Ada Colau
Per ACN
Publicat el 19 de gener 2022

Un jutjat de Barcelona ha citat a declarar com a investigada l'alcaldessa de la capital catalana, Ada Colau, per suposades irregularitats en la concessió de subvencions públiques a diverses entitats. El jutjat d'instrucció número 21 de Barcelona ha admès a tràmit una querella de l'Asociación para la Transparencia y la Calidad Democrática (ATCD) presentada al desembre i ha citat Colau per al pròxim 4 de març a causa dels delictes de prevaricació, frau en la contractació, malversació de fons públics, tràfic d'influències i negociacions prohibides a funcionaris.

El març de l'any passat Abogados Catalanes por la Constitución va denunciar a la fiscalia uns fets similars, investigació que va ser arxivada pel ministeri públic al juliol. L'associació va denunciar que diverses subvencions a l’Observatori DESC, la PAH, l’Aliança contra la Pobresa Energètica i Enginyeria Sense Fronteres eren irregulars. L’associació incloïa en la seva denúncia acusacions de prevaricació, frau en la contractació, tràfic d’influències i malversació, i atribuïa el fet que fossin subvencions directes a l’objectiu d’esquivar una licitació oberta o un concurs.

A banda de Colau, l’associació també havia denunciat la quarta tinent d’alcaldia de l’Ajuntament, Laura Pérez, les exregidores de Barcelona en Comú durant el passat mandat Gala Pin i Laia Ortiz, i la directora de l’Observatori DESC, Irene Escorihuela. Colau havia treballat al DESC abans de ser alcaldessa i va ser portaveu de la PAH.

La reacció de Colau

L'alcaldessa Ada Colau ha mostrat "perplexitat" per la citació judicial per declarar com a investigada per suposades subvencions irregulars a diverses entitats i ha confiat que la querella quedarà "en res". En declaracions als mitjans, Colau ha explicat que formalment no ha rebut cap notificació del jutjat, però ha indicat que davant la notícia els serveis jurídics de l'Ajuntament de Barcelona ja s'han dirigit al jutjat per personar-se i mostrar voluntat de col·laborar. L'alcaldessa s'ha mostrat sorpresa perquè se la cita per uns fets que la fiscalia ja va arxivar fa mesos en no veure-hi irregularitats. En qualsevol cas, ha dit, espera que la querella s'arxivi i veu "fora de lloc" plantejar ara qualsevol cessament.

"Ja portem onze querelles arxivades i esperem que passi el mateix amb aquesta", ha afirmat Colau, que ha expressat "total tranquil·litat" davant la citació. De moment, ha afegit, l'única dada que té és que els fets pels quals se la cita es van arxivar per part del ministeri públic i ha defensat que a l'Ajuntament s'ha actuat correctament. 

D'altra banda, Colau ha remarcat que l'associació que s'ha querellat, l'Asociación para la Transparencia y la Calidad Democrática (ATCD), no té activitat coneguda a la ciutat de Barcelona però per contra, ha afegit, és coneguda per haver presentat esmenes al reglament de participació per impedir una consulta sobre la municipalització de l'aigua i una querella contra l'Ajuntament de Valladolid relacionada també amb la municipalització de l'aigua. 

Codi ètic

Preguntada per si preveu seguir el que estipula el codi ètic de Barcelona en Comú en casos d'imputació judicial, és a dir, el cessament o renúncia immediata del càrrec, l'alcaldessa ha assenyalat que veu "fora de lloc" plantejar cap cessament. "L'única informació que tinc és que els fets es van arxivar perquè no hi havia indici d'irregularitat", ha apuntat. Així, ha conclòs que veu "precipitat" treure per ara cap conclusió. 

El codi ètic de Barcelona en Comú recull "comprometre’s a la renúncia o el cessament de forma immediata en tots els càrrecs, davant la imputació judicial de delictes relacionats amb corrupció, prevaricació amb ànim de lucre, tràfic d’influències, enriquiment injust amb recursos públics o privats, suborn, malversació i apropiació de fons públics, ja sigui en interès propi o per afavorir terceres persones".  

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —