ASMR: una eina contra l’insomni durant el confinament - Diari de Barcelona

Des que es va decretar l’estat d’alarma per la pandèmia del coronavirus i vam haver de confinar-nos, els nostres horaris i rutines s’han vist totalment alterats. Estar tantes setmanes sense poder sortir pràcticament de casa i sense viure la vida a la que estàvem acostumats, ha provocat un elevat nombre de casos d’insomni o ansietat. Per això, molta gent ha hagut de buscar remeis per poder combatre aquests trastorns. Un dels més populars i utilitzats a internet és l’ASMR.
El terme ASMR (en català RSMA o Resposta Sensorial Meridiana Autònoma) fa referència a un fenomen biològic caracteritzat per una agradable sensació de formigueig que provoca relaxació. Normalment, es desencadena arran d’estímuls auditius o visuals que desperten una sensació de plaer i satisfacció al cervell. No tothom ho sent de la mateixa manera i, de fet, hi ha gent incapaç de percebre cap satisfacció. Aquells que sí ho fan, però, fins i tot ho denominen com "orgasmes cerebrals" en alguns casos.
El neologisme ASMR es va utilitzar per primera vegada el 2010, segons explica el lloc web Know Your Meme, dedicat a la recopilació, documentació i investigació de mems i fenòmens populars d’internet. Des d’aleshores, s’ha anat popularitzant cada cop més a través d’internet i les xarxes socials.
YouTube compta amb milers de canals dedicats a aquest fenomen i, alguns dels vídeos, tenen milions de reproduccions. Aquesta és, de fet, la principal plataforma utilitzada pel consum d’ASMR. Així ho demostra una enquesta realitzada des del Diari de Barcelona a través de les xarxes socials, on 330 enquestats —un 95,9 % del total de persones que van respondre aquesta pregunta— van seleccionar YouTube com una de les plataformes on consumeixen aquests vídeos.
Hi ha molts tipus de vídeos d’ASMR a YouTube: gent que explica coses xiuxiuejant, altres que fan sons amb les ungles contra objectes de tot tipus o acaricien el micròfon amb brotxes de maquillatge, alguns fan jocs de rol on simulen situacions de la vida quotidiana —com una visita al dentista o una sessió de perruqueria—, i fins i tot alguns es col·loquen el micròfon al costat de la boca mentre mengen aliments cruixents.
N’hi ha per a tots els gustos i tots ells es graven amb micròfons especials per captar tots els sons que l’ésser humà és capaç de percebre. Per això, normalment es recomana posar-se auriculars, ja que d’aquesta manera el so és molt més intens.
Trastorns del son i ansietat causats pel confinament
Tatiana Jurado, infermera especialitzada en psiconeuroimmunologia (PNIE) —una disciplina que estudia les interrelacions entre ment i cos, així com les seves implicacions clíniques— i terapeuta de l’equip Xevi Verdaguer, assegura que “molta gent està patint pel seu benestar laboral i econòmic” durant la pandèmia de la Covid-19. És la primera vegada que vivim en una situació com aquesta i, per tant, Jurado confessa que “és normal experimentar sentiments i emocions com la por, incertesa o preocupació” que afecten al nostre estat emocional i mental.
Segons Jurado, l’inusual ritme de vida que portem últimament ens afecta directament al nostre descans i benestar, un fet que provoca que apareguin trastorns com l’insomni o l’ansietat: "Estem poc exposats a la llum solar, treballem fins tard davant de pantalles i sota llum artificial, practiquem poc exercici, abusem d’excitants com la cafeïna… Tot això és incompatible amb un bon descans".
Així doncs, cal que intentem mantenir uns horaris determinats "per diferenciar molt bé els moments de dia i de nit i que el nostre cervell s’assabenti", explica Jurado. Afegeix que "cal identificar, acceptar i gestionar les nostres emocions per no tenir repercussions negatives en el nostre benestar", com per exemple en la qualitat del son.
Un remei contra l’insomni molt popular durant la quarantena
Els resultats preliminars d'un estudi sobre l'impacte social de la pandèmia de la Covid-19, confirmen el que explica Tatiana Jurado i mostra que una quarta part dels catalans podria haver patit ansietat durant el confinament. A més, factors com l’aïllament social, l’absència d’una rutina o d’activitat física alteren el son i han fet que moltes persones pateixin insomni durant la quarantena. Així doncs, el consum d’ASMR com a eina per combatre aquests trastorns s’ha accentuat força durant l’estat d’alarma.
Segons les respostes de l’enquesta realitzada pel Diari de Barcelona, un 22,5% dels 361 enquestats que van respondre aquesta pregunta va assegurar haver consumit més ASMR durant la quarantena. Un 45,2% va afirmar haver-ne consumit més o menys amb la mateixa assiduïtat que abans i, finalment, un 29,4% va confessar haver-ho fet amb menys. A més, les respostes a les preguntes sobre la freqüència, més concreta, del consum d’ASMR abans i durant la quarantena també mostren un cert augment.
