Mattarella en el discurs de cap d'any
Per EFE
Publicat el 05 de gener 2022

Actrius, cantants, novel·listes i altres figures del món de la cultura d'Itàlia han demanat aquest dimarts als polítics que triïn a una dona com a substituta de Sergio Mattarella al capdavant de la Presidència de la República, perquè el seu mandat expira el 3 de febrer.

"És hora que una dona arribi al Quirinal (seu de la Prefectura de l'Estat). Creiem que ha arribat el moment de donar-li cos a aquesta idea d'igualtat de gènere, tan compartida i secundada per les forces més democràtiques i progressistes del nostre país", han afirmat personalitats comara  les escriptores Dacia Maraini, Melania Mazzucco, Michela Murgia o Stefania Auci; la cantant Fiorella Mannoia, o l'actriu Sabina Guzzanti, entre altres, en una crida publicada en els mitjans.

"Moltes dones s'han guanyat el respecte, la confiança i l'admiració en càrrecs públics i ens neguem a pensar que no tinguin el carisma, les habilitats i l'autoritat" com per exercir tal càrrec, han afegit.

Mattarella ha estat set anys al capdavant de la Prefectura de l'Estat i no vol renovar per un segon mandat, tal com ha deixat clar en diverses ocasions. De fet, el passat 31 de desembre es va dirigir als italians en el discurs de Cap d'any amb un comiat: "Sempre he viscut aquest moment amb emoció, però enguany encara més perquè en uns dies, com indica la Constitució, conclouré el meu mandat com a president", va subratllar.

En els pròxims dies, els partits traçaran aliances per a recolzar a un substitut i l'elecció ha de dur-se a terme per la majoria del Parlament, ja que en cas de no aconseguir-se suposaria la dissolució de les Cambres i la convocatòria d'eleccions, fet que beneficiaria l'extrema dreta segons mostren els sondejos des de fa mesos. La data de començament de les votacions serà anunciada dimarts que ve 4 de gener i probablement serà a partir de la segona quinzena del mes.

La dreta passa a l'acció

Els partits de la dreta, que units tenen el major pes en el Parlament, ja han començat les converses per a trobar un candidat idoni.

La ministra d'Assumptes Regionals i membre del conservador Forza Itàlia (liderat per Silvio Berlusconi), Mariastella Gelmini, va dir aquest diumenge en una entrevista amb el diari "La Stampa" que Berlusconi seria "un senyal de pacificació nacional".

Al mateix temps, va rebutjar que l'actual primer ministre, Mario Draghi, pugui ser el nou president de la República, perquè va opinar que és important que s'esgoti la legislatura fins a 2023 i "no hi ha alternativa" a l'excap del Banc Central Europeu que pugui recolzar una majoria parlamentària tan heterogènia com l'actual, de la qual només n'és exclosa el partit ultradretà Germans d'Itàlia.

— El més vist —
— Hi té a veure —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —