Parlament
Per ACN
Publicat el 12 de març 2021

Segui en directe la sessió del Parlament de Catalunya

 

Què s'escull avui?

Dia solemne al Parlament de Catalunya: es constitueix la Cambra sorgida de les eleccions del passat 14 de febrer, i haurà d'escollir els membres de la nova Mesa, amb el president al capdavant. Si no hi ha cap sorpresa, la presidència serà per a Laura Borràs, la cap de llista de Junts en les eleccions del 14-F i exconsellera.

La constitució la presideix la mesa d'edat, formada pel diputat de més edat i els dos més joves, que dirigeixen la sessió fins a l'elecció de la Mesa del Parlament, formada pel president, dos vicepresidents i quatre secretaris, que s'escullen en tres votacions separades. Presidirà la mesa d'edat el republicà Ernest Maragall, com ja va fer a l'obertura de la legislatura passada, i l'acompanyaran el socialista David González i el diputat de Vox Alberto Tarradas com a membres més joves de la cambra.

L'elecció de la Mesa

Per escollir els set membres de la Mesa els diputats han de votar en una urna. És per això que s'ha habilitat l'auditori del Parlament perquè s'hi pugui celebrar la sessió constitutiva, ja que els 135 diputats electes no poden ser alhora a l'hemicicle guardant les distàncies i les mesures de seguretat per la pandèmia de Covid-19. Això no evitarà que se'ls prengui la temperatura en arribar i que hagin de dur mascareta durant la sessió, com s'ha fet en els plens ordinaris i en la Diputació Permanent.

Segons ha informat el Parlament en un comunicat, la primera votació correspon a l'elecció del president del Parlament, que ha de guanyar per majoria absoluta o bé ser el candidat amb més suports en una segona ronda. Els diputats han d'introduir a l'urna un paper amb el nom del company per al qual voten. En el cas dels vicepresidents, surten escollits els dos diputats que hagin obtingut més vots, com passa igualment amb els quatre secretaris.

Si a l'hora d'escollir president es produís un empat, s'ha de repetir la votació. En cas que s'hagi votat quatre vegades i persisteixi l'empat, serà proclamat president del Parlament el candidat que pertanyi al grup amb més diputats. Qui surti escollit prendrà el relleu de Roger Torrent i esdevindrà el desè president des de la restauració del Parlament, després d'Heribert Barrera (1980-1984), Miquel Coll i Alentorn (1984-1988), Joaquim Xicoy (1988-1995), Joan Reventós (1995-1999), Joan Rigol (1999-2003), Ernest Benach (2003-2010), Núria de Gispert (2010-2015), Carme Forcadell (2015-2017) i Torrent (2018-actualitat).

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —