Loujain
Per EFE
Publicat el 28 de desembre 2020

Les organitzacions de drets humans ALQST i Human Rights Watch, i la relatora de l'ONU per als defensors d'aquests drets, Mary Lawlor, han rebutjat la condemna a cinc anys i vuit mesos de presó per a la destacada activista saudita Loujain al Hathloul, detinguda al regne des del maig del 2018.

Lawlor ha assenyalat a través del seu compte de Twitter, poc després de conèixer-se la notícia difosa per mitjans saudites, que Loujain ha estat sentenciada per un tribunal antiterrorista i que hauria de ser posada en llibertat "immediatament".

"Defensar els drets humans no és terrorisme", ha destacat la relatora.

Un tribunal especial de Riad l'ha condemnada per "servir a una agenda externa al regne usant internet (...) amb la finalitat de perjudicar el sistema públic, a més de col·laborar amb un nombre de persones i ens que van cometre actes criminals d'acord amb la llei de terrorisme", segons el periòdic saudita Okaz.

ALQST ha denunciat que la jove "ha estat sentenciada per la llei antiterrorista, amb càrrecs relacionats al seu activisme pacífic, en l'última farsa de justícia en un judici que ha tingut fallades des del principi fins al final".

Segons l'organització amb seu a Regne Unit, l'activista hauria de ser posada en llibertat al març de 2021, després que el jutge hagi decidit suspendre dos anys i deu mesos de presó del total de la condemna, a part dels dos anys i set mesos que porta a la presó preventiva.

Per part seva, la família d'Al Hathloul ha condemnat en un comunicat la sentència final, que inclou la prohibició de viatjar durant cinc anys i estar en llibertat vigilada en els pròxims tres anys.

"Ha estat acusada, jutjada i sentenciada sota la llei antiterrorista (...) La meva germana no és una terrorista, és una activista", ha dit la seva germana Lina en el comunicat, destacant que Loujain advocava per les mateixes reformes que el príncep hereu Mohamed bin Salman ha impulsat en el regne, com el dret de la dona a conduir.

També el director executiu de Human Rights Watch, Kenneth Roth, ha dit a través de Twitter que l'activista va ser condemnada a aquesta pena de presó "perquè va demanar els seus drets en lloc d'esperar que el príncep hereu els hi atorgués (...) com una prerrogativa real".

Activista pels drets de les dones

La jove va ser detinguda el maig de 2018 per fer campanya a favor del dret a conduir de les dones i la fi del sistema de tutela masculí. Va ser acusada de mantenir contactes amb individus i entitats "hostils" a l'Aràbia Saudita i reclutar a funcionaris per a obtenir informació confidencial.

A final de novembre, quan es va reprendre el judici contra ella, el cas va ser traslladat a un tribunal especialitzat en casos de terrorisme des del Tribunal Penal de Riad, que havia suspès les vistes mesos abans per la pandèmia de la COVID-19.

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —