Creix la preocupació a Alemanya a causa dels brots de coronavirus
Per EFE
Publicat el 18 de juny 2020

Diversos brots de coronavirus sorgits en plena desescalada esquitxen el fins ara bon expedient d'Alemanya contra la pandèmia i qüestionen la gestió de les regions que més ràpidament van optar per relaxar les restriccions.

El cas d'un bloc de pisos de Gotinga (al centre del país), en el qual els seus 700 habitants van quedar-se en quarantena després de verificar-s'hi un centenar de contagis, va posar aquest dijous en escac a les autoritats del land de la Baixa Saxònia.

A aquesta mateixa ciutat s'havien registrat fa unes setmanes uns 150 contagis, després d'unes festes familiars que van ajuntar parents de localitats veïnes quan encara era vigent la limitació de les reunions a un màxim de deu persones. També a aquest land s'havien registrat infeccions massives a residències d'ancians.

Aquest brot segueix el detectat fa uns dies a set blocs de cases del districte berlinès de Neukölln, un barri popular i multiètnic, on van quedar-se en quarantena 370 llars. Les autoritats de la ciutat-estat i capital alemanya han estat, tot i això, de les més apressades en l'aixecament de les restriccions.

Des de fa dues setmanes, no hi ha limitació a les reunions a l'aire lliure. Continua sent obligatori l'ús de màscares al transport públic i als comerços. Però, a la pràctica, no hi ha rigor d'aplicació ni sancions a qui l'incompleixi.

El polvorí dels escorxadors
A banda d'aquests casos d'habitatges, s'ha deslligat l'alarma per les infeccions aparegudes entre treballadors d'escorxadors i plantes de productes carnis, un sector que empra nombrosos immigrants de Romania i Bulgària, als quals allotja a barracons en condicions sovint denunciades com a infrahumanes.

El més recent ha estat ara a Gütersloh, a l'oest del país, amb 650 positius, segons van alertar les autoritats sanitàries del Rin del Nord-Westfàlia, un altre land, les quals van optar per una ràpida reactivació de la vida pública i econòmica.

Exterior de la seu de l'empresa càrnia afectada a Rheda-Wiedenbrueck. Foto: EFE

L'empresa afectada, Tönnies, darrerament va prescindir d'uns 7.000 treballadors. Les autoritats sanitàries intenten identificar les persones de contacte amb els afectats, siguin companys o familiars, a Alemanya o els seus països d'origen.

Les paraules del primer ministre regional, Armin Laschet, les quals apunten el fet que es tracta de casos importats de Romania i Bulgària, van deslligar les crítiques contra el polític de la Unió Cristianodemòcrata (CDU) presidida per la cancellera Angela Merkel.

Laschet aspira a presidir el partit de la líder alemanya, i a lluitar per la cancelleria a les eleccions generals previstes de cara al 2021. No obstant això, la seva gestió de la pandèmia, molt allunyada de la línia cautelosa de Merkel, sembla condemnar-lo a quedar fora de la lluita per la successió.

Dues nenes amb un cartell mentre protesten contra el tancament d'escoles i parvularis a causa del repunt provocat per la planta càrnia de Rheda-Wiedenbrueck. Foto: EFE

Els brots i les denúncies sobre la situació als escorxadors alemanys existeixen des de l'inici de la pandèmia. A Coesfeld, igual que al Rin del Nord-Westfàlia, es va tancar una altra planta càrnia a principis de maig en verificar-s'hi 129 casos de Covid-19.

Ara, un col·lectiu de pares i docents va alçar la seva veu contra Laschet, al qual retreuen que hagin de tancar-se de nou escoles i parvularis per aquests brots, a un land que va accelerar l'obertura de gimnasos, piscines i bars de copes.

Desescalada qüestionada
Aquests nous brots qüestionen les autoritats dels estats federats afectats, les quals implementen les mesures contra la pandèmia, siguin restriccions o aixecaments.

El Rin del Nord-Westfàlia, amb 18 milions d'habitants, ha estat el segon estat federat més afectat per la pandèmia després de Baviera. El govern bavarès, un land identificat amb la prosperitat econòmica, no va titubejar a l'hora de paralitzar la vida pública durant setmanes. El renà va fer exactament el contrari.

Merkel ha intentat consensuar línies comunes amb els poders regionals. A l'última línia, l'aplicació de les mesures els toca a ells, d'acord amb les normes del federalisme alemany.

La cancellera no sol prodigar-se en atacs directes. Però les crítiques a la conducta de líders i correligionaris com Laschet han estat perfectament audibles durant les últimes setmanes.

Són brots que ombregen el balanç d'una lluita contra la pandèmia que no està tancada, encara. Fins ara, al país s'han verificat 187.764 contagis, segons xifres de l'Institut Robert Koch (RKI), competent de la matèria. 174.100 són pacients recuperats, mentre que la xifra de víctimes mortals se situa en 8.856.

Corona Warn App
Mentrestant, ahir el govern alemany presentava la seva pròpia aplicació de rastreig del coronavirus: la Corona Warn App.

Amb aquesta aplicació, les persones infectades reben un codi PIN que han d'inserir i que genera un missatge que arriba totes les persones que hi hagin estat en contacte perquè puguin realitzar-se la prova.

Presentació de l'aplicació Corona Warn App. Foto: EFE

Els seus creadors comunicaven ahir que es necessita que almenys un 60 % de la població utilitzi l'aplicació perquè sigui veritablement efectiva. No obstant això, encara que pugui semblar un percentatge elevat, Reuters informa que en tot just 24 hores, 6,5 milions d'alemanys ja l'han descarregada, una xifra que suposa un 8 % de la població.

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —