Exposició de Suñol a l'Empordà
Per EFE
Publicat el 04 d’octubre 2021

El barceloní Àlvar Suñol (Montgat, 1935), un artista premiat internacionalment i conegut com 'el pintor de Hollywood', va inaugurar aquest cap de setmana a Castell-Platja d'Aro una mostra del seu treball gràfic amb peces que abasten des del dibuix al llapis a la litografia enriquida a mà. L'exposició, denominada Obra sobre paper, romandrà al Castell de Benedormiens fins el proper 21 de novembre i, d'ella, Suñol n'ha explicat que suposa la reivindicació d'una tècnica "en la qual tot flueix".

L'artista ha destacat que la mostra és "bastant àmplia" i amb predomini de la litografia d'algunes de les seves etapes a París, mentre que els dibuixos són de creació més recent. "Hi ha molts anys aquí", ha assenyalat abans d'insistir en la defensa del treball en paper, "perquè és com si pintessis i suposa un plaer tremend". L'alcalde del municipi, Maurici Jiménez, ha destacat de Suñol que és "un dels pocs artistes reconeguts a tot arreu només pel seu nom".

Obra sobre paper està formada per 63 dibuixos i litografies i repassa el treball en l'àmbit del disseny d'un artista que, als 19 anys va obtenir la beca Alhambra de Granada i que, als 86, encara demostra passió en inauguracions com la d'aquest dissabte i puntualitza que "queda molt per fer".

De París al somni americà

Als 16 anys, Suñol va entrar a l’Escola de Belles Arts de Sant Jordi de Barcelona. Al 1956 va realitzar la seva primera exposició individual a les Galeries Laietanes per continuar immediatament a diferents ciutats espanyoles. Un any després es va fer amb el primer premi en el Concurs Anual de Pintura de l'Institut Francès de la Ciutat Comtal, que el va becar l'any 1959 per viatjar a París.

Allí va exposar a la Galeria Drouant i va començar la seva projecció internacional assentat ja a la capital francesa, encara que amb una important presència als Estats Units, on també ha residit. En aquest país es va guanyar el sobrenom de 'pintor de Hollywood' per la quantitat de noms de la indústria del cinema que adquirien la seva obra.

Prèviament a la mostra actual havia exposat a Castell d’Aro l’any 1997 amb la proposta Empremtes en el temps, i posteriorment amb la retrospectiva Passat i present, 1954-2015. Des de llavors, una de les sales de l'Ajuntament de Castell-Platja d'Aro acull una de les seves obres de gran dimensió, Plenitud, encara que l'exposició inaugurada ara se centra en el seu treball gràfic.

Un pintor de simbolismes

La sensibilitat de Suñol és comuna a les seves diferents facetes artístiques, amb un simbolisme que caracteritza les figures humanes i que ha estat focus d'interès especialment a Nova York, on la seva obra és molt benvolguda.

Els detalls són importants per a aquest artista, i en les peces que exhibeix en aquesta mostra llueix colors vitals en les litografies, plenes de fruites, i traços magistrals en els dibuixos, però juga amb la contemporaneïtat en forma de telèfons d'última generació que treuen el cap i altres referències molt actuals.

La recerca d'influències en la producció del barceloní, que per la seva dilatada trajectòria ha estat contemporani de grans referents, pot convertir-se en passatemps pel visitant d'aquesta exposició, la quarta de l'any en Benedormiens i la setena del cicle que organitza Castell-Platja d'Aro en aquest espai i en els de Masia Bas i Parc dels Estanys.

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —