Soldats israelians detenen un manifestant palestí que participava en una manifestació a Hebron el 7 de gener
Per EFE
Publicat el 03 de febrer 2022

Amnistia Internacional (AI) acusa Israel d'exercir un apartheid contra la població palestina mitjançant un "cruel sistema d'opressió i dominació" en un exhaustiu informe publicat aquest dimarts que documenta des de 2017 casos com a "homicidis il·legítims", confiscacions massives o desplaçament forçós.

Segons AI, "les autoritats israelianes han de retre comptes per cometre apartheid" contra els palestins, ja que constitueix un crim de lesa humanitat, segons les definicions de l'Estatut de Roma de la Cort Penal Internacional (CPI) i la Convenció contra l'Apartheid.


Aquest sistema de control abasta tant els palestins que viuen a Israel com els que habiten els territoris palestins ocupats uns 5,3 milions segons l'últim cens palestí i la població refugiada en altres països.

Apartheid

L'exhaustiu informe de 182 pàgines documenta "com les confiscacions massives de terres i propietats palestines, els homicidis il·legítims, els trasllats forçosos, les restriccions a la circulació i la negació de la nacionalitat i la ciutadania a la població palestina són elements d'un sistema que, segons el dret internacional, equival a apartheid".

"Els palestins són tractats com un grup racial inferior al que es priva sistemàticament dels seus drets. Les cruels polítiques de segregació, despossessió i exclusió en els territoris sota control d'Israel constitueixen sens dubte apartheid", assevera l'informe presentat ahir en roda de premsa a Jerusalem per la nova secretària general d'AI, l'exrelatora de l'ONU Agnès Callamard.

Negacions deliberades de drets

L'informe assenyala que les autoritats israelianes promulguen mesures per "negar deliberadament a la població palestina els seus drets i llibertats fonamentals, com les draconianes restriccions a la circulació, la falta d'inversió crònica i discriminatòria en les comunitats palestines a Israel, i la negació a la població palestina refugiada del seu dret a tornar".

Amnistia també recull trasllats forçosos, detencions administratives, tortures i homicidis il·legítims, tant a Israel com a Cisjordània ocupada o a la Franja de Gaza. Entre 2018 i 2019 s'hi van produir les "marxes del retorn", protestes setmanals al llarg de la tanca fronterera, des d'on tropes israelianes disparaven als manifestants i van matar a almenys 214 civils, inclosos 46 menors.

Davant d'aquesta situació, l'organització també reclama al Consell de Seguretat de l'ONU que imposi un embargament integral d'armes i municions a Israel i imposi sancions selectives com el bloqueig d'actius a les autoritats israelianes més implicades en l'apartheid.

El Govern israelià hi ha reaccionat, abans de la seva publicació, i demana retirar l'informe que el ministre d'Exteriors israelià, Yair Lapid, qualifica de "antisemita i fals".

— El més vist —
— Hi té a veure —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —