Alarma a la Xina: nou brot de coronavirus al principal mercat de Pequín
Per EFE
Publicat el 13 de juny 2020
Temps de lectura 5'

Un nou brot en el principal mercat de distribució d'aliments de Pequín, després de gairebé dos mesos sense nous casos, ha encès les alarmes a la capital i a tota la Xina davant l'amenaça d'una nova onada del virus que tiri per terra tot l'aconseguit fins al moment al país.

El brot es va declarar a les tres de la matinada local (19.00 GMT del divendres), després de comprovar que 46 persones que havien visitat el mercat de Xinfadi -al districte de Fengtai, al sud-oest de la ciutat- eren positives en coronavirus malgrat no mostrar símptomes. Així, s'ha decidit tancar el gran centre distribuïdor majorista de verdures, fruites i altres productes frescos de la capital.

 

Centenars d'agents de les forces de seguretat en camions de transport militar es van presentar a l'immens mercat per a segellar-lo i impedir el pas de qualsevol persona. Hores abans s'havien detectat quatre casos confirmats en persones que havien estat a Xinfadi, per la qual cosa es va decidir realitzar proves del virus als seus més de 10.000 empleats i venedors, a més de fer un seguiment estricte de tots els que l'han visitat des del passat 30 de maig.

Després de realitzar les primeres 517 proves van aparèixer aquests 46 casos asimptomàtics, que es tem que puguin ser molts més quan es realitzin els test a tots els que treballen en el mercat i els que el van visitar en els últims dies o fins i tot setmanes.

Onze comunitats d'habitatges pròxims al centre de distribució d'aliments s'han aïllat en quarantena i, segons els mitjans locals, els productes dels llocs del mercat com a vegetals, fruites, gambetes, crancs, carn de vedella o xai van quedar sense recollir per la necessitat d'inspeccionar-los per a comprovar si tenien traces del virus.

Restes del virus en una taula de tallar salmó

El centre de distribució majorista de Xinfadi proveeix el 90 per cent dels vegetals frescos i la fruita que consumeix Pequín i distribueix a la majoria dels mercats més petits de la ciutat.

Les primeres inspeccions realitzades van detectar el virus en una taula de tallar peix utilitzada per un venedor de salmó importat, va explicar el responsable del mercat, Zhang Yuxi.

El salmó procedia al seu torn del mercat de peix i marisc de Jingshen, també en el districte de Fengtai, que ha estat igualment tancat igual que altres quatre centres de distribució d'aliments de la ciutat.

Homes carreguen carn vora l'edifici tancat del mercat de Xinfadi. Foto: Roman Pilipey

Aquest descobriment va portar al fet que la resta de mercats i grans superfícies com Carrefour, Walmart, a més dels supermercats d'alimentació de la capital, anunciessin que retiraven de la seva oferta el salmó, en la seva majoria importat de Noruega.

El fet que el nou brot hagi aparegut en un gran mercat és especialment preocupant a causa del considerable nombre de persones que hi treballen i el visiten; i també a la possibilitat que s'hagi infectat algun dels aliments.

El brot de coronavirus a Wuhan a final l'any passat, que va donar origen a la pandèmia mundial, va sorgir aparentment d'un mercat de peixos i mariscos, des del qual es va propagar ràpidament per tota aquesta ciutat d'11 milions d'habitants.

El tancament del mercat de Xinfadi pot afectar seriosament el subministrament de carn, vegetals i fruites a Pequín, encara que altres mercats de la capital han assegurat que es poden encarregar del subministrament. Zhang va dir que la reobertura de Xinfadi i els altres cinc mercats tancats avui dependrà dels resultats de les proves d'àcid nucleic que es realitzin als seus treballadors.

El distecte adopta mesures d'"emergència de guerra"

El districte de Fengtai, on es troba l'immens centre de distribució d'aliments de Pequín, ha decretat dràstiques mesures de control i prevenció del virus per tractar d'evitar la seva propagació. Chu Junwei, un funcionari de Fengtai, districte en el qual viuen més de dos milions de persones, va dir que tota aquesta zona de la ciutat s'ha declarat en "emergència de guerra".

S'ha disposat un centre de centre de control i, a més de l'aïllament d'11 complexos residencials, s'han tancat tres escoles primàries i sis guarderies, segons la televisió estatal xinesa. També s'han suspès els tours en grup i els esdeveniments esportius mentre que les autoritats sanitàries locals adverteixen del possible augment de nous casos.

Quaranta mostres recollides als voltants del mercat han donat igualment positiu en les proves realitzades fins al moment, segons Pang Xinghuo, vicedirector del centre pequinès de control i prevenció de malalties. Els funcionaris han indicat que s'ha realitzat seguiment a 139 contactes pròxims dels nous casos confirmats en el districte i que tots ells han estat posats en quarantena.

Així mateix, s'han intensificat els controls en llocs públics de Fengtai com ara restaurants i centres comercials així com en els serveis de repartiment de menjar a domicili, molt populars a la Xina, a tot Pequín. Els sis nous casos confirmats que es van detectar ahir a la capital havien visitat el mercat i se sumen a un més registrat el dia anterior, després de 55 dies sense contagis locals.

Control policial prop del mercat de Xinfadi

La primera alarma va saltar quan dos treballadors d'un centre de recerca de carn que havien visitat el mercat recentment van donar positiu el divendres en coronavirus. Xinghuo ha explicat que les recerques preliminars indiquen que aquestes dues persones van estar en contacte amb un "ambient contaminat en el mercat o van ser contagiades després d'estar en contacte amb gent infectada". Les autoritats sanitàries de la ciutat van suspendre llavors el comerç de carn de vedella i xai a Xinfadi i van tancar cinc mercats més de la capital. "No podem descartar més casos a conseqüència d'això en el futur", ha advertit Pang.

La tornada a l'escola, suspesa

La Comissió d'Educació de Pequín ha decidit suspendre la represa de les classes a les escoles d'ensenyament primari i en les guarderies prevista entre aquest dilluns i el pròxim. El secretari del comitè municipal de Pequín del Partit Comunista Xinès (PCCh), Cai Qi, i l'alcalde de la ciutat, Chen Jining, han instat els responsables de Fengtai a considerar al mercat de Xinfadi com un punt central de la recerca epidemiològica dels casos del nou coronavirus.

Pequín ha anunciat que 31 nous centres mèdics se sumaran a la llista d'hospitals que realitzen proves del virus amb el que passaran a ser un total de 98, que tindran capacitat de realitzar 90.000 test al dia. A més, l'agència estatal Xinhua ha informat que s'han detectat ja dos nous casos asimptomàtics a la província nord-oriental de Liaoning relacionats amb els nous infectats de Pequín.

Des de l'inici de la pandèmia, el govern xinès s'ha esforçat a protegir Pequín de la propagació del virus, amb estrictes mesures de controls de temperatura, ús de mascareta, quarantenes i test d'àcid nucleic. Els vols internacionals a la capital han d'aterrar primer en altres ciutats, on els passatgers han de realitzar una quarantena de dues setmanes en un hotel abans de poder continuar viatge a la seva destinació.

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —