Aragonès
Per Redacció
Publicat el 21 de maig 2021

El candidat d'ERC a la presidència de la Generalitat, Pere Aragonès, ha estat investit avui 132è president de la Generalitat. Podeu veure el ple d'investidura, íntegre, aquí:

 

El Parlament ha aprovat aquest migdia la investidura de Pere Aragonès com a president de la Generalitat amb els vots a favor dels 74 diputats independentistes (33 d'ERC, 32 de JxCat i 9 de la CUP). La resta de grups parlamentaris hi han votat en contra. Aragonès serà el 132è president de la Generalitat, el setè des de la recuperació de la democràcia i el primer d'ERC a ocupar aquest càrrec des de Lluís Companys, ara fa 80 anys. Aragonès ha estat escollit en el tercer intent després de les dues investidures fallides del març. És però el president que ha aconseguit més vots a favor en la seva investidura igualant Pasqual Maragall, que el 2003 també va obtenir 74 vots a favor.

El debat d'ahir
​​​​​​​Aragonès es va comprometre ahir a "fer possible la culminació de la independència" i a "fer inevitable" l'amnistia i l'autodeterminació. Així ho va exposar durant la seva primera intervenció al segon debat d'investidura. Aragonès també va receptar "altes dosis d'empatia" per superar les "diferències" amb Junts, amb qui ERC formarà l'executiu de coalició. El candidat republicà també va estendre la mà als comuns, i va definir les "quatre banderes" per bastir la legislatura de la "nova Generalitat republicana": la social, la feminista, la verda i la democràtica.


Aragonès va destinar bona part del seu discurs a reivindicar el referèndum. El candidat d'ERC es va comprometre a impulsar l'Acord Nacional per a l’Autodeterminació i l’Amnistia, "per fer evident l’amplíssima majoria social que sap que la resolució del conflicte amb l’Estat passa per la llibertat dels presos i exiliats i pel lliure exercici del dret a l’autodeterminació".

Aragonès, encara vicepresident amb funcions de president, va constatar la necessitat d'una "confrontació cívica i pacífica per forçar l’Estat a assumir la realitat fins ara negada". "Crearem un punt de trobada de tothom que defensi que Catalunya té dret a decidir, un punt de trobada de tot el sobiranisme", va afegir. En aquesta línia, el candidat a la investidura ha explicat que l'"aliança infranquejable" de l'Acord per a l'Autodeterminació i l'Amnistia ha d'aglutinar ciutadania, societat civil, agents socials i institucions del país que hi estiguin a favor.

"Aquesta és la meva obsessió. Superar el bloqueig actual i resoldre d’una vegada per totes el conflicte entre Catalunya i l’Estat", va asseverar Aragonès, que va citar Escòcia com a exemple a seguir: "Sé que Escòcia se’n sortirà i tornarà a votar. I sé que el Regne Unit tornarà a fer tot el possible per seduir als escocesos i evitar democràticament la independència. I això que és possible a Escòcia, vull que sigui possible a Catalunya", va insistir.

Vegeu el ple d'ahir íntegre, aquí:

 

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —