Teletreballem, teleestudiem, teleparlem: els ulls ho noten - Diari de Barcelona

SALUT OCULAR
Teletreballem, teleestudiem, teleparlem: els ulls ho noten
Augment de la miopia i vista cansada, entre les conseqüències que la Covid-19 ha produït a bona part de la població. Diferents especialistes ens diuen com podem evitar-ho
Seus en una classe amb els companys i mentre prens apunts a mà o amb l'ordinador vas aixecant la vista per mirar a la professora que és lluny perquè t'has assegut a les últimes files. A més, mires la presentació projectada i, encara que no en siguis conscient, el teu ull està fent un procés constant d'enfocament i relaxació. Ara, aquesta situació ha canviat completament.
Teletreballem, teleestudiem, teleparlem amb els amics, mirem sèries a l'ordinador i veiem pel·lícules a la televisió. La professora ja no és lluny, la tens enganxada a la cara, els apunts els prens a la mateixa pantalla i, mentrestant, xateges amb els companys a la mateixa distància. Aquestes noves dinàmiques, dilatades a més molt en el temps, tenen conseqüències per a la salut ocular de la població.
La miopia ambiental
L'optometrista Sílvia Úbeda explica la sorpresa que es va endur quan, en reobrir l'òptica on treballa, després del confinament, les cues d'espera que es generaven eren molt considerables. "Ve gent de 20-21 anys que li ha pujat la graduació considerablement, i gent que necessita ulleres de prop que potser els hi havia de canviar la graduació d'aquí un parell d'anys i els hi ha pujat en tres mesos", explica Úbeda.
S'estan fent estudis per esclarir els motius darrere aquest augment de la miopia en la població en un termini tan curt de temps, i encara no hi ha resultats ferms. Si bé, Úbeda parla de l'anomenada "miopia ambiental que es dóna per estar davant de l'ordinador moltes hores mirant de prop. L'ull es torna una mica miop perquè com que no necessita veure bé de lluny, se centra a veure-hi bé a prop. Tornant-se miop, s'hi veu millor a poca distància i es relaxa més mirant a prop". La miopia ambiental ha fet que molts joves que no tenien problemes de vista hagin desenvolupat petits graus de miopia, 0,5 o 0,75.
El Dr. José Lamarca, Oftalmòleg de les àrees de Còrnia i superfície ocular, Cirurgia refractiva i Cataractes del Centre d'Oftalmologia Barraquer, explica que davant de la manca d'estudis no es pot afirmar que la miopia ambiental sigui un fet. Si bé el que es pot confirmar de moment és que es genera una "contractura". Ho exemplifica: "Si et faig aguantar una garrafa de cinc litres d'aigua durant moltes hores, pot ser que el múscul acabi contracturat, però després, un cop tornis a l'estat natural, es relaxa", explica a Diari de Barcelona. Amb l'ull passa un fet semblant, després d'estar moltes hores forçant la vista, llegint la pantalla de l'ordinador, i enfocant a poca distància, es pot miopitzar a causa d'una contractura del múscul. És per això que més joves han desenvolupat miopia i que, els qui ja en tenien l'han incrementat. Però com comenta Lamarca amb el seu exemple, no és una situació permanent i quan l'ull recupera unes dinàmiques adequades, aquesta contractura es desfà. Per això Lamarca recomana la tècnica "20-20-20": "Cada 20 minuts, descansar durant 20 segons mirant a 20 metres".
Les casuístiques de la llar
L'oftalmòloga especialitzada en retina de la Vall d'Hebron, Helena Brosa, explica que per relaxar l'ull es recomana mirar a una distància de, com a mínim, sis metres enllà. Però clar, "a la majoria de cases no tens sis metres per anar mirant de lluny". En el dia a dia habitual, pre-Covid-19, només en el trajecte d'anar i tornar de la feina, caminant pel carrer o conduint, l'ull tenia un temps de descans i recuperació després d'hores de pantalla. Ara, en canvi, aquesta situació no es dóna i, a més, es passa de mirar la pantalla de l'ordinador a la del mòbil, després a la televisió i de nou a l'ordinador provocant esgotament ocular.
