Jaime Palomera
Per ACN
Publicat el 09 de setembre 2020

El Parlament de Catalunya ha aprovat la proposició de llei per regular els preus dels lloguers d'habitatges a Catalunya. Amb els vots a favor de JxCat, ERC, CatECP i la CUP - i els contraris de Cs, PSC, PDeCAT i PPC - la cambra catalana ha validat la mesura que pretén regular la "contenció" i "moderació" de les rendes quan es destinin a la residència permanent i es trobin en zones declarades amb "mercat d'habitatge tens". 

Quatre diputats del Partit Demòcrata, que també formen part del grup parlamentari de JxCat han votat en contra. Segons ha emès el partit, ha estat perquè "no es defensa el petit propietari" i que, a més, "es produirà l'efecte que hi haurà menys pisos de lloguer al mercat en els propers anys". 

La mesura ha estat possible després d'un acord 'in extremis' entre el Sindicat de Llogateres, JxCat, ERC, CatECP i la CUP, poques hores abans de la votació al ple del Parlament. La proposta resultant de l'acord ha tingut en compte les despeses dels propietaris en la rehabilitació dels immobles i exclourà els petits tenidors en situació de vulnerabilitat, és a dir, amb uns ingressos inferiors als 2.000 euros mensuals incloent les rendes.

El Consell de Garanties Estatuàries no ha avalat bona part de la llei, ja que creu que alguns dels seus articles contradiuen la Constitució i l'Estatut. Ha estat, també, durant el debat previ a l'aprovació que Cs, PSC i PPC han advertit que la llei no té cap recorregut perquè el Parlament no té competències per legislar en la regulació dels lloguers. El PPC ha anuncat que "en breu" recorrerà la norma davant del Tribunal Constitucional. 

L'acord resultant deriva de la proposta del Sindicat de Llogateres per convèncer els parlamentaris de JxCat de retirar les vuit esmenes presentades i votar a favor de la llei. Una de les esmenes proposava l'exempció de l'aplicació de la normativa en el cas que el propietari fos una persona física amb ingressos inferiors a 5,5 vegades l'Indicador de Renda de Suficiència de Catalunya (IRSC).

Una altra de les esmenes plantejava que les parts contractants poguessin acordar un increment del preu de referència en el cas que el propietari hagués fet obres de millora de la conservació, la seguretat, el manteniment, la confortabilitat i l'eficiència energètica de l'habitatge en els últims cinc anys.

El portaveu del sindicat, Jaime Palomera ha celebrat l'assoliment de l'acord i ha defensat la importància de la llei per regular els lloguers a Catalunya. Segons ha explicat, la normativa no afectarà l'obra nova amb l'objectiu d'incentivar la construcció d'habitatges protegits. "Cal regular el lloguer i construir habitatge públic i protegit", ha resumit el portaveu.
 

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —