Pedro Sánchez i Pere Aragonès
Per ACN
Publicat el 07 de juny 2021

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha demanat aquest dilluns "obrir una nova etapa de diàleg i negociació" entre el Govern i l'Estat. Ho ha dit davant del president espanyol, Pedro Sánchez, a l'entrega de la medalla commemorativa del 250è aniversari de Foment del Treball a Javier Godó, president del Grup Godó. Aragonès ha reclamat la resolució del conflicte polític català i ho ha considerat una "obligació" encara que sigui "extraordinàriament difícil": "Cal superar el bloqueig i avançar de nou". Ha celebrat els "passos endavant" com el fet que l'executiu estatal hagi "reconegut la necessitat d'abordar el conflicte" malgrat les discrepàncies sobre com resoldre'l. El Govern, ha recordat, aposta per l'amnistia i l'autodeterminació.

Aragonès, que ha precedit Sánchez en l'ús de la paraula, ha assenyalat que l'acte de Foment és el primer en què coincideix amb Sánchez i ha posat de relleu les crides a la normalització de la situació política. Aquest clam, ha considerat, significa que l'etapa actual "no és normal". "Per a nosaltres no és normal que hi hagi presos polítics i exiliats i que no es pugui exercir l'autodeterminació", ha assegurat, i ha esgrimit que aquesta posició està "avalada per les urnes".

Sánchez demana generositat
El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, per la seva banda, ha demanat "generositat i responsabilitat" per deixar enrere la "dialèctica estèril dels uns i els altres" i buscar un "nou nosaltres". "És el moment de donar passes que ens permetin avançar i fer-ho amb decisió, serenitat i un enorme sentit de justícia, buscant en tot moment la pau i la convivència per sobre de la petitesa d'interessos partidistes", ha assegurat davant d'Aragonès, just després del discurs del president. Sánchez ha fet una crida a la societat catalana i espanyola a renovar els acords socials i canviar la forma "d'entendre i practicar" la política per tal que les "diferències" no es transformin en un "endarreriment" de les societats.

"M'agradaria que deixéssim enrere la dialèctica estèril dels uns i els altres que ha imperat també a la política espanyola durant els darrers anys i busquéssim junts un nou nosaltres", ha assegurat. Sánchez ha proposat "canviar" les amenaces per propostes i les justificacions per solucions "amb pragmatisme, honestedat i una enorme dosi de sentit comú". El president del govern espanyol ha fet una crida als agents econòmics i a les societats catalanes i espanyoles a renovar els acords socials, canviar la forma "d'entendre i practicar" la política i donar sortida a projectes en comú que "no ocultaran les diferències, però per les quals tampoc es veuran frustrats". "Hem d'aconseguir que les diferències no es transformin mai en paràlisi, endarreriment i enfrontament, sinó en un acord en benefici de les nostres societat i el progrés dels ciutadans", ha assegurat.

Per fer-ho, Sánchez ha reclamat "valentia" per deixar de banda "els dilemes estèrils i els carrerons sense sortida" i donar passes per avançar "amb decisió, serenitat i un enorme sentit de justícia" en busca de la convivència per sobre de la "petitesa d'interessos partidistes o els càlculs electorals".

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —