S'aprova el tancament de bars i restaurants i la limitació de l'aforament al comerç i la cultura
Per ACN
Publicat el 14 d’octubre 2020

El Govern ha confirmat que tanca bars i restaurants i imposa noves restriccions d'aforament a comerços i actes culturals per frenar els contagis per coronavirus. L'executiu redueix al 30 % l'aforament al comerç i als mercats, obliga a suspendre congressos, convencions i fires, tanca sales de jocs i bingos i limita les activitats esportives als gimnasos.

Restauració tancada i servei només per emportar

Bars i restaurants tancaran durant 15 dies però podran oferir recollida o servei a domicili i els restaurants dels hotels queden restringits únicament als hostes. Als espectacles culturals, l'aforament serà del 50 %. El Govern demana limitar la mobilitat fora del domicili i els contactes socials. Les mesures entraran en vigor entre la nit de dijous i divendres si el TSJC ho avala.

"Cal actuar avui per evitar un confinament total en les properes setmanes", ha assegurat en una roda de premsa el vicepresident en funcions de president, Pere Aragonès. El polític d'ERC ha dit que el Govern és conscient que pren "decisions difícils" amb conseqüències econòmiques i socials, però ha remarcat que són "del tot imprescindibles per fer front a la primera envestida de la segona onada de la pandèmia".

Evitar desplaçamanents

Les noves mesures aprovades pel Procicat deixen sense efecte les resolucions aprovades en les últimes setmanes a nivell territorial, i unifiquen els criteris a tota Catalunya. A banda d'impulsar restriccions, el Procicat també recomana evitar els desplaçaments fora del municipi de domicili per limitar la mobilitat. Les restriccions inclouen la petició de fer les classes universitàries teòriques virtualment, que les universitats ja han atès i que aplicaran des d'aquest dijous, així com la recomanació a les empreses de teletreballar sempre que sigui possible. 

Afectacions al comerç

En el sector comercial, el Govern preveu el tancament de tota activitat que impliqui el contacte físic, amb l'excepció de les perruqueries. En els centres comercials i establiments amb més de 400 metres quadrats caldran controls específics d'accés, més enllà de la restricció d'aforament al 30 %. També s'hauran d'habilitar fluxos de pas per evitar l'encreuament de gent. Les zones comunes als centres comercials estaran tancades.

Hotels i gimnasos

Als hotels, les zones comunes només podran comptar amb un 50 % de l'aforament. Els gimnasos i equipaments esportius hauran de treballar amb cita prèvia i un aforament del 30 %. També queden suspeses durant 15 dies les competicions esportives d'àmbit català de tot tipus, ja siguin federades, escolars o privades. A més, hauran de tancar les instal·lacions poliesportives que no tinguin controls d'accés per vigilar l'aforament. En l'àmbit esportiu, la consellera de la Presidència en funcions, Meritxell Budó, ha remarcat que la incidència de casos és molt baixa, perquè els protocols s'estan aplicant molt bé. Ara bé, ha destacat que l'objectiu general és que la mobilitat general de la població es redueixi, i d'aquí ve la suspensió de les competicions, que comporten un gran moviment en caps de setmana.

Entre les restriccions, també hi ha l'obligació de tancar els parcs i fires d'atraccions, així com les estructures desmuntables recreatives. Parcs i jardins, i parcs infantils dels municipis hauran de tancar a les vuit del vespre. El Govern manté la prohibició de fer reunions de més de sis persones, ja siguin tant en l'àmbit públic com privat. A més, fora de casa aquests grups de sis persones no podran ni menjar ni beure. Les limitacions de reunions no inclouen les activitats de feina, de culte, els enterraments o l'ús del transport públic. Tampoc no es veuen afectades les activitats escolars ni les de lleure infantil. Això sí, els actes religiosos i de culte tindran una limitació del 50 % de l'aforament.

La cultura, 50 % d'aforament

El sector cultural patirà una nova restricció del 50 % de l'aforament i haurà de tancar, com a molt tard, a les onze de la nit. Els seients sempre s'hauran d'assignar prèviament. La mesura també afecta espectacles públics o altres activitats recreatives. El Govern preveu que les mesures entrin en vigor entre dijous i divendres i tenen una durada inicial de 15 dies. Les restriccions han de rebre l'aval del TSJC.