Lamarca afegeix un element molt important a la situació i que habitualment no es té en compte perquè aparentment no té relació amb la vista: la col·locació postural. "No és el mateix treballar amb un ordinador de taula on et pots moure i mantenir recte que treballar, per exemple, amb un portàtil. Generalment, està més baix que l'alçada de la nostra vista i això fa que adoptem posicions estranyes que provoquen problemes cervicals. Aquests problemes condueixen a mals de cap i molèsties als ulls", argumenta a Diari de Barcelona.
Qui pateix les afectacions oculars?
L'optometrista, Sílvia Úbeda, assegura que en el cas de la gent jove l'ull té la capacitat de tornar-se miop quan es força molt la vista, es contractura, i això genera miopies de 0,5 o 0,75 en persones que no tenien miopia prèviament, o un lleuger increment en qui ja en tenien. Mentre en les persones d'entre 40 i 50 anys l'ull ha perdut part d'aquesta capacitat i és aleshores quan es desenvolupa l'anomenada "presbícia" o vista cansada.
Lamarca, per la seva banda, explica que "sabem que en nens petits, abans dels 8 anys, el fet de forçar la visió té certa rellevància, però fem tractaments i hi ha una solució clara" que passa perquè les criatures no estiguin moltes hores amb pantalles ni molt a prop d'aquestes.
El que sí que ha afectat a tota la població, independentment de l'edat és la sequedat ocular. L'oftalmòleg José Lamarca comenta que "quan parem atenció a alguna cosa durant força estona, el temps que tanquem i obrim els ulls baixa molt, els tenim oberts més del normal", és a dir, parpellegem menys. Això, per sort, té una solució fàcil que és utilitzar "llàgrimes artificials que són unes gotes amb diferents components que humidifiquen i lubriquen l'ull". Lamarca assegura que "són saludables i no fan cap mal per moltes que te'n posis, amb la qual cosa, millor sempre de més que de menys".
En un temps en què viure entre pantalles és inevitable cal ser conscients que la llum d'ordinadors, mòbils, tauletes i qualsevol derivat, és led. Es tracta d'un tipus d'il·luminació a la qual exposem la vista durant moltes hores i que cansa molt la vista. L'oftalmòloga, Helena Brosa, matisa que també influeix la il·luminació de l'espai. Un espai molt fosc on l'única llum sigui la de la pantalla és una pràctica molt perjudicial per a la vista. El doctor Lamarca recomana "utilitzar pantalles tan noves com sigui possible sense un contrast molt elevat ni una il·luminació molt alta" per tal de pal·liar una mica els efectes d'aquesta llum led.
Les llistes d'espera
El Dr. José Lamarca del Centre d'Oftalmologia Barraquer es fa ressò d'una circumstància que afecta a totes aquelles persones que estan en llista d'espera per a ser intervinguts d'alguna patologia ocular. L'espera s'ha allargat molt provocant que pacients que pateixen, per exemple, de cataractes, que no són d'operació urgent, decideixen deixar passar el temps abans d'anar al metge. Si bé, arriba un moment en què l'espera és tal que es dirigeixen a les consultes privades. "Estem intentant, a través de la sanitat privada, poder ajudar en aquest sentit", argumenta Lamarca.
La Covid -19 i els símptomes oculars
"L'ull és un dels teixits que s'ha demostrat aquests dies que internament no replica el virus", assegura Lamarca. Però Brosa comenta que alguns pacients havien desenvolupat conjuntivitis, ja que la Covid-19, "és un virus respiratori i hi ha virus respiratoris que poden causar conjuntivitis". Però el desconeixement sobre aquest virus és molt complex i incert i cal anar amb cura a l'hora d'assegurar símptomes ni donar per fet res.
En la nova normalitat ja no es pot anar a classe amb els companys i mirar al professor que és lluny perquè hem sigut a les últimes files. Ara, tal com comenten els especialistes Úbeda, Brosa i Lamarca, cal ser conscients que, en un context en què la salut és a l'ordre del dia, no es pot oblidar la importància de la cura ocular i de la vista.