La terapeuta Tatiana Jurado explica que els estímuls provocats per l’ASMR causen “un estat de relaxació i benestar que poden tenir efectes beneficiosos per disminuir l’ansietat o induir el son”. S’han fet alguns estudis durant els últims anys que “han demostrat que l’ASMR disminueix la freqüència cardíaca i augmenta la conductància de la pell”, afegeix Jurado. Tot i això, remarca que es tracta d’una experiència “totalment subjectiva i sense gaire evidència científica”.
Jurado recomana que en casos d’insomni s’evitin les pantalles, ja que la llum blava dels dispositius altera la síntesi de la melatonina (hormona que ajuda a conciliar el son). Així, la recomanació és incompatible amb la visualització de vídeos d’ASMR i creu que “podria ser efectiu com a mètode que precisa de predisposició a un estat de relaxació i de plena atenció en una cosa”. Tot i així, assenyala que “cal ser cautelosos amb el seu consum” per tal que no distorsioni el nostre descans, ja que és un fenomen que no funciona per a tothom.
L’efectivitat de l’ASMR entre els seus consumidors
Imma Barranquilla va descobrir l’ASMR fa pocs mesos, però l’ha començat a consumir pràcticament a diari durant la quarantena. Està embarassada i “molt intranquil·la per la Covid-19” perquè ha hagut d’anar a l’hospital i exposar-se al virus en diverses ocasions. A més, li preocupa “no poder fer classes de preparació al part ni saber com serà el part en aquesta situació”. Això ha provocat que tingui dificultats a l’hora de dormir, però assegura que l’ASMR fa que aquests pensaments i preocupacions s’aturin. “Em tranquil·litza molt i em produeix una sensació molt agradable i que és difícil d’aconseguir d’alguna altra manera. És com si em donessin massatges al cervell i em relaxa tant que m’ajuda a dormir”, confessa l’Imma.
Paula Márquez escolta ASMR des de fa uns anys, però durant el confinament n’ha incrementat el consum perquè se l’ha descol·locat totalment l’horari del son “perquè no tenim cap rutina concreta”. Com que es lleva tard, a la nit no té son i li costa molt adormir-se: “Hi ha dies que se’m fan les cinc o les sis del matí així que per aconseguir dormir-me més ràpid miro els vídeos de relaxació guiada en ASMR, els quals m’ajuden molt”. A més, explica que els vídeos de cuina en ASMR li transmeten “molta tranquil·litat” i els escolta en qualsevol moment del dia per relaxar-se.
Un cas similar és el de Paula Gómez. Des de 2017, consumia ASMR de tant en tant, però des que estem confinats es posa un vídeo abans de dormir gairebé a diari. Com que, a més, ha passat la quarantena sola, reconeix que té més ansietat que de normal. La manca d’activitat física i de la seva rutina anterior, també han afectat el seu horari del son: “Abans acabava el dia molt més cansada i no em costava gaire dormir, però ara amb el teletreball no és el mateix”, explica. L’ASMR, doncs, l’ajuda a relaxar-se i desconnectar per poder sentir confort i aconseguir dormir.
Han notat canvis els creadors d’ASMR a YouTube durant el confinament?
María Camacho té 27 anys, és professora de ioga i va començar a publicar vídeos al seu canal de YouTube, Susurros para relajar ASMR, l’any 2012. “Jo experimentava ASMR des de petita i descobrir aquest fenomen em va ajudar a poder posar nom a aquestes sensacions”, explica la María. En aquell moment, però, hi havia pocs canals dedicats a fer vídeos d’ASMR i pràcticament tots eren en anglès. Per tant, va decidir obrir el seu propi canal a YouTube dedicat als hispanoparlants.
Actualment, compta amb 87.600 subscriptors, una xifra que ha augmentat notablement durant la quarantena. “Des que va començar el confinament fa poc més de dos mesos, he obtingut més de 17.500 noves subscripcions al canal”, confessa la María. A més, destaca que moltes persones l'han escrit per dir-li que, gràcies als seus vídeos, han deixat de prendre pastilles per l’ansietat o per dormir perquè “aconsegueixen trobar la pau i tranquil·litat que necessiten”.
Els vídeos de la María combinen ASMR amb tècniques de meditació i exercicis de mindfulness, ja que assegura que el que més agrada a les persones que visiten el seu canal són les meditacions i reflexions. “Intento oferir als meus seguidors una eina que, a banda de relaxar i transmetre tranquil·litat, faci que trobin en ells mateixos el perquè del seu insomni, ansietat o nerviosisme”, comenta.
Andrea Rovira té 21 anys i va publicar el seu primer vídeo d’ASMR a finals de 2019. Des d’aleshores, ha obtingut un total de 24.700 subscriptors en el seu canal de YouTube: AndreawhisperingASMR. En el seu cas, els vídeos que més acostumen a demanar els seus seguidors són d’ella explicant-los coses amb xiuxiueigs. Ella explica: “Els parlo de la meva vida, però murmurant”.
A diferència de la María, l’Andrea confessa que no ha notat cap canvi dràstic en el canal durant la quarantena perquè ha estat menys activa per motius de feina de la universitat. De totes maneres, comenta que la gent li ha demanat molts directes a YouTube i agraeixen que els ofereixi “contingut per relaxar-los i aguantar aquests temps tan complicats”.

