Retrat de la nova presidenta de l'Eurocambra, Roberta Metsola.
Per Joana Cabratosa Pons
Publicat el 18 de gener 2022

Amb la designació de Roberta Metsola com a presidenta del Parlament Europeu, ja seran tres les dones situades al capdavant d’una institució europea —amb Ursula Von der Leyen a la Comissió Europea i Christine Lagarde al Banc Central Europeu—. Tot i això, aquest és segurament l'aspecte més progressista que té l’arribada de la candidata del Partit Popular a l’Eurocambra. Antiavortista, conservadora i cristiano-demòcrata amb orgull són adjectius que defineixen la maltesa que presidirà el parlament durant la segona meitat de la legislatura.

Després de la prematura mort de l’italià David Sassoli, la cambra passarà d’una presidència de caire progressista a una d’un perfil oposat, molt més conservador, a mans de Metsola. Nascuda l’any 1979 a la petita localitat de Sant Julián, al nord de La Valeta, l’educació de la successora a l’eurocambra ja va tenir un caràcter europeista en ser una de les primeres estudiants del seu país que va fer un Erasmus.

Va formar-se en dret, i ja amb la mirada posada a Brussel·les va especialitzar-se en legislació europea. Tot i quedar-se a les portes del Parlament els anys 2004 i 2009, l’any 2013 va aconseguir per fi l'acta d’eurodiputada. La maltesa va arribar a l'Eurocambra com a candidata del Partit Nazzjonalista del seu país, inscrit en el Partit Popular Europeu.

Després d'obtenir l’escó es va mantenir fidel a les seves conviccions, i ha votat sempre en contra de qualsevol resolució a favor de l’avortament, considerat un dret fonamental en el Parlament Europeu. Els sectors més progressistes de l’Eurocambra estan preocupats per la seva postura davant la violència masclista, ja que Metsola també va votar que no fos tipificat com a delicte en tota la UE.

Mare de quatre fills i defensora dels valors tradicionals de la família, Roberta Metsola era la favorita per substituir l’italià Sassoli a la cambra. La maltesa s'ha convertit en la presidenta més jove del Parlament Europeu el dia del seu 43è aniversari, i és la primera política d’un país considerat petit que arriba a dalt de tot de les institucions. L'han escollida a la primera volta amb 458 vots a favor, ha anunciat el compte del Parlament Europeu a Twitter. 

 

— El més vist —
— Hi té a veure —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —