Concentració contra les restriccions per la segona onada de la covid-19
Per ACN i EFE
Publicat el 31 d’octubre 2020

El director dels Mossos d'Esquadra, Pere Ferrer, ha atribuït a grupuscles d'extrema dreta els aldarulls "molt violents" d’ahir divendres al centre de Barcelona, després d'una concentració de protesta contra les restriccions per la Covid. Finalment són 12 els detinguts que hi ha hagut i, segons informen els Mossos, dos d'ells són menors d'edat. A banda hi ha hagut una trentena de persones ferides, entre elles 20 agents de policia, cap d'ells greu, i almenys 2 establiments saquejats. Una de les botigues afectades pertany a la multinacional francesa Decathlon i l'altre a la nord-americana Foot Locker. També es comptabilitzen 2 furgonetes policials inutilitzades i diversos vehicles policials danyats. 

Ferrer ha explicat a Catalunya Ràdio que els últims d'incorporar-se han estat els grups d'extrema dreta que han acabat causant els aldarulls posteriors. El conseller d'Interior, Miquel Sàmper, ha dit en un tuit que els Mossos perseguiran els que han practicat la "violència extrema" al centre de Barcelona. "Cap espai ni concessió als que busquen la desestabilització practicant violència extrema en un moment tan crític en la lluita contra la covid-19", ha escrit el conseller, que ha afegit: "Els Mossos investigaran i perseguiran els que avui han practicat la violència extrema a la Via Laietana i carrers adjacents".

Segons explica Ferrer, els grupuscles d'extrema dreta anaven preparats per fer llançaments amb pirotècnia a la línia policial. En aquest moment, ha afegit, els manifestants inicials han marxat, i la policia n'ha hagut d'escortar algun que volia abandonar l'indret. Després han començat els enfrontaments, les càrregues policials, les barricades i els contenidors cremats, en un escenari de xocs múltiples als carrers de Ciutat Vella. Ferrer ha explicat que els protagonistes dels aldarulls han exercit una violència "molt contundent, desmesuradíssima i en un moment que és crític per al país”.

L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha alertat que la "violència" que hi ha hagut aquest divendres a la nit al centre de la ciutat en el marc d'una concentració contra les restriccions per la covid-19 "no es pot permetre". "Estem en un moment complicat i el que més necessitem és cuidar-nos i cooperar per millorar la situació", ha escrit a Twitter l'alcaldessa, que ha donat suport a la Guàrdia Urbana i als Mossos d'Esquadra en una nit "tan difícil".

Una nit d'enfrontaments i càrregues

L'acte va començar cap a les sis de la tarda i segons la Guàrdia Urbana va reunir unes 1.500 persones de signes molt diversos, persones amb negocis afectats per les restriccions, altres d'ideologia anarquista o també negacionistes de la Covid. Es van llançar petards, pots de fum i altres objectes, però poc després alguns dels concentrats van començar a llençra objectes més contundents i tanques de seguretat. Va ser aleshores quan els Mossos van carregar amb les furgonetes amb què custodiaven l'acte i el van dissoldre.

Al carrer Jaume I es va fer una petita barricada amb blocs de pedres i es va encendre un foc. Es van repetir petites barricades amb jardineres al final del carrer. A Via Laietana també se'n van encendre dos, un que va cremar un patinet elèctric i, més endavant, un contenidor.

La policia va dispersar els manifestants i en va arraconar alguns a l'entorn del carrer Jaume I. Molts, però, van fugir corrent cap a Via Laietana, i els Mossos van començar a perseguir-los amb les furgonetes. Posteriorment, i segons expliquen els Mossos d'Esquadra, els concentrats van fer barricades i van seguir llançant petards i pots de fum contra la línia policial. Una persona va resultar ferida per un cop de pedra al cap.

En acabar la manifestació, grups de persones, moltes d'elles encaputxades i amb la cara oculta, van començar a llançar bengales i altres elements pirotècnics, així com tanques i multitud d'objectes contundents contra els Mossos d'Esquadra.Abans d'iniciar aquests atacs, la concentració era pacífica i algunes persones portaven pancartes en què es demanava la dimissió del Govern central i de la Generalitat.

Durant la concentració es cridaven consignes com ara 'Llibertat', 'Volem treballar', 'Govern dimissió', 'El pueblo unido jamas será vencido', 'A por ellos' o 'Izquierda y derecha son la misma mierda'. Molts dels concentrats no duien mascareta o la duien mal posada. En altres pancartes s'hi podia llegir: "Espanya 2009 - 150.000 morts grip. 2020-35.000 covid. No més mentides", "2019 Espanya - 131 morts per obesitat. 2020-35.000 covid. Llibertat".

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —