Un anunci a la premsa i el primer club oficial
Publicat el 16 de juny 2020

Després dels primers partits de futbol femení que van jugar entre els mesos de maig i juny de 1881, l'equip impulsat per la sufragista Helen Matthews sota el nom Mrs Graham XI va haver d'esperar 13 anys perquè la disciplina fes un nou pas endavant i continués evolucionant. Va succeir l'any 1884 quan Nettie Honeyball, pseudònim amb qual se la coneixia, va fundar el Ladies British Football Club, el primer equip femení de la història.

Nattie Honeyball
Nettie Honeyball lluint l'equipació del British Ladies FC.

El 1883, es va aprovar a Nova Zelanda la llei que donava dret a vot a les dones adultes i això va impulsar a Honeyball a iniciar el projecte del British Ladies Football Club a Crouch End, Londres. Tot va començar amb un anunci al diari The Daily Graphic, on feia una crida a les dones per unir-se al club. El missatge va tenir un gran èxit i fins a 30 dones van decidir sumar-se al projecte promogut per Honeyball. La fundadora del club va acceptar totes les sol·licituds per jugar fins a tenir jugadores suficients per crear dos equips.

La seva empenta per avançar cap a la igualtat de gènere va quedar palesa en una entrevista que va concedir al diari Daily Sketch l'any 1895, on Honeyball va voler defensar que les dones havien de tenir els mateixos drets. La britànica va explicar que "va fundar el club amb l'objectiu de demostrar-li al món que les dones no són criatures ornamentals i inútils que els homes pinten". A partir del futbol, doncs, volia reivindicar el paper de la dona en el conjunt de la societat, que havia de culminar amb "l'arribada del moment en què les dones se sentin el Parlament i tinguin veu en la gestió de tots els assumptes".                                                            

El paper clau de J.W. Julian i Lady Florence Dixie

Tot equip necessita una persona que guiï les jugadores i, per acomplir aquesta funció al British Ladies Football Club, Nettie Honeyball va convèncer a John William Julian, migcentre del Tottenham Hotspur en aquell moment i que abans havia jugat al gran enemic dels Spurs, l'Arsenal. J.W Julian va tenir un paper fonamental en la millora de les habilitats futbolístiques de les jugadores. Però no ho van tenir fàcil, perquè es van veure obligades a entrenar-se al parc de Nightingale Lane, ja que no se les permetia entrenar a l'estadi The Oval. A banda d'Honeyball i Julian, una altra figura clau del club va ser Lady Florence Dixie, que va adoptar un paper de presidenta.

Lady Florence Dixie era una de les dones més importants de l'època. Filla del marquès de Queensbury, sempre va estar vinculada als esports. Tim Tate relata al llibre Secret History of Women Football que Caroline Dixie "va marxar durant un any a la Patagònia per dedicar-se a la caça i quan va tornar va ser contractada pel London Morning Post per cobrir la guerra del Bòer a Sud-àfrica". "Era una dona avançada al seu temps, la seva percepció sobre les dones no era, ni de bon tros, tradicional", destaca Tate.

A banda de la seva connexió amb l'esport, Lady Florence "defensava fermament el feminisme", segons relata Tate i, per això, quan va acceptar el càrrec de presidenta del British Ladies Football Club va exigir que "les dones havien d'entrar completament en l'esperit del joc". El febrer de 1895, va escriure un article al Pall Mall Gazzete on afirmava que "no hi havia raó per defensar que les dones no poden jugar a futbol".

L'equipació, un problema afegit

Un cop creat el club i la seva estructura, un dels problemes a resoldre va ser escollir l'equipació que portarien les jugadores. En l'època victoriana estava establert que les dones havien de vestir amb faldilles llargues i cotilles ajustades i pel British Ladies Football Club no va ser fàcil escollir una vestimenta, ja que la societat no estava acostumada al fet que les dones anessin amb pantalons curts i samarretes d'esport. Finalment, però, es va optar per un model mixte que consistia en una brusa fosca voluminosa que els arribava fins al coll i uns pantalons amples que simulaven una faldilla i que arribaven fins als genolls. A més, també van optar per portar unes mitges que tapaven la resta de les cames.

 Il·lustració British Ladies Football Club

Amb l'equip creat, l'estructura del club establerta i l'equipació escollida ja estava tot a punt per l'estrena del British Ladies Football Club en un partit, que se celebraria el 23 de març del 1895, una data que avui és recordada com el dia en què es va jugar el primer partit oficial de futbol reconegut per la FIFA. Sobre aquest partit, però, en parlarem a la pròxima entrega de FutFem en clau històrica.

— El més vist —
— Hi té a veure —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —