Quim Arrufat
Per ACN i Redacció
Publicat el 05 d’octubre 2020

L'exdiputat de la CUP Quim Arrufat tenia una denúncia interna dins de la formació cupaire per agressió sexual i una altra per abús sexual quan va decidir abandonar el partit el 2019, segons ha avançat el diari Ara. Tal com apunta el mitjà, una noia va denunciar internament Arrufat per agressió sexual la tardor del 2014, quan encara era diputat al Parlament. En aquell any, però, els protocols interns de la CUP per afrontar les agressions sexistes encara no estaven vigents, i es va crear una comissió informal per tractar el cas. El 2019 va rebre una nova denúncia, aquest cop per abús.

Just abans de les eleccions municipals Arrufat va decidir abandonar la formació, ja que tot i que la comissió encara estava tractant el cas, el protocol estableix un agreujant per repetició que implica l'expulsió. En una entrevista a Vilaweb el juny d'aquest 2020 l'exdiputat, que ha negat les acusacions i ha afirmat que les "actituds" que li atribueixen es basen en "informacions anònimes derivades de rumors", va anunciar que havia deixat la formació anticapitalista per "mala maror" i "decepcions polítiques". 

 

Protocol davant agressions

Segons apunta el diari, el protocol fixa quatre nivells en els casos de violència sexual: un nivell 1 per comentaris lascius, el 2 per exhibicionisme o tocaments no desitjats, el 3 per violació o per forçar pràctiques sexuals no desitjades, i el 4 per una violació amb força. El cas d'Arrufat del 2014 es tractaria d'una agressió de nivell 3. Les mesures reparadores que havia d'emprendre el diputat eren renunciar a la visibilitat pública i la suspensió de militància entre sis mesos i dos anys, encara que aquesta darrera mesura no es va aplicar.

A finals del 2014, es va fer una reunió amb Arrufat i es va acordar que, per reparar el dany, no podia coincidir amb la víctima a cap acte, havia d'iniciar un procés de revisió amb treball personal per assumir el que havia fet i havia de perdre presència mediàtica. El 2017, amb l'arribada dels protocols, es va tornar a tractar el cas i finalment el 2018 es va acordar que no podia ser una figura representativa del partit i que havia de reprendre el treball terapèutic.

La CUP condemna l'agressió

En un comunicat posterior, la CUP ha denunciat l'agressió d'Arrufat i s'ha refermat en el seu compromís "clar i ferm" contra el patriarcat i les agressions masclistes. D'altra banda, els cupaires han apuntat que l'exdiputat va abandonar l'organització quan els casos encara s'estaven gestionant a través del protocol.

"Assumim i reconeixem que es donen casos d'agressions en el si de l'organització i que la CUP no és aliena al patriarcat en general ni a les agressions masclistes en particular. Identificar-les, reconèixer-les i abordar-les forma part de la nostra lluita feminista per erradicar les violències masclistes que també ens travessen com a organització", han manifestat. A més, han avançat que estan "disposats a enfrontar-s'hi" per tal de reparar els danys.

Pel que fa al cas en concret, la CUP ha recordat que el seu protocol explicita que el procés ha de ser confidencial i han defensat l'anonimat i la protecció de l'agredida per "evitar victimitzar-la doblement". Tot i això, han remarcat que donaran suport a qualsevol acció que vulgui emprendre la víctima, tant si és simultània com alternativa al procés intern.

 

D'altra banda, la diputada anticapitalista Natàlia Sànchez ha assegurat aquest matí en declaracions a Catalunya Ràdio que quan Arrufat va decidir plegar estava "a les portes d'una més que probable expulsió". En aquesta línia, Sànchez ha explicat que entre la primera i la segona denúncia s'han dotat d'eines per poder afrontar aquest tipus de situacions, entre elles un protocol feminista que detalla els passos a seguir en cas que es produeixin. Per això, la diputada defensa que "si ara es donés aquesta situació, el resultat seria molt diferent a nivell de tempos i a nivell de resultat".

En la segona denúncia contra Arrufat —amb qui Sànchez assegura que no han parlat en les darreres setmanes—, i ja amb el protocol en marxa, la formació assumeix que hi ha un "agreujant" perquè hi ha una reiteració d'actituds masclistes.

Arrufat nega les acusacions

Per la seva part, Arrufat ha negat les "actituds" que li atribueixen, afirmant que "no són certes". "No responen ni tan sols al contingut dels expedients tramitats internament en el marc de la Comissió Feminista", afirma en un breu comunicat des del seu compte de Twitter. L'exdiputat cupaire afegeix que no contribuirà a "generar soroll i polèmica" i encara menys a les portes d'unes eleccions "per desprestigiar la CUP". Arrufat diu que la notícia es basa en unes "informacions anònimes derivades de rumors" que tenien per objectiu atacar-lo.

Així mateix, l'exdiputat afegeix que la informació publicada pel diari, la redactada explícitament i la que s'insinua, demostra que "no ha pogut esclarir gaire més". "Lamento que per provar sort s'agafi a unes declaracions, descripcions i conclusions lluny del cas real".

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —