Agents de la Guàrdia Urbana a l'avinguda Maria Cristina.
Per Redacció
Publicat el 28 de setembre 2021

Una gran festa al carrer en la segona nit de les festes de la Mercè ha acabat amb aldarulls. El tinent d'alcaldia de Seguretat de l'Ajuntament de Barcelona, Albert Batlle, ha explicat aquest dissabte que s'han detingut 20 persones en el gran botellot de l'avinguda Maria Cristina, que va congregar fins a 40.000 persones. El Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM) va fer 43 assistències, tres de les quals per lesions greus. Batlle ha dit que l'esdeveniment no és un "problema d'ocupació massiva de l'espai públic", sinó que s'ha convertit en un "problema d'ordre públic" molt greu. En aquest sentit ha assegurat que molts dels assistents "anaven a fer activitats incíviques", com va passar a Bellaterra la setmana passada, i que entre els 43 ferits durant els aldarulls, n'hi ha 13 que han patit lesions per arma blanca, cosa que ha considerat que és "molt preocupant".

Els incidents han acabat amb el "trencament de la façana de la planta baixa del Palau de Congressos", mitja dotzena de motos de lloguer cremades i dos xiprers i diversos contenidors calcinats. Alguns grups de joves també han llençat ampolles de vidre contra els agents de la Guàrdia Urbana que els intentaven dispersar, segons es pot veure en vídeos penjats a Twitter per la periodista Elisenda Colell del diari El Periódico.

Batlle ha reconegut que aquest botellot "era un dels escenaris" que contemplava l'ajuntament i ha recordat que divendres van tenir un dia "complicat" arran de la detenció de l'expresident de la Generalitat, Carles Puigdemont. "Una cosa és preveure i l'altre és evitar", ha justificat tot fent un símil amb l'erupció del volcà de la Palma. De cara a la pròxima matinada, Batlle ha fet una crida a la ciutadania a què no "acudeixi a l'espai públic" de manera massiva.

Un fenomen a l'alça

Que l'adeu del virus donaria la benvinguda a una època de diversió per compensar el trauma patit per la pandèmia era inevitable. De fet, alguns pronòstics ja van preveure que, amb la població vacunada, els joves sortirien al carrer en massa. El fenomen s'està donant a múltiples ciutats: 8.000 joves es van reunir el passat dia 18 al campus de la Universitat Autònoma de Barcelona mentre que 25.000 persones van omplir la Universitat Complutense de Madrid per a celebrar l'inici de curs. Són només un parell d'exemples de recents festes espontànies.

L'antropòleg Jose Mansilla (@antroperplejo) considera que els aldarulls són l'expressió de "la ràbia continguda" que arrosseguen els joves amb la gestió pandèmica dels últims anys. Els botellots, o festes al carrer improvitzades, s'han erigit en punts de trobada de la llibertat juvenil.

Mansilla critica la resposta institucional, la qual considera "ineficient" davant el descontrol i creu que "la ràpida intervenció policial" no hauria de ser l'única opció, ja que "no ha funcionat mai", esclareix a Diari de Barcelona. D'altra banda, proposa solucions socials com les "alternatives d'oci" i exigeix la inversió en solucions educatives.

Malgrat les circumstàncies, Mansilla entén el sector més alarmista de la població que condemna les trobades a carrer dels joves, però també transmet un missatge de calma al·legant la trajectòria històrica dels botellots: "Han existit, existeixen i existiran sempre; és una cosa absolutament normal".

Mansilla proposa centrar el debat en la "urgent remodelació de les ciutats" que permeti acollir aquests comportaments urbans, com els botellots, que, avui dia, no tenen lloc a gairebé cap espai, o cada cop en tenen menys.

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —