Amy Coney Barret confirma el control conservador al Tribunal Suprem estatunidenc
Per EFE i Redacció
Publicat el 27 d’octubre 2020

El president dels Estats Units, Donald Trump, ha aconseguit col·locar al Tribunal Suprem a la seva nominada, la jutgessa conservadora Amy Coney Barrett, i consolidar així la majoria conservadora per a les pròximes dècades a la cort més important del país.

Barrett ha estat confirmada pel Senat i menys d’una hora després ha jurat el càrrec a la Casa Blanca de la mà de Clearence Thomas, considerat el jutge més conservador com a mínim fins ara en l’Alt Tribunal.

“Treballaré sense cap temor ni favor. Ho faré amb independència tant dels poders polítics com de les meves pròpies preferències”, ha assegurat Barrett després de jurar el càrrec en un breu discurs en el qual ha dedicat paraules d’agraïment a Trump i als senadors republicans.

La cerimònia ha estat semblant a la de la seva nominació, fa tot just un mes, on es va propagar el coronavirus entre senadors, funcionaris i, potser, el mateix Trump, encara que aquesta vegada els assistents anaven pràcticament tots amb mascareta i s’han assegut guardant distàncies.

L’última herència de Trump?

La confirmació de Barrett al Senat arriba després d’un ràpid i polèmic procés que es va iniciar el 18 de setembre passat amb la mort, als 87 anys, de la carismàtica jutgessa Ruth Bader Ginsburg, símbol de feminisme i progressisme.

Davant de la possibilitat de perdre tant el Senat com la Casa Blanca a les eleccions de la setmana vinent com apunten tots els sondejos, Turmp va nominar Barrrett sense perdre temps el 26 de setembre, abans incús de l'enterrament de Ginsburg, que desitjava ser reemplaçada per una persona escollida pel nou president sorgit a les urnes. 

Els demòcrates es van oposar a Barrett tal com els republicans es van oposar durant l’últim any de Barack Obama a confirmar el seu nomenament per al Suprem, Merrick Garland, però ara, amb minoria demòcrata al Senat, han acabat acceptant que no podien fer res per evitar-ho. Finalment, 52 republicans han confirmat Barrett per al seu nou càrrec vitalici, mentre que 47 demòcrates i la republicana Susan Collins que es juga la seva reelecció la pròxima setmana a l’estat demòcrata de Maine han votat en contra.

Un Suprem encara més conservador

Els republicans han aprofitat el seu control sobre l’Executiu per decantar el Suprem encara més a favor seu, que amb l’arribada de Barrett queda en sis magistrats conservadors i tres de progressistes.

Tump, de fet, ha aconseguit confirmar, en menys de quatre anys al poder, a tres d’aquestes jutges: Neil Gorsuch, Brett Kavanaugh i Barrett, un fet molt inusual en un sol mandat.

El fet que aquests càrrecs siguin vitalicis i la joventut dels nous magistrats nominats per Trump inclina cap a la dreta la composició del Suprem probablement durant dècades, amb les seves conseqüents decisions en temes com l’avortament, la salut pública o la immigració.

Els conservadors, de fet, consideren que la confirmació de Barrett és una “victòria històrica” per als qui s’oposen a l’avortament, perquè la jutgessa es posiciona en contra d'aquest dret garantit als Estats Units des de 1973, encara que no ha volgut aclarir si votaria per eliminar-lo.

Reforma del Suprem

Davant d'aquest panorama, són molts els demòcrates, sobretot els més progressistes, que defensen la reforma de l’Alt Tribunal en cas de guanyar l’Executiu i el Legislatiu en les pròximes eleccions, ampliant la seva composició actual de nou jutges.

“Els republicans fan això perquè no creuen que els demòcrates tinguem els nassos per jugar dur com ells. I durant molt de temps han tingut raó. Però no permetrem que intimidin la gent pel fet de pensar que el seu atropellament és normal, però una resposta no ho és. Existeix un procés legal per ampliar (el tribunal)” ha afirmat a Twitter la congressista Alexandria Ocasio-Cortez.

Tot i això, el candidat demòcrata a la Casa Blanca, Joe Biden, no ha aclarit durant la campanya si és partidari d’ampliar la cort, encara que sí que ha dit que formarà una comissió per estudiar possibles reformes.

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —