Membres de Stop Tanatori davant l'Ajuntament de Barcelona
Publicat el 25 de juliol 2020

El ple de l’Ajuntament de Barcelona ha donat llum verda aquest matí a la construcció d’un tanatori a l’edifici de la fàbrica modernista Germans Climent del barri de Sants. 


Ja a primera hora del matí, membres de la plataforma Stop Tanatori s’havien reunit a la Plaça Sant Jaume per denunciar aquest projecte. Al manifest s’hi adhereixen 96 associacions, com la dels castellers o la de get gran. Entre altres coses, al·leguen que no és l’indret adequat per establir-ho, donat els carrers estrets, la mobilitat reduïda, i la contaminació. Per altra banda, defensen que l’edifici és bé patrimonial després que es trobessin restes de refugis de la Guerra Civil al seu subsol.

Cartell denúncia de la plataforma Stop Tanatori

El recinte abans albergava un parc infantil, Happy Parc, que va haver de marxar, després de 25 anys, quan el propietari de l’edifici va incrementar el lloguer en un 300%. El nou projecte de tanatori està impulsat per la Funerària San Ricardo SL, que, segons Stop Tanatori, podria actuar com a “empresa pantalla” de l’asseguradora Ocaso.

La sensació és “d’engany total”, esmenta Josefina Cereza, veïna del barri i membre de Stop Tanatori a Diari de Barcelona. Assegura que al febrer es van assabentar del projecte de manera casual, quan l’Ajuntament ja n’estava al cas i engegava un pla especial per donar-hi cabuda. El dia 24 d’aquell mes es va organitzar una reunió a les Cotxeres de Sants per informar els veïns, a la qual van assistir dues tècniques de l’Ajuntament, l’arquitecte responsable i pare i fill Almirall, família impulsora del projecte. “Van venir a exposar un futur tanatori com a `tanatori de proximitat'”, expressa Carlos Fernández, portaveu de Stop Tanatori, “i es nota que ve estudiat de fa molt temps”.

Per la seva banda, Cereza esmenta que no és una qüestió d’insularitat dels veïns, sinó que acaba amb un barri que ja està molt “destrossat”. El negoci “perjudicarà el barri sense aportar res”. Afectarà la multitud de camins escolars de la zona, l’activitat dels castellers (propietaris de les dues naus adjacents) i les pròpies llars particulars dels veïns. S’hi ha de sumar al paisatge de la zona l’estació de trens, una estació d’autobusos que fa 27 anys es va presentar com a provisional, i una residència d’estudiants. A més a més, els veïns fa 40 anys que esperen una zona verda entre aquesta residència i la fàbrica dels germans Climent, i que mai no es va arribar a dur a terme com a tal

Crida l’atenció, per altra banda, el pàrquing posterior a la nau, invalidat i buit, quan al barri “falten places d’aparcament”, segons Cereza. En la seva opinió, podria haver estat amb la intenció de ser comprat per pocs diners i convertir-ho en el pàrquing del tanatori. Josefina es qüestiona el suposat ús públic d’aquest espai, “¿Perquè, a veure, qui seurà allà per mirar les persones de dol? No serà un parc d’esbarjo, que és el que necessitem”.

Carlos Fernández preveu un escenari en què botigues del barri es veuran substituïdes per d’altres de làpides i floristeries en apujar els preus del lloguer, transformant completament el barri. Es lamenta, també, del poc vers el dol, ja que les portes del tanatori donarien directament a una zona habitual de festes i reunions veïnals.

A més a més, recentment, els veïns van poder saber que l’Estació de Sants creixerà cap al costat de la nau dels germans Climent, amb la qual cosa aproparà també l’estació d’autobusos cap a les llars particulars i desviarà el trànsit al costat de la muntanya. L’Ajuntament afirma que no suposarà cap problema de mobilitat, però Cereza es pregunta pel futur trànsit de cotxes fúnebres i l’acumulació de persones entrant i sortint de les sales de vetlla. A l’informe de mobilitat de la Generalitat no es contempla aquesta ampliació. Cereza es queixa, també, que el regidor de Sants-Montjuïc, Marc Serra, va dir que problemes de mobilitat no hi hauria, perquè cada cop s’agafa menys el cotxe.

Respecte les votacions d’avui, abans de saber-ne el resultat, Fernández sentenciava que “s’ha de ser polític però valent. No es pot tenir el poble i els veïns en contra. Mentides polítiques les coneixem totes”. Tot això, tenint en compte que encara no han rebut resposta a les al·legacions que van presentar justificant que ho farien avui, un cop aprovat el canvi.

“El negoci de la mort passa per davant de tot, és molt desesperant. La covid-19 ens ha passat per sobre a tots, però estem molt forts i anirem sumant”, resumeix Josefina Cereza. “Avui que aprovin el que vulguin, però no pararem”.
 

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —