Andorra somia amb acollir la fase final de l’ACB
Publicat el 15 de maig 2020

Amb el món de l’esport que ja torna a posar-se en marxa després la crisi sanitària provocada per la pandèmia del coronavirus, les notícies es van succeint una rere l’altra. La prioritat per a tots els esports és acabar les competicions ja iniciades i per fer-ho han de trobar alternatives a les fórmules tradicionals. La Lliga ACB, la competició nacional de bàsquet masculí, ha decidit finalitzar-la amb una fase final que disputaran els 12 primers classificats en el moment en què es va aturar la competició. Aquesta fase final es disputarà del 15 de juny al 10 de juliol en un mateix lloc i amb els jugadors concentrats en aquell territori per evitar desplaçaments.

Decidit el format, però, ara cal decidir la seu. I és en aquest punt en el qual Andorra ha entrat amb molta força. Ja feia alguns dies que s’especulava amb la possibilitat, però divendres passat el govern andorrà va oficialitzar la seva candidatura per acollir la fase final de l’ACB. Ho va fer en un comunicat en el qual anunciava que la proposta s’havia fet amb estreta col·laboració amb els ministeris de Salut, Turisme, Cultura i Esports, i també amb el club del Principat, el MoraBanc Andorra.

La ministra d’Esports d’Andorra, Sílvia Riva, ha explicat al Diari de Barcelona que “poder celebrar la fase final a Andorra reforçaria tota la feina que s’ha fet a l’hora de gestionar la pandèmia i d’aconseguir que Andorra esdevingui una zona segura”. Andorra actualment només manté 130 casos positius per Covid-19, una xifra que queda molt lluny del pic de 504 que es va produir els dies 10 i 11 d’abril. Per la seva banda, el portaveu i director de màrqueting i comunicació del MoraBanc Andorra, Gabriel Fernàndez, ha qualificat la notícia com “un raig de llum enmig d’una situació complicadíssima”. I destaca que “la reputació que atorgaria poder celebrar la fase final a Andorra no estaria vinculada ni als serveis ni als hotels, sinó que aniria totalment connectada amb la sensació de confiança i de control de la pandèmia”.

Tests massius per a tots els jugadors
La candidatura andorrana pretén diferenciar-se de la resta pel tractament sanitari que s’ha fet durant la pandèmia. La proposta del govern andorrà es basa en la política que ha aplicat amb els ciutadans del Principat: test massius a tota la població. A Andorra s’ha dividit la població en dos grups. Dijous passat va acabar la primera fase de tests i a partir del dilluns vinent en començarà la segona. D’aquesta manera es podrà tenir controlada la major part de la població. En el cas de la proposta per a la fase final, l'executiu andorrà ofereix la possibilitat que tots els jugadors que juguin la fase final es facin el test d’anticossos.


El Poliesportiu d'Andorra podria acollir la fase final

“Haver pogut testejar tota la població ens aporta un valor afegit i fa que, des d’un punt de vista sanitari, ens converteixi en una zona més segura que una altra a la que no s’ha pogut fer”, assegura Riva. A més a més, la ministra d’Esports ha afegit que “cal tenir en compte que tothom que atengui els equips als pavellons poliesportius haurà passat un test i estarà lliure d’infecció”. En aquesta mateixa línia, Gabriel Fernàndez considera que “el fet de treballar amb el govern en el tema dels tests per als jugadors facilita el control dels possibles contagis”.

Desplaçaments: pocs i curts
Un altre dels punts principals del projecte andorrà és la proximitat entre els hotels on s’allotjaran les expedicions i el pavelló on s’entrenarà i es jugaran els partits. “Pot ser que hi hagi altres candidatures amb una major capacitat hotelera per albergar els equips, però nosaltres podem oferir una proximitat màxima”, ha remarcat Riva. Els jugadors, doncs, farien desplaçaments mínims, tant en quantitat com en distància. D'aquesta manera, s'evita que sorgeixin focus de contagi.

Amb relació als hotels, tant Riva com Fernàndez han volgut expressar que “la presència dels millors equips de bàsquet i l’impacte que pot tenir la Lliga ACB permetria reactivar l’activitat hotelera”.

El MoraBanc Andorra: a casa però sense l’afició
Si finalment la proposta del govern d’Andorra és l’escollida, el Poliesportiu d’Andorra serà la seu de la fase final de la Lliga ACB. Aquesta és la casa habitual del MoraBanc Andorra, tot i que les circumstàncies serien diferents. El portaveu del club qualifica d' "enigma total” el fet d’haver de jugar a casa sense públic. “L’afició és l’esport i l’escalf que et dóna la gent és el que et permet tenir tot el ventall de sensacions i emocions que desperta un partit. Segurament, el fet de jugar a casa no serà tan significatiu”, reflexiona Fernàndez. 

Un MoraBanc Andorra, però, que partirà amb un mínim avantatge, ja que els jugadors van començar a fer sessions individualitzades dia 4 de maig. Tots els jugadors van passar el test del coronavirus i van obtenir un resultant negatiu, de manera que van poder posar-se en marxa una setmana abans que la resta de clubs de la competició, els quals van iniciar els entrenaments en solitari el dilluns 11.

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —