Arrenca a Moscou la campanya russa de vacunació contra la Covid-19 - Diari de Barcelona
Vacuna sputnik V
Arrenca a Moscou la campanya de vacunació contra la Covid-19
Les autoritats preveuen vacunar set dels gairebé tretze milions d'habitants de la ciutat

La campanya de vacunació contra la Covid-19 a Rússia ha arrencat aquest dissabte a Moscou, que s’ha convertit en la ciutat pionera en l'ús del preparat rus Spútnik V, que fins ara havia estat administrat únicament a militars i voluntaris, en el marc de les proves clíniques.
El començament de les vacunacions a la capital ha coincidit amb un nou rècord de contagis diaris tant a la ciutat com al conjunt del país, amb 7.993 i 28.789 nous casos de coronavirus, respectivament.
Per aquest motiu, s'han habilitat centres de vacunació en setanta policlínics de Moscou, als quals en la primera etapa de la campanya poden ser ateses persones d'entre 18 i 60 anys pertanyents a grups de risc, així com professors, sanitaris o treballadors socials.
Vacunació voluntària amb cita prèvia
La vacunació, de caràcter voluntari, s'efectua mitjançant cita prèvia, que se sol·licita a través d'internet en el portal de serveis de l'ajuntament.
Tot el procediment porta aproximadament una hora, ja que inclou un examen mèdic, la preparació de la vacuna (cal descongelar-la en el moment) i un període d'observació de mitja hora després d'haver estat subministrada.
La vacuna s'administra en dues dosis, per la qual cosa les persones que l’han rebuda aquest dissabte hauran de tornar d’aquí tres setmanes
La vacuna s'administra en dues dosis, per la qual cosa les persones que l’han rebuda aquest dissabte hauran de tornar d’aquí tres setmanes perquè se'ls injecti la segona.
El personal del centre s’ha negat a proporcionar informació sobre la quantitat de les persones vacunades avui i també de les que han demanat cita per a les pròximes dues setmanes.
Moscou preveu vacunar set milions de persones
Segons l'alcalde de Moscou, Serguei Sobianin, milers de persones ja han sol·licitat cita per a ser vacunades i els plans d'Ajuntament preveuen que la campanya aconsegueixi fins a set dels gairebé tretze milions d'habitants de la ciutat.
"Com passa amb qualsevol vacuna, aquesta pot provocar feblesa i un lleuger augment de la temperatura corporal en les primeres vint-i-quatre hores després de la seva administració", ha advertit la directora del policlínic Núm. 2 de Moscou, Natalia Shindriayev, en declaracions a l'agència RIA Nóvosti. La doctora ha recalcat que es tracta d'una "reacció absolutament normal".
Reticències malgrat la declarada eficàcia del compost
No obstant això, les enquestes mostren que la població no és molt procliu a vacunar-se. Segons un sondeig publicat pel portal Superjob.ru, només el 9% dels russos està decidit fermament a vacunar-se contra la Covid-19 i el 21% es mostra favorable, mentre que el 80% restant manifesta reticències.
"Més de 20.000 persones van rebre les dues dosis de la vacuna en el curs en les proves clíniques i només van emmalaltir (de Covid-19) 273, el 1,5%", afirma la tinent d'alcalde de Moscou Anastasía Rákova, en subratllar l'eficàcia de la Spútnik V, la primera vacuna registrada pel Ministeri de Sanitat de Rússia.
La vacuna té una eficàcia de més del 95%, d'acord amb els seus creadors, i el preu de les dues dosis és de 20 dòlars
El preparat, que utilitza com a vector adenovirus humà, ha estat desenvolupat pel Centre Gamaleya i el Fons d'Inversions Directes de Rússia (FIDR, per les seves sigles en rus), té una eficàcia de més del 95%, d'acord amb els seus creadors, i el preu de les dues dosis és de 20 dòlars.
Rússia treballa, a més, en la distribució massiva d'una altra vacuna, la EpiVacCorona, desenvolupada pel Centre Estatal de Recerca de Virologia i Biotecnologia Véktor.
Aquest compost va ser registrat a Rússia l'octubre passat, però els resultats de la fase III dels assajos clínics quant a eficàcia encara no han estat publicats. Una tercera vacuna russa, desenvolupada pel Centre Chumakov, està preparant la fase III d'assajos clínics.
*Text de Bernardo Suárez Indart

