Declaracions d'Oriol Mitjà sobre el possible rebrot
Per ACN
Publicat el 16 de juny 2020

L'investigador Oriol Mitjà ha afirmat que la situació en relació amb la Covid-19 és "bastant estable", però ha alertat que és una evidència que hi haurà una segona onada a la tardor. En declaracions a RAC1, ha alertat que si no es fa res, aquesta serà "molt més greu". "Hem experimentat només una petita fracció del que el virus pot fer", ha manifestat. Mitjà ha apuntat que els factors climatològics i les mesures de seguretat han contribuït a fer que el virus "retrocedeixi" i ha destacat la importància de fer les coses bé durant l'estiu perquè el segon brot comenci més tard. D'altra banda, ha lamentat que el govern espanyol no el va voler escoltar a l'inici de la pandèmia, tot i intentar-ho també a través d'un expresident espanyol.

Mitjà ha assegurat que no es pot estar tranquil, encara que el virus hagi donat "una mica de treva", ja que la majoria de la població continua sent susceptible a la Covid-19. "El virus té la mateixa capacitat de transmissió i letalitat", ha declarat. Ha afegit que el fet que no hi hagi tantes reunions en espais tancats també està afavorint a la reducció dels contagis i ha explicat que ara per ara on s'ha d'anar amb més atenció és en espais tancats on la respiració és més ràpida, com gimnasos, concerts o grans esdeveniments, i el risc de contagi és 20 vegades superior. "Però segur que a la tardor tindrem una altra vegada el virus i ens hem de començar a preparar", ha declarat.

De cara a aquesta segona onada, ha apuntat que s'hauran de fer "estratègies de distanciament intermitent" que inclouran confinaments, però que podrien ser per zones segons si es fa "cirurgia grossa o fina". Mitjà ha reiterat les seves crítiques també a altres aspectes de la gestió, com per exemple el fet que des de la Generalitat "continuïn entestats" a fer servir tecnologia que segons ells no és l'adient per a pandèmies de la magnitud del coronavirus. També ha apuntat que caldria fer servir sistemes com el bluetooth o els codis QR per al seguiment de contactes.

Escoles, al setembre
D'altra banda, Mitjà s'ha mostrat favorable a obrir les escoles al setembre "però amb les precaucions necessàries", ja que ha assegurat que els nens també són portadors dels virus, però "menys susceptibles" de transmetre'l i desenvolupar la malaltia.

Pel que fa a l'obertura de fronteres, ha indicat que l'arribada de gent aliena a determinats territoris on la incidència ha estat baixa —com és el cas de Mallorca—deixa aquests territoris "en una situació pitjor de cara a la tardor perquè el punt de partida és pitjor".

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —