Ferrand
Publicat el 05 de novembre 2020

Artur Suqué Puig, casat amb Carmen Mateu Quintana, pren les regnes del Diario de Barcelona en morir Miquel Mateu i Pla l’any 1972. Comencen 3 anys de canvis i tensions que acaben en un canvi total en la propietat de l’antic Brusi.

Al cap d’un any, Suqué porta un director de Madrid, Manuel Martín Ferrand, que ha destacat pel dinamisme imprès al Telediario de TVE i com a director d’un diari econòmic, de nom Nivel, que el govern ha tancat només de publicar el primer número. Li dóna plens poders, també com a gerent.

Martín Ferrand accelera la renovació que havia encetat Josep Tarín Iglesias, confirma el subdirector Josep Pernau Riu i dona ales als joves redactors que es van incorporant. A la crònica política de Madrid signada per Josep Melià Pericàs, autor del llibre Els mallorquins, el nou director hi afegeix joves col·laboradors, entre els quals l’andalús Antonio Guerra, autor d’un article que al director li costa el càrrec.

Artur Suqué en una foto recent

L’article fatídic es titulava “Contra la elección de una miss” i era una critica contra la Sección Femenina dirigida des dels seus inicis de la Falange Espanyola, el 1934, per Pilar Primo de Rivera, germana del fundador José Antonio i fills tots dos de Miguel Primo de Rivera, el qui fou dictador de 1923 a 1929.

La Llei de Premsa de 1966 establia la llibertat de les empreses en nomenar directors, però les pressions polítiques de l’anomenat búnquer franquista van fer impossible la continuació de Martín Ferrand. Fou director de novembre de 1973 a juliol de 1974, a penes nou mesos. Va continuar com a gerent, fins que Josep Pernau fou confirmat com a nou director.

Els Godó, que havien deixat fer el gendre de Mateu, van vendre la seva part a Josep Maria Santacreu Marginet, empresari agrícola, concessionari d’automòbils, banquer i amic de l’exministre Manuel Fraga Iribarne. Un temps més tard, també Suqué li vendrà la seva part, fent-lo amo absolut del Diario de Barcelona.

El general Franco havia començat a estar malalt. Tot era molt tens i incert.

Foto: Manuel Martín Ferrand, en una portada de la revista TP del 23 d’agost de 1971.

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —