Fotografia d'arxiu d'Ada Colau
Per ACN
Publicat el 11 d’agost 2020

Diversos alcaldes i alcaldesses de les grans ciutats catalanes han reclamat al govern espanyol que rectifiqui el seu acord amb la Federació Espanyola de Municipis i Províncies (FEMP), segons el qual els consistoris haurien de cedir part dels seus estalvis a l’executiu central. La mesura voldria fer front a part de la despesa generada pel coronavirus, però diversos ajuntaments ja han afirmat que no tenen intenció de donar el seu romanent. 

L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha expressat una “incomprensió absoluta” per l’actitud centralista del govern del qual forma part el seu partit. Segons l’alcaldessa, “la ministra d’Hisenda s’ha equivocat” i ha tingut “una actitud anitimunicipalista i tancada al diàleg”. També ha demanat que els ajuntaments disposin de “tot el seu potencial financer”, una mesura que formava part de l’acord de govern entre PSOE i Podemos. Actualment la ciutat comtal disposa entre 165 i 230 milions d’euros de romanent. 

Els alcaldes de Reus, Lleida, el Prat de Llobregat i Badalona han coincidit en afirmar que volen utilitzar els estalvis dels seus consistoris directament en els ciutadans dels respectius municipis. Xavier García Albiol, alcalde de Badalona, ha considerat que “el govern espanyol i el PSOE han pres aquesta mesura inacceptable en contra de gairebé tothom”. També s’ha referit a la llei d’estabilitat pressupostària, coneguda com a “llei Montoro”, i legislació en la qual s’empara la decisió del govern. Pel popular “la norma no va néixer amb aquest esperit” i s’hauria de canviar els punts que siguin “injustos”. 

Altres alcaldes, com Lluís Mijoler del Prat de Llobregat, han estat més contundents i directament han demanat la derogació de la llei impulsada per l’exministre Cristóbal Montoro. Amb un romanent de 28 milions d’euros al seu municipi, Mijoler ha demanat a l’executiu central que els ajuntaments no facin de “banc del govern”.  

Els batlles han coincidit en afirmar que la negociació “no ha acabat i haurà de continuar”. El decret llei necessita ser convalidat pel Congrés dels Diputats i, ara per ara, només comptaria amb el suport dels socialistes, que no arriba a la majoria. Colau ha apostat per iniciar un nou acord en forma de llei i podent incorporar esmenes. 

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —