne Unit continuï formant part d'alguns programes europeus fins al 2027. Per exemple, seguirà a Horitzó Europa, però no al programa Erasmus. En transport, l'acord permet mantenir una connexió "continuada" i "sostenible" per aire, mar i terra, mentre que en seguretat ambdues parts es comprometen a col·laborar.
En defensa i desenvolupament fonts comunitàries han apuntat que el Regne Unit no ha volgut negociar. Finalment, l'acord també estableix un mecanisme per controlar l'aplicació dels principis establerts al text i per resoldre les possibles disputes.
Un acord "just i equilibrat"
"Tenim un acord just, equilibrat i que protegirà els interessos europeus, garantirà una competència lleial i donarà la previsibilitat que necessiten les nostres comunitats pesqueres", ha dit la presidenta de la Comissió, Ursula von der Leyen, en la presentació del pacte: "Ara és el moment de passar pàgina i mirar al futur".
Al seu torn, el negociador europeu, Michael Barnier, ha assegurat que, malgrat l'acord, a partir de l'1 de gener hi haurà "canvis per a molts ciutadans i empreses" perquè el Regne Unit ja serà completament un estat tercer.
Des de Londres, el primer ministre britànic, Boris Johnson, ha celebrat que amb l'acord el Regne Unit "recupera el control" de les seves "lleis i destí". "Aquest acord ens dona estabilitat i certesa", ha destacat Johnson, que ha dit a la Unió Europea que el Regne Unit vol continuar sent el seu "amic" i "aliat".

