Arrenca el Grec més atípic - Diari de Barcelona

Festivals
Arrenca el Grec més atípic
Baró d’evel inaugura el festival amb una dosi de talent local i capacitat de reinventar-se
Enguany, el Festival Grec 2020 arrenca de manera insòlita: aforament reduït, mascaretes, entrades digitals, seients separats a metre i mig de distància i amb més artistes de casa que mai. A més, no s’ha desaprofitat l’ocasió per retre homenatge als serveis essencials que han estat a primera línia durant els mesos de pandèmia.
El festival s’ha inaugurat amb l’espectacle A tocar! de la companyia catalanofrancesa Baró d’evel, que en poc més d’unes setmanes ha portat sobre l’escenari una creació que insta a “aixecar-se” i no rendir-se en temps difícils, una clara al·lusió al moment que vivim. Cesc Casadesús, director del festival, afirma que “sabia que serien sensibles davant la situació i farien una cosa molt delicada, molt poètica i molt respectuosa”.
La companyia que formen Blaï Mateu i Camille Decourtye ha respost a la confiança que li ha atorgat el festival amb un espectacle en col·laboració amb un elenc ben variat, des de l’artista Frederic Amat, a la cantant de fado Lina, l’actiu Imma Colomer o el pallasso Tortell Poltrona. L’espectacle doncs, no renuncia a l’evocació a través de la música, la dansa i la creació d’imatges visuals. Blaï Mateu explica que “l’art ha de fer més gran l’imaginari col·lectiu” i és que A tocar! és un espectacle que reivindica el “fer en comunitat” i posa de manifest la celebració de retrobar-se de nou dalt d’un escenari, ja que, tal com diu Camille Decourtye, “l’exercici de transformació que necessiten els humans ara no es farà sense poesia”.
Muntatge a contrarellotge
Baró d’evel va arribar fa tres dies de França i des d’aleshores ha anat recorrent Catalunya per parlar amb cada artista sobre l’espectacle. Les circumstàncies de la pandèmia han dificultat les possibilitats d’assajar conjuntament. “Aquest muntatge serà el campió quant a urgència que hem fet mai”, assegura Decourtye. La companyia ha aprofitat elements de funcions anteriors i els ha donat un nou sentit que pren força en la realitat actual.
El Grec, que s’estendrà durant el mes de juliol, acollirà una cinquantena d’espectacles de coproducció barcelonina. El festival vol enviar un missatge d'esperança a la ciutadania i mostrar que ha lluitat per mantenir la bandera de les arts escèniques, tot i les restrictives mesures de seguretat.

