L'Aire de Barcelona, un convidat inusual
Per Inés Rey i Marta Bieto
Publicat el 13 de juny 2020

Assenyalat per la Unió Europea per superar els límits de contaminació permesos, l'aire de Barcelona és, sens dubte, un convidat tant inusual com essencial que no ha deixat de dir-hi la seva.

Com es troba?

Estic indignat. Molt indignat. És cert que ara sóc un altre però abans estava quasi intoxicat. Ara ja torno a estar una mica més net...

Ha passat per una màquina de rentada? 

El que ha passat és que un virus ha immobilitzat tota Barcelona. I no només Barcelona, els meus cosins de la resta del món m'expliquen que també ha arribat a les seves ciutats. Bones notícies, diuen, ara estan una mica més nets. No els hi he dit encara per no crear enveges, però he de dir que jo he sigut un dels més recompensats per aquest virus. Des que, es va decretar l'estat d'alarma (14 de març) per la crisi sanitària de la Covid-19, el virus en qüestió, he notat un gran descens de contaminació. He ressuscitat!

Quins beneficis els ha aportat?

Amb el virus, molts països van declarar l'estat d'alarma, en el qual la gent havia de confinar-se a casa per prevenir-lo. Aquest fet ha donat lloc a limitacions en els desplaçaments a tot el territori i això ha permès que la família dels Aires d'arreu del món ja no ens tornem tan foscos i lletjos.

Els efectes també eren físics?

Quina "mala pinta" que tenia, no ho sabeu bé, els núvols ja ni em saludaven als matins. Què trist! Havia de venir un virus per fer front a tot el mal que estaven fent aquests insensats... I per conscienciar-los.

Però als darrers anys a Barcelona i a moltes ciutats d’arreu del món s’estan duent a terme mesures per millorar l’aire...

Uf sí... moltes mesures que no serveixen ni per millorar un 10 % del que tots els humans han empitjorat.  Tantes normatives, cada vegada més restrictives, tants controls dels nivells de contaminació atmosfèrica, tants estudis toxicològics i epidemiològics, que si Zona de Baixes Emissions... Res. Res ha servit tant com la Covid-19!

Quan va començar a empitjorar?

La contaminació ha existit sempre però la gran taca grisa la van portar al món les fàbriques. El món industrialitzat es veu com un avenç de la humanitat, però ha fet molt de mal a la societat tacant-me. Des de la primera meitat del segle XX, a causa de les emissions de les indústries i les calefaccions, ja es va ocasionar la mort de gairebé quatre mil persones.

Es va posar en evidència, per tant, l’enorme impacte que té la contaminació atmosfèrica en la salut pública.

La gent no ho sabia en aquell moment, però ara sí que ho sap i fan com si res. Continuen vivint en un engany. Ara s'ha posat tan de moda apostar per la vida saludable o la vida healthy, com diuen els més moderns. Obsessionats amb el rotllo runner, vegan, foodie o healthy, perquè és clar, l'aire netie no és el que es porta. Aquests són una colla d'hipòcrites. Volen tenir una vida saludable de veritat? Doncs que es preocupin per mi, que ja toca!

 Un aire net és sinònim d’una vida saludable.

De mi depèn la vida de tots els ciutadans! Les persones respiren 13 vegades per minut (de mitjana), cada dia introdueixen més de 10.000 litres de mi al seu organisme. La meva qualitat és cosa de tots. La seva vida està en joc, però només una petita part de la població és la que es manifesta i s'alça per conservar-me net. Ara! Quan arriben les malalties respiratòries, el culpable sóc jo. Doncs de cap manera!

Com ha afavorit el confinament els seus components?

Durant la primera setmana que la gent estava confinada, es va reduir més d'un 43 % del nitrogen que em treia tant de polleguera. I a mesura que han anat passant els dies, ha anat disminuint més. Fins i tot alguns caps de setmana, aquest mandrós d'en Nitro, va disminuir fins al 60 %! També han disminuït les molestes PM10 (partícules en suspensió) des d'un 5 % fins a un 26 % i el pesat d'en Black Carbon (carboni negre), ha baixat en un 67 %! Això m'ha permès arribar a convertir-me en un aire molt més saludable. De fet, puc presumir que, per fi, he aconseguit arribat a conformar els components que recomana l'Organització Mundial de la Salut (OMS).

Què diu l’Organització Mundial de la Salut? Fa alguna cosa per ajudar-lo?

Sí, l’OMS investiga molt sobre mi i proposa mesures per tot el món per tal que tinguin més cura de mi. L'OMS ha atribuït, per exemple, a la contaminació atmosfèrica, la responsable de més de set milions anuals de morts a tot el món, i d'aquestes, 10.000 són a Espanya.

I les conseqüències per vostè? 

Per mi no deixa de ser com una paparra enganxada que pica de tant en tant, però pels humans suposa símptomes respiratoris greus. D'una lleu irritació ocular també pot derivar en episodis d'asma o bronquitis, arrítmies, infarts de miocardi i, fins i tot, la mort.

Quina és la principal font de contaminació?

A les ciutats com Barcelona, les emissions dels vehicles de motor. És horrorós. A Barcelona hi ha gent que fins i tot agafa el cotxe per anar a comprar el pa!

Segons sembla, després d’aquest virus es tindrà més cura de vostè. La Comissió Europea ha dit que un dels seus primers objectius després d’aquesta crisi serà convertir Europa en un continent verd i nou.

Això està per veure però m'emociono només de pensar-ho! Sincerament, espero que el virus s'acabi ja. No m'agrada veure patir als meus conciutadans, però també espero que tots els governs es posin les piles per millorar el meu estat.

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —