Aragonès
Per ACN
Publicat el 26 d’octubre 2020

El vicepresident amb funcions de president, Pere Aragonès, ha aprofitat la reunió de la Conferència de Presidents per reclamar a l'Estat un "pla de rescat urgent" per als sectors afectats per les restriccions de la segona onada. "Que siguem la màxima autoritat a Catalunya no vol dir que el govern de l'Estat no hagi d'assumir les seves responsabilitats", ha defensat. Aragonès també ha considerat que no és suficient que les comunitats autònomes gestionin el 50% dels projectes dels fons europeus per a la reconstrucció i ha defensat que hagi fet referència, en anglès, a la inhabilitació del president Quim Torra davant la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen. Segons ha dit, no es pot normalitzar la situació excepcional.

Aragonès ha reclamat en la reunió de presidents autonòmics celebrada telemàticament que l'Estat ha de posar en marxa una "segona onada de mesures econòmiques" com va fer en la primera onada de la Covid-19. Es tracta, segons ha dit, no només de donar continuïtat a les mesures, sinó d'implantar-ne de noves per als sectors més afectats per les restriccions i ha posat com a exemples una moratòria o rebaixa fiscal en l'àmbit fiscal, la suspensió del pagament dels subministraments o ajudes directes.

Pel que fa a la quantitat que l'Estat hauria de destinar a aquest pla de xoc, el vicepresident no ha volgut especificar cap xifra i s'ha limitat a dir que s'ha de posar "la quantitat que sigui necessària en funció de l'evolució de la pandèmia i les mesures que es vagin prenent". Unes ajudes que, segons Aragonès, no només han d'anar a parar al sector de la restauració, sinó també en d'altres com els centres d'estètica o els parcs d'atraccions.

"Tots tenim responsabilitat. Que siguem la màxima autoritat a Catalunya en l'estat d'alarma no vol dir que el govern de l'Estat no hagi d'assumir les seves responsabilitats. Oi que recapten els impostos dels catalans i segueixen decidint les grans línies de política econòmica? Han de ser ells també els que exerceixin les responsabilitats", ha defensat.

Aragonès vol gestionar-ne "el 100%"

En relació als fons europeus per a la reconstrucció, el vicepresident amb funcions de president ha dit que no és suficient que les autonomies gestionin el 50% dels projectes tal com ha plantejat el president Sánchez a la mateixa reunió. "Volem gestionar al 100%. Mai serà suficient cap decisió dins la lògica d'una comunitat autònoma", ha afegit per després assegurar que sempre s'aprofitaran, però, totes les oportunitats. El Govern defensa que és "imprescindible" que Catalunya gestioni directament la part dels fons europeus que li correspongui.

No ha volgut concretar, però, quants diners toquen a Catalunya dels 72.000 milions d'euros que corresponen a l'estat espanyol per al període 2021-2023, però sí que ha recordat que Catalunya "ha fet els deures" i que té a punt projectes per un valor de 31.700 milions d'euros d'aquests fons europeus.

Finalment, preguntat sobre l'estat d'alarma, ha dit que el govern espanyol ha de concretar els detalls de la pròrroga i ha afegit que ha de quedar clar que a Catalunya es deixarà d'aplicar l'estat d'alarma quan ho decideixi la Generalitat.

Reclamació en anglès

Pel que fa a la referència que ha fet en anglès davant la presidenta de la Comissió Europea sobre la inhabilitació de Quim Torra i la necessitat que els catalans pugin decidir el seu futur polític, el vicepresident ha explicat que no es pot normalitzar una situació excepcional. I ha explicat que algun president de comunitat autònoma, sense citar el nom, ha dit que Catalunya s'havia expressat en anglès en ser un idioma d'un país que volia marxar de la UE. Unes paraules que Aragonès ha qualificat de sorprenents tenint en compte que la mateixa presidenta de la CE ha fet la seva internació en anglès.

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —