Adeu a Facebook i Instagram a la UE? - Diari de Barcelona

Meta, l'empresa matriu de Facebook i Instagram, ha amenaçat amb la possibilitat de tancar els seus serveis als països de la Unió Europea (UE) a causa d'una sentència judicial que li impedeix transferir dades dels usuaris europeus a la seva seu als Estats Units.
En el seu últim informe davant la Comissió de Borsa i Valors dels EUA (SEC, per les seves sigles en anglès), l'empresa de Menlo Park (Califòrnia, EUA) explica que la sentència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) del 16 de juliol de 2020 podria tenir conseqüències per a la seva "capacitat de proveir serveis".
"Si no ens permeten transferir dades entre països i regions en les quals operem, o si ens restringeixen la capacitat de compartir dades entre els nostres productes i serveis, la capacitat per proveir els nostres serveis podria veure's afectada", ha indicat la companyia que dirigeix Mark Zuckerberg.
La raó fonamental d'aquesta possible afectació als seus serveis és la dificultat que les majors restriccions de privacitat suposen per a poder personalitzar els anuncis en línia, que és la principal font d'ingressos de Meta.
Escut tombat pel TJUE
L'empresa, que fins a octubre de l'any passat es deia Facebook, ha citat la invalidació per part de la Justícia europea del conegut com a "escut de protecció", un acord entre la UE i els EUA perquè les empreses puguin transferir les dades dels usuaris entre continents.
L'"escut de protecció" va ser invalidat pel TJUE el juliol de 2020 en considerar que possibilitava ingerències en els drets fonamentals dels ciutadans europeus, les dades dels quals es transfereixen al país nord-americà, i a més no atorgava el nivell adequat de garanties que pretén assegurar el Reglament General de Protecció de Dades (RGDP) de la Unió Europea.
En virtud d'aquest acord, les empreses estatunidenques que processaven dades personals provinents de la UE havien d'estar donades d'alta al sistema en el Departament de Comerç dels Estats Units. A més, havien de respectar compromisos com informar del dret a l'amo de les dades si pretenien transferir-les a terceres parts i els motius pels quals ho feien, o no utilitzar mai les dades amb una fi diferent a l'original.
La decisió de la cort obliga la Comissió Europea (CE) a revisar la normativa, que està treballant per a adaptar el RGPD al cas específic dels Estats Units, on estan radicades gran part de les multinacionals tecnològiques, Meta entre elles.
La Comissió també manté obertes negociacions amb el govern estatunidenc per a aconseguir un nou acord successor de l'"escut de protecció" que compleixi amb la resolució judicial, segons la informació més actual de la seva pàgina web.

