- entrevistes -
El grup Fetus en concert
Per Joan Parareda
Publicat el 21 de desembre 2023

Dos dies abans del seu últim concert de gira a la Sala Apolo, Adrià Cortadellas atén al Diari de Barcelona. El cantant i guitarrista del grup Fetus fa balanç dels més de 50 concerts que han fet des del 7 d'octubre de 2022, quan van tocar a Manresa, fins al que faran aquest dijous a les vuit del vespre a Barcelona. 

Fetus s'ha consolidat a l'esfera de la música en català amb quatre discos a les seves mans. A l'Epicentre del fangar, Terra cuita i Sota cavall i rei se'ls hi ha sumat La serra dels perduts. Un últim disc que els ha portat a tocar arreu de Catalunya durant un any i dos mesos. Una gira on, entre concert i concert, han sortit lletres noves i hi ha hagut nits especials com La Gran Xefla de Corçà i el concert a Girona amb la participació d'entitats populars. Tot això abans d'arribar a l'última nit de la gira, la d'aquest dijous a l'Apolo.

Com esteu a dos dies del concert?
Bé, molt bé. Sempre és un goig. I després de tants concerts és com que, hòstia, des el primer que vam fer la cosa ha anat quallant molt. La veritat és que sempre hem fet sales més petites a Barcelona i estem molt contents de fer l'Apolo, que al final és com més emblemàtic. I tancar-ho allà farà goig, realment. 


"El disc ha tingut molt més bona rebuda i hem treballat molt més del que ens podíem arribar a imaginar prèviament"


Per tant, és el primer Apolo?
És el primer cop que toquem a l'Apolo com a Fetus. Jo havia tingut algun altre projecte però com a grup és la primera vegada. 

50 concerts en un any… Com ho heu viscut això?
De fet, n'hem fet més de 50. Home, realment, el disc ha tingut molt més bona rebuda i hem treballat molt més del que ens podíem arribar a imaginar prèviament. Estem en un punt que ja portem quatre discos des que vam començar l'any 2017 i cada disc que vas fent va deixant més pòsit, però sí que hem anat fent com petites coses i hem anat eixamplant la base una mica que en diuen. Des de ser un grup així de punk rock, vam fer els dos primers discos, amb el segon vam guanyar un premi Time Out, i el tercer vam fer les versions de Jaume Arnella. Amb La Serra dels Perduts hem anat incorporant aquests elements de llegenda i històries perdudes. Al final, tampoc pots agradar a tothom, però sí que hem anat creixent lentament.Parla'ns d’Apolo. Com serà el concert? Teniu alguna cosa diferent preparada?
Serà un concert més llarg de l'habitual, amb alguna sorpresa, i amb una cançó que no toquem habitualment, alguna versió i amb quatre artistes que sortiran que són les Testarudes, Crim, en Joan Colomo i les Salvatges. Cada artista col·laborarà amb dues cançons que farà el concert més llarg, però també dinàmic. Com La Xefla de Corçà, però no tan llarga. Una xefla d'hivern.


Si ens centrem en el disc. Què és la Serra dels perduts? 
Són històries de les Gavarres i de més enllà. Com a grup de punk rock, venint d'això de l'Arnella que ens va obrir les mires, vam començar com a flirtejar amb altres estils més folklòrics i altres maneres de fer com els romanços.

Com sorgeix?  
Surt del confinament, quan estic a Gràcia i no havia passat tant temps seguit a Barcelona. Començo a fer cançons parlant del Daró o de la revolta de rabioses, d'un poema perdut d'un poeta de la Bisbal. La idea del disc són històries perdudes però ben vigents. La serra dels perduts és una cadena de Sant Pol, a les Gavarres, que arriba fins a Calonge. I la paraula "perduts" ve de "per dur", portar d'un lloc a un altre. Totes elles eren històries que ens feien gràcia i que pensem que són vigents i les vam musicar com La revolta de rabioses.


"Començo a fer cançons parlant del Daró o de la revolta de rabioses, d'un poema perdut d'un poeta de la Bisbal. La idea del disc són històries perdudes però ben vigents"


A banda del disc, durant la gira heu publicat un EP.
A mitja gira vam treure un EP que es diu Històries de la Carn i la Sang que va sortir aquest estiu. I això ha refrigerat una mica el repertori de la gira. Eren cançons que les vam descartar del disc. No va ser per un tema musical, sinó més aviat semàntic. Els quatre temes que vam descartar no eren tan explícitament d'històries perdudes. Els vam descartar perquè no encaixaven a nivell de contingut.

També heu publicat alguna cançó més.
Han anat passant coses com La Gran Xefla de Corçà on van venir moltes col·laboracions i la cançó "Jovent" que va ser la de la Diada que també la vam gravar com a extra. No només ha estat La serra dels perduts, sinó que hem afegit petites coses. Hem tocat a mil racons com tavernes i un obrador de Ratafia. També vam fer la gran xefla del Bestiar Popular per fires de Girona. Realment. Molt contents amb el resultat.

És el que has dit moltes vegades. Composar és addictiu. 
Sí, sí. És addictiu i ho vas fent. Hem fet això de la Diada i la cançó Pessebre bevent, una traducció dels Dropkick Murphys que es troba al disc Nadal a 10 bandes, de la discografia Discus Piña. No és una cançó nostra, però està bé perquè és la primera nadala que toquem. La tocarem a Apolo.


"Ja estem treballant en un nou disc. Ara parem i l'any que ve no farem concerts fins cap a l'estiu o primavera"


De cara al futur què podem esperar de Fetus? 
Ja estem treballant en un nou disc. Ara parem i l'any que ve no farem concerts fins cap a l'estiu o primavera, però a la primavera farem alguna cosa. La idea és treure disc passat l'estiu. Al final parem perquè està bé parar, descansar, refrigerar, tancar capítols i fer coses noves. Tot va molt de pressa i hem d'aprofitar que estem en forma, que tenim la mida presa i que tothom està content. Passar pàgina, però no afluixar.Per tant, 2024 hi haurà música de fetus?
Sí. Al final parem perquè està bé descansar i refrigerar i acabar coses noves i fer coses noves i tancar capítols. Però sí, sí, n'hi haurà i ja hi estem treballant tot va molt de pressa i hem d'aprofitar. Com que estem en forma i hi tenim la mida presa i que tothom està content al final i ens ho passem bé... doncs per què no.

Ja per acabar, que la gent surti amb més ganes de Fetus. 
Sí de fet, després del concert hi ha un after party a prop de la sala amb el DJ Diego Armando, el nostre DJ de capçalera i vell conegut de la casa. La idea és celebrar aquesta gira amb tothom i acomiadar-nos. Reposar una mica i tornar amb les piles carregades. 

 

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —