La gent més gran és la més afectada per la desescalada
Per ACN i Redacció
Publicat el 12 de juliol 2020
Temps de lectura 3 minuts

Abans de la pandèmia, la Mercedes Chacón passava bona part del seu temps al Casal de Gent Gran Joan Maragall, a prop del Fòrum i a quinze minuts de casa seva. Tot i l'edat, 100 anys, i una osteoporosi que li dificulta molt caminar, res no li impedia una partida de parxís i veure les amigues: "Ha canviat molt, era més divertit, anàvem al casal, fèiem una partideta, fèiem un cafetó, sortíem al matí, a la tarda...", explica. Ara, els casals estan tancats, no sap res d'algunes de les amigues i només pensa a poder veure la seva filla, que viu a Nova York.

Mercedes Chacón. Font: ACN

Albert Quiles, director d'Amics de la Gent Gran, ho qualifica de "soledat sobrevinguda" i demana a l'administració que tingui en compte els avis en el procés de desescalada: "Amb les mesures de seguretat, tots i totes, han de poder tornar a socialitzar".

 

En l'actual context de desescalada, Quiles demana a l'administració pública i els ajuntaments que els ajudin a "acompanyar" els avis amb recursos de "proximitat" perquè puguin continuar d'alguna manera amb la seva vida activa. No fer-ho, "repercuteix directament en el seu benestar", ja que hi ha persones que pateixen por i neguit i inclús, moltes persones grans els han dit que "si no poden tenir aquest contacte, no els val la pena viure".

Una dona gran amb máscareta asseguda en un banc de Barcelona. Font: ACN

La por del rebrot

D'altra banda, el director d'Amics de la Gent Gran expressa preocupació pels possibles rebrots i assegura com en el cas de les persones que acompanyen a Lleida és molt desmoralitzador haver de tornar enrere. "No podem tornar a tancar la gent gran", avisa, i demana que si hi ha nous rebrots, no es torni a deixar el col·lectiu enrere fent distincions a les persones segons l'edat, ni s'adoptin "actituds paternalistes", ja que creu que és necessari que no fem distincions a les persones segons l'edat. De la mateixa manera, Quiles es mostra preocupat per la situació a les residències, on les restriccions de visita encara són molt estrictes tot i la desescalada. Durant els darrers mesos, Amics de la Gent Gran ha acompanyat telefònicament més de 2.000 persones i ha sumat gairebé 200 persones noves que reben suport de l'entitat.

Dibuix penjat al passadís del Casal de gent gran del Poble Sec. Font: ACN

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —