Algoritmes d'avui, món de demà - Diari de Barcelona

T’has plantejat mai la influència que tenen els algoritmes sobre tu? A dia d’avui, gairebé tots estem connectats a internet i a les conegudes xarxes socials. La mateixa web està plena d’informació sobre els efectes que té la tecnologia sobre nosaltres, però per entendre-ho bé, cal també analitzar com són els algoritmes i com deformen la nostra realitat. Descobreix, en aquest reportatge, què és i com ens afecta l’era digital a través d’eines també digitals.
Què és un algoritme?
Per resoldre un problema ja no recorrem a fer operacions de sumes i restes, els algoritmes ho solucionen tot de forma repetitiva i senzilla a través dels seus processos. Així, des de la nostra resposta davant d’una situació imprevista, al procés d’un manual d’instruccions per configurar un electrodomèstic, funcionen a partir d’un algoritme.
Des de les primeres civilitzacions humanes, els algoritmes s’han representat mitjançant gràfics, però avui es construeixen de forma gràfica i senzilla per tal que l’usuari els pugui rebre sense dificultat.
Tot i haver-hi diferents tipus d’algoritmes, com els d’ordenació i els de cerca, els més comuns avui dia són els de la Intel·ligència Artificial. Aquests, a diferència dels algoritmes clàssics, no necessiten tenir les instruccions definides prèviament per obtenir un resultat, ja que tenen la capacitat d’aprendre del seu entorn i de generar resultats que no estaven preestablerts de forma autònoma i automàtica.
Prescindir d’aquests algoritmes suposaria una pèrdua de temps i d’eficiència, ja que ens faciliten la vida en diverses situacions de la nostra vida quotidiana.
Es tracta d'uns algoritmes més sofisticats, que prenen decisions de forma automatitzada i també fan prediccions. Fan servir l’aprenentatge automàtic, és a dir, el machine learning, a través del deep learning, que és una tècnica de processament de dades basada en xarxes neuronals artificials.
Aquesta tècnica, doncs, està inspirada en el funcionament de les neurones del cervell. Fa més de 50 anys que existeix, però és ara quan tenim prou volum de dades i suficient capacitat de computació potencial d’ordinadors que es pot aplicar en multitud de casos pràctics.
D’on s’obtenen les dades que fan funcionar els algoritmes?
Segons les dades del darrer informe de We Are Social i Hootsuite a principis del 2020, gairebé un 60% de la població mundial ja estava connectada a internet. I cada una d’aquests 4.500 milions de persones genera dades amb cada moviment que fa a la web.
A més, les dades es fabriquen les 24 hores del dia, els 365 dies de l’any, ja que fins i tot quan dormim creem les dades del descans o les de la no-activitat.
Tal com explica Mauricio Echeverría Arístegui, enginyer industrial i responsable de la Indústria 4.0 IoT i Intel·ligència Artificial a IThinkUPC, la massificació dels algoritmes ha fet que siguem nosaltres, els éssers humans, els productes principals sobre els quals actuen els algoritmes.
Les nostres accions recopilades pels nostres dispositius produeixen dades que descriuen els nostres gustos, estats d’ànim, reaccions a estímuls, pors i ambicions. Aquest tipus de dades són les més valuoses per qualsevol empresa o govern, perquè després d’analitzar-les i classificar-les creen patrons o perfils de consum per fer-nos arribar el producte que ens volen vendre.
En les xarxes socials, per exemple, els algoritmes es basen en les nostres cerques prèvies i els nostres moviments a la web per servir-nos una informació personalitzada als nostres gustos i ideologies, de manera que veiem el que ens agrada i ens mantinguem connectats.
Qui no participa en el món dels algoritmes?
Gairebé ningú. Tothom qui està connectat a internet hi participa. Les empreses i entitats que hi participen activament tenen uns codis ètics per fer un bon ús de la intel·ligència artificial. El problema, tal com explica Karma Peiró, periodista especialitzada en dades, internet i les noves tecnologies, és que no hi ha cap figura que controli el compliment d’aquests codis ètics i que és fàcil fer-ne un mal ús.
Una vida de xarxes
T’expliquem com han evolucionat les xarxes xocials i els seus algoritmes en els últims 15 anys. Des de publicacions cronològiques fins a contingut personalitzat per a cada usuari, en poc temps, la tecnologia dels algoritmes s’ha revolucionat.
Timeline Twitter:
Timeline Instagram:
Timeline Youtube:
Psicòlegs i sociòlegs opinen
Jaume Funes, psicòleg expert en joves, i Liliana Arroyo, sociòloga especialitzada en transformació digital, descriuen els efectes secundaris d'un ús inadequat de les xarxes socials. Descobreix com reacciona l'humà i el seu entorn quan l'algoritme aconsegueix mantenir els usuaris alerta d'allò que passa a les xarxes.
La doble cara
Les notificacions i els missatges que rebem de les xarxes socials mai no serveixen només per informar-te del que està passant. Gira les cartes i descobreix quina intenció hi ha darrere cada un d'aquests missatges tan coneguts.
Botó de like
T'han etiquetat a una imatge
"Escrivint"
“Recomanat per a tu”
Estàs atrapat dins l'algoritme
Molts no són conscients del poder que tenen els algoritmes que regeixen el món de l'internet sobre ells i és molt fàcil perdre-s'hi. Descobreix si estàs atrapat o no amb el test que et deixem a continuació.
I a partir d'aquí?
En la mesura en què el "producte" som nosaltres, qüestions com la privacitat i l'absència de biaixos o discriminació en l'aprenentatge d'aquests algoritmes i en les seves conseqüents decisions són un repte ètic que haurem d'encarar.
Cada cop serà més necessari tenir un esperit i consciència crítica i ser capaç d'acceptar la tecnologia sense problemes, sempre que se'n faci un bon ús. Tanmateix, també haurem de ser conscients de quins són els riscs i els perills de les xarxes i haurem de tenir la capacitat crítica de saber reclamar i protestar contra els errors que s'hagin pogut produir.

