Frare franciscà famós en TikTok per promoure la religió catòlica amb balls populars de la xarxa social
Publicat el 22 d’octubre 2020

Ho hem repetit fins a la sacietat: les xarxes socials han portat noves maneres de transmetre un missatge. I, com sempre, hi ha qui s'adapten i evolucionen amb la finalitat d'arribar a les noves generacions. Així ens ho demostra el frare franciscà Angel Alfonso Bharocio, un religiós amb gairebé un milió de seguidors a TikTok. S'ha fet famós gràcies als seus balls i versions de cançons del moment. I fa tot això mentre s'encarrega, és clar, de transmetre la paraula de Déu.

Ángel va néixer a Guadalajara (Mèxic), té 42 anys i és un frare franciscà a punt de consagrar-se com a sacerdot. Les harmonies rítimiques i composicions creatives són les que caracteritzen el perfil d'aquest tiktoker. Quan parlem amb ell sobre el seu impacte a TikTok ens diu que la seva fi és “buscar seguidors per a Jesús, no per a mi".

Ángel va començar una mena de joc amb la seva neboda. “Em va demanar que fes un TikTok amb ella, jo no tenia ni idea d'això, però com sempre he estat molt espontani, ho vaig fer. El vídeo es va fer viral i vaig decidir crear el meu propi compte i posar-me a les mans de Déu”, explica al Diari de Barcelona.

Després de 5 anys amb el compte de TikTok, ja té més de 830 mil seguidors: “Els seguidors m'envien molta energia positiva i la majoria gaudeixen del meu contingut”, remarca. Ángel promou una forma divertida i dinàmica de difondre la paraula de Déu i això li ha permès fer créixer la seva comunitat i “arribar a tots els meus germans amb els quals no tinc accés a través dels mètodes tradicionals".

Reinventar: d'això es tracta aquesta nova manera de difondre la religió. “Jo tinc al cap una frase des que vaig decidir ser franciscà, i deia que el que fas pot ser l'únic sermó que algunes persones escoltin. El sermó que jo trio fer s'adapta a l'actualitat, per això opto per seguir a Déu mitjançant una cançó popular o amb balls virals. Ho faig per parlar el mateix idioma que tots els que em veuen”, expressa Ángel.

@aangeltor

¡Dios siempre está contigo! ##DiosTeAma ##jesus ##siempre ##contigo ##cristianos ##parati ##loveyou ##fyp ##aangeltor ##viral ##love ##foryoupage ##dance ##flow

♬ sonido original - Fray Angel

La funció del frare a les xarxes no només consisteix en actualitzar el mitjà pel qual es transmet la voluntat de Déu, sinó també en reivindicar la religió com un espai d'inclusió i diversitat. Al seu compte té diversos vídeos amb persones que reivindiquen realitats que sovint la religió catòlica condemna a través de les sagrades escriptures. Com, per exemple, un vídeo en què explica que els homosexuals no han de ser tolerats per l'església, sinó més aviat estimats per ella. “Jo admiro, respecto i veig amb ulls d'amor a aquests germans". Hi ha molts seguidors adolescents que em bombardegen amb preguntes sobre sexualitat en general. El que vull transmetre és que no podem fer-nos els desentesos davant d'aquesta realitat a la qual vivim perquè Déu ens estima a tots”, assegura Ángel.

@aangeltor

Nadie en el mundo merece tanto nuestro respeto, admiración, cariño y amor, como una Mujer##DiosTeAma ##mujer ##jesus ##love ##parati ##fyp ##viral ##aangeltor

♬ sonido original - Fray Angel

Ángel publica sovint vídeos amb sacerdots i altres germans franciscans de la seva comunitat. “Tots els germans de la meva comunitat em donen suport amb això que faig, de fet, molts s'animen a participar”, explica. En adonar-se de l'impacte que estava tenint a través de les xarxes socials, va haver d'informar la seva comunitat i ells li van donar suport per a continuar transmetent la paraula de Déu a través de les xarxes. “Hi ha, per descomptat, germans d'altres comunitats que potser són més tradicionals i no ho entenen del tot, o ho veuen com una cosa més banal. Però jo ho rebo com a crítiques constructives i crec molt en allò que faig”, assenyala.

@aangeltor

Lo que Dios me dio ##bendiciones ##vida ##paz ##amor ##alegria ##fortaleza ##salud ##DiosTeAma ##jesus ##loveyou ##aangeltor ##parati ##fyp ##viral ##trending

♬ sonido original - johmomusic

No hi ha dubte que TikTok està revolucionant la societat en tots els aspectes i el frare Ángel és la prova vivent que fins i tot l'Església pot transmetre la religió de manera divertida i adaptada a les noves formes de comunicació. Aquesta no és la primera vegada que algú surt de les formes més ortodoxes per transmetre la religió catòlica a través de la música popular. Un altre exemple és el Pare Jony, qui es va fer famós a principis dels anys 2000. Joan Enric Reverté és un tarragonès d'Amposta que també va ser molt reconegut a Espanya per introduir missatges catòlics sobre bases musicals de rock o rap. 

— El més vist —
— Hi té a veure —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —