Darrera jornada dels WeDiscover Days: un fòrum pels reptes de la ciutat del futur - Diari de Barcelona
FUTUR SOSTENIBLE
Darrera jornada dels WeDiscover Days: un fòrum pels reptes de la ciutat del futur
La UPF acull a partir un dels punts de partida del projecte Eutopia, format per sis universitats de la UE i premiat per la Comissió Europea

Del 28 al 30 d’octubre, els WeDiscover Days Barcelona arriben a la UPF. Sorgides arran del projecte Eutopia, es tracta de tres jornades on es discutiran problemes de la societat i se’n buscaran solucions a escala local i global. Els estudiants en seran un punt clau, però les ponències aniran a càrrec d’experts provinents d’institucions, centres culturals i indústries locals. Per tal d’adaptar-se a la situació sanitària, les conferències i tallers seran virtuals i oberts a tothom. Els temes a tractar són l’emergència climàtica, la mobilitat, l’alimentació, la desigualtat i l’urbanisme segur, inclusiu i sostenible.
Eutopia, el projecte organitzador de les jornades, és una aliança entre sis universitats europees que busca adreçar problemes socials a través de la recerca i la innovació col·laborativa mitjançant la recerca de millores pel sistema educatiu. La iniciativa va guanyar un dels 17 premis de la “European Universities Initiative” de la Comissió Europa el juny de l’any passat, dotat amb 5 milions d’euros. Eutopia vincula la Universitat Pompeu Fabra amb les universitats de Paris Seine, Brussels Vrije, Warwicl, Ljubljana i Gothenbur. L’objectiu del projecte és convertir estudiants, professors i investigadors en ciutadans capaços de fer front als reptes del món, tot a través de la posada en pràctica de “les universitats del demà”.
Segueix aquí les diferents ponències i debats.
Primera jornada (28/10)
La primera sessió d'aquest dimecres és a les 10 h i porta per titol “Entities and companies against inequality” i forma part de l’eix de ciutats inclusives. Hi participaran Aina Estrugo, cap de comunicació de la Fundació ARED; Albert Riera, cap de comunicació de la Fageda d’en Jordà, i Marta Fernández, líder de diversitat i inclusió a Schneider Electric. Després de cada col·loqui es farà un Zoom on els estudiants podran intervenir, debatre les propostes i exposar les seves idees.
Tot seguit, a les 15.30, tindrà lloc el col·loqui “Communicating climate emergency”, amb el regidor Eloi Badia, l’investigador de la UPF José Antonio Moreno i el metereòleg de TV3 Tomàs Molina. A les 17.30 s’emetrà Mareas ocultas, el documental de Mònica Cambra, alumni de la UPF, guanyador del premi DOC-U als DocsBarcelona 2020. A la xerrada posterior hi participaran Susana Sainz-Trápaga, responsable de l’estratègia marítima de la Generalitat; Eve Galimany, investigadora del CSIC, i Vanessa Sarah Salvo, directora científica del Posidonia Green Project.
Segona jornada (29/10)
La primera sessió de dijous, a les 10 h, és una xerrada sobre moda ètica i sostenible. Els convidats són Anna Labarias, una de les propietàries d’Ethical Time, i Eñaut Barruetabeña, guanyador del Premi 080 Barcelona per la seva pròpia marca sostenible. A les 11 h, prendran la paraula la sociòloga Rosa Panades, directora d’Hàbitat 8; Pere Picorelli, de l’Institut Català del Sòl, i Natàlia Martínez, una de les caps d’Hàbitat 3. Acompanyats del moderador Joan Monràs, doctorat en Economia per la Universitat de Columbia i investigador del CREI d’economia urbana, discutiran sobre ciutats inclusives i sostenibles.
A les 15.30, el tema de discussió serà l’alimentació sostenible i la seva producció. Els experts convidats seran Sofia Belenguer, cofundadora i CEO de MyRealFood; Bernat Añanos, activista alimentari i cofundador d’Heura, i Hara Villalba, professor del Departament de Químia, Biologia i Enginyeria Ambinetal de la UAB i investigador de la School of Engineering, UC Merded de Califòrnia.
Tercera jornada (30/10)
La primera sessió de l’última jornada (10 h) debatrà sobre l’economia circular per a un món sostenible. Verónica Kuchinow, de Simbiosy, Marta Escamilla, del centre tecnològic LEITAT i l’arquitecta Zuzana Prochazkova seran les ponents de la conferència. La segona sessió serà a les 16 h i tractarà sobre mobilitat i contaminació. Es projectarà un vídeo Ris3Cat, a càrrec de Boris Bellalta, sobre la reducció de contaminació a la Superilla del Poblenou. També hi participaran la regidora Janet Sanz; Lucas Casasnovas, director de Seat, i Daniel Serra, director d’EIT Mobility a l’Europa del sud. Les últimes activitats seran un seminari (18 h) sobre l’emergència climàtica i una performance culinària a càrrec de David Ymbermon.
Podeu consultar el programa sencer, amb els links de Zoom corresponents, aquí.