El vicepresident en funcions de president, Pere Aragonès, ha instat la ciutadania a "reduir al màxim la mobilitat, limitar les relacions i trobades socials i promoure el teletreball en la mesura que sigui possible". "Estem en una situació de risc de rebrot alt i demanem a tothom que limiti els desplaçaments fora del domicili", ha remarcat. "Haurem de fer sacrificis de la nostra quotidianitat [...] Si no ho fem, les restriccions seran més severes", ha afegit.

Decisions "doloroses"
El Govern admet que el tancament de bars i restaurants és una mesura "dolorosa" i "difícil" pel sector de la restauració, però creu que és "l'única forma de tallar d'arrel un espai on la ciutadania es relaxa en excés i contribueix a la propagació de la pandèmia", ha dit el conseller d'Economia i Hisenda. La bateria de mesures anunciades avui, segons Aragonès, són un "pas imprescindible".

"Sabem que a la primavera passada vam perdre massa vides i és imprescindible anticipar-se de nou a la segona onada", ha recalcat. "És una mesura dolorosa, ho sabem, però ens comprometem a prendre mesures per acompanyar el sector. Aquest esforç col·lectiu és necessari si no volem arribar de nou al límit del col·lapse del sistema sanitari. Cal actuar ja", ha assegurat. D'altra banda, Aragonès ha afirmat que d'aquí a 15 dies es valorarà la continuïtat de les mesures i es veurà "quines poden aixecar-se" i quines no.

Vergés demana col·laboració a la ciutadania
Per la seva banda, la consellera de Salut, Alba Vergés, ha volgut conscienciar la població de la idoneïtat de les mesures i la seva necessitat actual, i no abans ni després. Vergés ha explicat que fins fa dues setmanes es detectaven uns 7.000 positius cada set dies, amb un 6 % de positius d'entre totes les PCR fetes, amb una situació més o menys estable. Ara s'ha passat a 12.000 positius en els últims dies. Per això, ara cal endurir les mesures sense arribar al confinament total com a la primavera, ja que les xifres no són equiparables, ha dit, però creu que si no es prenen ara, es podria arribar a un confinament més dur d'aquí a un temps.

En el cas de les residències hi ha 61 amb brots actius, 45 en són geriàtriques i 15 d'altres tipus. S'han detectat 220 casos nous del 2 al 9 d'octubre. 37 residents han ingressat en hospitals, dos dels quals a la UCI, i s'han mort 41 ancians en set dies. Per això, es faran proves periòdiques als professionals de les residències de tot el país. En total hi ha més de 1.000 pacients ingressats als hospitals catalans per Covid-19, 753 dels quals en els últims dies, un 11 % més. 189 són a la UCI, 141 dels quals els últims dies, un 21 % més. A la primavera es va arribar als 1.529 ingressats a la UCI.

La consellera també ha assegurat que el sistema sanitari, tant l'atenció primària com els hospitals, s'han preparat aquests mesos per absorbir la segona onada. S'ha passat de 600 a 900 llits d'UCI, ampliables a 1.400. A l'atenció primària es dedica el 25 % de l'esforç a la Covid-19. En els últims dies hi ha hagut 20.000 casos sospitosos, amb un 12 % de casos positius. Els 2.300 rastrejadors han seguit 24.000 casos i 75.000 contactes en una setmana. En total hi ha 28.000 persones confinades preventivament. També s'ha multiplicat per 10 la capacitat de fer proves PCR, unes 30.000 diàries, i ha confiat que el sistema de notificació per SMS i aplicació mòbil dels contactes positius sigui eficaç.


Règim sancionador
Davant de possibles incompliments de les restriccions, ha recordat Sàmper, existeix un règim sancionador que fins ara ha permès tramitar 60.000 denúncies, de les quals ja se n'han cobrat més de 3.000. A tall d'exemple, el titular d'Interior ha apuntat que si una família no fa cas de la nova resolució i dissabte organitza un sopar a casa amb una altra bombolla amb qui "no té res a veure" i un veí avisa els Mossos, poden arribar a caure "sancions importants". La més habitual, ha dit, és de 300 euros, però en cas de multireincidència pot arribar a més de 6.000 euros.

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —