"La idea que cada repartidor és el seu propi 'jefe' és falsa i amaga estratègies per confrontar 'riders'"
Publicat el 26 d’agost 2021

Després que Glovo anunciés un canvi en el coeficient, considerat un èxit -parcial- des del col·lectiu, continuen les queixes dels 'riders', que aquest divendres a les 16.00 es concentraran a la Plaça Catalunya per exigir millores en les condicions de treball. Les principals, un augment de la tarifa de bons que passi del mínim d'1,15€ actuals als 1,35€ exigits i una tarifa base que oscil·li entre els 1,5€ i els 2€. A més, es reclama una reactivació de les comandes de Super Glovo i Super Market, una opció que han perdut perquè l'empresa ha contractat personal exclusiu per als seus supermercats, privant els repartidors d'aconseguir comandes en hores que generen més beneficis.

La protesta es produirà el mateix dia que comença la vaga de nou dies dels treballadors dels supermercats de Glovo. Tal com van anunciar la setmana passada -juntament amb Comissions Obreres (CCOO)-, la paralització es durà a terme per exigir una millora de les seves condicions laborals, després que la companyia els mantingui contractats a través una empresa de treball temporal i no en plantilla.

Unes condicions en detriment

"Ens han arrossegat a l'abisme laboral", explica al Diari de Barcelona en Luis, que des del 2018 ha treballat per a Uber, Deliveroo i actualment per a Glovo. D'ençà, apunta que ho té molt més magre per sobreviure. "Treballem més per cobrar el mateix: ahir vaig treballar sis hores, una suma de temps amb què al començament aconseguia 50-60€, i ara no arribo als 30", es queixa. 

Considera que no tota la culpa recau en l'estat, però retreu que, tot i que el govern va prometre lluitar per aconseguir que les empreses de repartiment contractessin els 'riders' en plantilla, segueixen sent subcontractats a través d'ETT. "El que va fer Glovo va ser subhastar la nostra feina a la baixa", continua en Luis. "Per fer creure a l'estat que es desvinculaven laboralment de nosaltres, ja no pactem horaris amb ells, com abans fèiem, sinó que van liberalitzar els horaris. Ara ens podem connectar quan sigui, i així sembla que no som treballadors en plantilla", critica.

Arran de les recents protestes del col·lectiu, es va aconseguir que l'empresa cedís a l'hora d'establir un coeficient d'entre 1€ i 1,3€, però "si marques l'opció dels 1,3€, gairebé no t'arriba cap comanda", es queixa el 'rider'. D'aquesta manera, molts dels repartidors es veuen obligats a marcar la xifra mínima -és a dir, 1€- per tal que els arribin encàrrecs. 

Propines que no arriben mai

"Durant un mes, vaig haver de quedar-me a casa els diumenges per cuidar de la meva àvia -malalta d’alzheimer-, cosa que vaig comunicar a l’empresa", diu un membre de la plataforma CGT Riders que prefereix mantenir-se en l'anonimat. "Vaig rebre un missatge de l'empresa demanant-me que com era que havia baixat el meu rendiment, ja que els diumenges són dies d’alta demanda". 

El seu malestar amb Glovo es trasllada també a aspectes relacionats amb l'aplicació. "En algunes factures m’han tret diners de més i, fins i tot, de vegades no m'arriben propines que l'aplicació em marca que m'han fet", confessa.

"Quan ens arriba una comanda i no estem d'acord amb el que hi cobrarem, podem cancel·lar-la, però si ho fem tres cops en un mateix dia, l'app ens posa en stand-by, en un temps d'espera que són d'uns 15-20 minuts", afegeix en Luis, que remarca que "és una mesura desconsiderada tenint en compte els diners que invertim en el nostre propi vehicle, la gasolina que consumeix i sobretot el temps de vida, que és el més important".

Les noves mesures, una eina de divisió entre 'riders'

"L'algoritme està programat de manera que s'assignin les comandes a qui posa una tarifa més baixa", suma en Frek, també repartidor de Glovo. "Entre nosaltres, ens vam posar d'acord per posar tots el coeficient al valor màxim (1,3€) a mode de protesta, però som tanta gent que és difícil saber qui complia i qui no, cosa que ens ha fet enfrontar, discutir i fins i tot, en algun cas aïllat, barallar-nos", lamenta en Luis. "Glovo ha dividit els seus propis 'riders'".

"La idea que cada repartidor és el seu propi jefe és falsa i amaga estratègies per confrontar 'riders'", assenyala en Frek. "La gent ens veu pel carrer amb les nostres motxilles grogues, formem part de la jungla del tràfic a la ciutat i és important que coneguin la nostra realitat", reclama en Luis. 

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —