James Colomina
Per EFE
Publicat el 31 de gener 2022

Una iniciativa d'art urbà, una estàtua d'un os de peluix i un jove abraçats, de color vermell intens, 'okupa' des de fa dos dies la peanya on abans s'alçava l'escultura de l'esclavista Antonio López, que va ser retirada fa temps per l'Ajuntament de Barcelona.

L'autor de la nova estàtua és l'artista de carrer francès James Colomina, que ha volgut fer una acció reivindicativa amb motiu de l'aniversari de l'abolició de l'esclavitud a Espanya aquest 30 de gener de l'any 1837.

L'Ajuntament de Barcelona ha informat aquest diumenge a Efe que l'estàtua de Colomina es deixarà en el mateix lloc, "com altres mostres d'art efímer que es fan a la ciutat", de moment i sense data de la seva retirada. Els bombers de la ciutat han comprovat que la nova estàtua no té risc de caure's i s'ha envoltat de tanques la peanya, situada en l'antiga plaça d'Antonio López, que ja no es denominarà així, sinó que portarà dos noms.

El consistori ha iniciat els tràmits perquè la plaça es denomini Idrissa Diallo, en memòria d'un jove immigrant guineà sense papers mort en el Centre d'Internament d'Estrangers de Barcelona, i també de Correus, per la proximitat amb l'edifici històric d'aquest servei de comunicació a la ciutat comtal.

L'espai triat per a la instal·lació de Colomina és molt significatiu, ja que ocupa la peanya del monument que fins a 2018 es dedicava al mecenes i esclavista barceloní Antonio López, marquès de Cometes, que va ser 'destituït' de la memòria dels barcelonins aquest any amb una gran festa popular, després d'un encès debat popular i polític a favor i en contra d'aquesta.

No era la primera vegada que l'estàtua 'queia' del seu pedestal, ja que l'agost de 1936, poc després de l'esclat de la Guerra Civil, també va ser destruïda i fosa. L'any 1943, acabada la guerra i amb la dictadura de Franco, l'estàtua va ser substituïda per una rèplica en pedra de la figura d'Antonio López, obra de Frederic Marès.

Ja en democràcia i després d'una campanya de SOS Racisme i els sindicats CC.OO. i UGT iniciada en 2010, l'Ajuntament va apostar per la seva retirada final en 2018. Durant uns dies o setmanes, la peanya no lluirà en solitud i un jove i un os de peluix vermells s'abraçaran en contra de l'esclavitud a Barcelona.

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —