L'Ajuntament llogarà 10 baixos de protecció oficial a artistes i desplegarà beques per fomentar la creació
Per ACN i Redacció
Publicat el 11 de novembre 2021

L'Ajuntament de Barcelona ha impulsat la segona mesura del Pla de Drets Culturals pel dret a la creació, l'experimentació, la recerca i la producció cultural. Aquesta mesura inclou 13 accions, dirigides especialment al teixit productiu i als creadors, i té com a objectiu garantir el dret a l'expressió i la creació artística, amb un pressupost assignat de 36 milions d'euros. 

En aquesta segona mesura, hi ha accions com el desplegament d'un nou programa de beques per a la creació, el programa de lloguer de deu espais per a artistes Baixos de Protecció Oficial Cultural, la celebració de la Biennal d'Art Manifesta, el desplegament de la Moneda Cultural REC, l'impuls de l'Oficina Ciutadana de la Cultura, la creació de les Cases de la Cultura de Barcelona i l'ampliació dels circuits d'exhibició municipal.

Jordi Martí, tinent d'alcaldia de Cultura, Educació, Ciència i Comunitat, ha defensat a la roda de premsa que els ciutadans han de poder participar en la vida cultural, i ha remarcat que el Pla de Drets vol, entre altres, combatre la precarietat de la cultura de base perquè "dedicar-se a la cultura és dur i difícil". 

Baixos de Protecció Oficial

Aquest Pla, el BPO, es posarà en marxa el 2022 i té per objectiu revertir la tendència d'especulació immobiliària mobilitzant locals buits, revertint el monocultiu econòmic i promovent econòmicament els barris i el seu veïnat. Els baixos s'oferiran a persones, entitats o empreses culturals per a la instal·lació de tallers, creació d'espais per al treball cultural, l'assaig o l'exhibició d'activitats artístiques a canvi d'un lloguer social per sota del preu de mercat.

Per la seva banda, el delegat de Drets Culturals de l'Ajuntament de Barcelona, Daniel Granados, ha destacat la voluntat del consistori d'oferir al sector cultural nous espais i recursos.

Les accions de la segona mesura 

La primera gran acció és la consolidació d'un sistema de beques municipals, després de fer la reconversió dels Premis Ciutat. En concret, l'ICUB desplegarà un nou programa anual de beques per a la creació i la innovació en pràctiques culturals: les Beques Barcelona Crea, dotades amb 3 milions d'euros. La convocatòria es publicarà a finals de 2021 i contribuirà a mantenir l'impuls cultural i científic de la ciutat, segons ha informat Granados. 

Una altra mesura és l'articulació d'un sistema municipal de residències artístiques, "una aposta imprescindible", ha destacat el delegat. Un altre gran àmbit té a veure amb les Cases de Cultura, la primera d'elles la futura Casa de la Música, Sala BAM (Barcelona Acció Musical), que s'ubicarà a l'actual sala Barts. Aquesta està en procés de licitació i podrà obrir les portes a la primavera del 2022. A més de l'espai de la sala Barts, la Casa de la Música també comptarà amb altres equipaments de la ciutat com ara la Casa de l'Aigua, que esdevindrà un espai per a l'assaig musical, i la Fabra i Coats, que complementarà la Casa de la Música amb espais i recursos. 

Una altra acció important és la nova categoria d'espais de cultura viva. L'any 2019, l'ajuntament va aprovar una modificació de l'actual Ordenança Municipal de les Activitats i dels Establiments de Pública Concurrència per tal d'incloure l'activitat dels 'Espais de cultura viva'. La nova categoria permet als establiments que s'hi acullin un aforament variable a partir de la disposició de l'espai, en funció del tipus d'activitat que deriva de la seva programació. L'objectiu d'aquesta acció és ampliar el seu abast per garantir la seguretat legal dels establiments, que ja tenen una activitat cultural regular i, alhora, promoure'n la incorporació de nous.


Daniel Granados,delegat de Drets Culturals de l'Ajuntament de Barcelona Font: ACN

Entre altres novetats,  Granados també ha anunciat la implementació d'una moneda digital, el REC (Recurs Econòmic Ciutadà), per afavorir el comerç de proximitat. En concret, aquesta vol ser una moneda de consum cultural que s'implantarà en forma de pla pilot al Poble-sec i a Sants fruit d'un estudi fet a ambdós barris. Serà una moneda ciutadana per a la participació en activitats culturals de la ciutat i la compra de productes culturals. La seva implementació vol permetre reforçar el vincle entre la ciutadania i els equipaments i espais culturals locals. 

El pressupost contempla un pla de desplegament des d’abans de la publicació de la mesura fins a l’any 2023. Dels 36,6 milions d'euros previstos, el 44,9% és pressupost extraordinari i el 55,1% restant és pressupost ordinari.

D'altra banda, segons Martí, la comunicació i la difusió del Pla de Drets Culturals és "estratègica" i, en aquest sentit, s’ha impulsat un pla de comunicació sota el lema 'Aquí es fa Cultura!'. Un conjunt d’accions comunicatives que generin vincle amb totes les persones, subjectes de drets culturals, i cerquin la complicitat de tots els agents culturals implicats: sectors i teixit productiu, entitats i associacions, i agents interns de l’Administració.

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —