Llibre 'Los asquerosos'
Per ACN i Redacció
Publicat el 04 d’agost 2020
Temps de lectura 3 minuts

El dramaturg Jordi Galceran i el guionista i director de 'Polònia' (TV3), Jaume Buixó, signen a quatre mans l'adaptació teatral de 'Los asquerosos' (Blackie Books), la singular novel·la de Santiago Lorenzo que, amb més de 30.000 exemplars venuts i diversos premis, va sacsejar el panorama literari el 2018.

El dramaturg Jordi Galceran adaptarà 'Los asquerosos' amb Jaume Buixó. Font: ACN

La versió d'aquest thriller ambientat a l'Espanya buida, destacable per com conjuga un llenguatge alhora culte i popular, s'estrenarà a Las Palmas al novembre i ja té programades parades a Bilbao i al Teatro Espanyol de Madrid, entre altres. Però, de moment, no a Catalunya. Els seus dos artífexs han sigut "fidels" al llenguatge singularíssim de Lorenzo, i confien que el muntatge sabrà retenir la "màgia" que ha atret milers de lectors.

Quan Jaume Buixó va suggerir a Galceran la lectura de 'Los asquerosos' per plantejar la seva possible adaptació teatral, el dramaturg i el mateix guionista van convenir que semblava un repte "impossible": el tipus de narració, l'acció continguda i particularment el llenguatge, culte i castís. Era complicat però s'hi van atrevir.

'Los asquerosos' 

A la novel·la, un jove fuig de la ciutat després d'un incident amb un policia antidisturbis, i busca refugi en un poble abandonat de l'Espanya buida. Des d'allà sobreviu a la seva manera, assessorat i assistit per un tiet, l'única persona amb qui manté contacte principalment a través del telèfon. "Una de les gràcies de l'obra, si no la gràcia, és el llenguatge. I això ho volíem mantenir, fos com fos", recorda el dramaturg. La complicació era "com fer la història d'un home que està sol en un poble perquè que funcionés teatralment".

Així és com van decidir transformar la narració en tot un diàleg entre els dos personatges, que arrenca telefònicament com a la novel·la per després situar-se en un doble espai físic, "junt però separat", en què tots dos interactuen. "La gràcia dels dos personatges és com s'entenen, es comuniquen, com gairebé són un sol personatge amb dues visions del mateix", apunta Galceran. L'obra serà dirigida per David Serrano, amb Miguel Rellán i Secun de la Rosa com els dos únics protagonistes.

'Los asquerosos' ha estat adaptada al teatre per Jordi Galceran i Jaume Buixó. Font: ACN

Sense 'plaça' a Catalunya 

La productora catalana Bitò va adquirir els drets de la novel·la i, posteriorment, va cedir la gestió de l'espectacle a la seva 'filial' estatal Octubre Producciones. La idiosincràsia del text original feia molt difícil traduir-la al català, i de fet Galceran no n'és partidari. De moment, l'espectacle de moment no té data per estrenar-se a Catalunya, però el dramaturg confia que es pugui acabar veient aquí: "Tenim l'oportunitat de sentir-ho i entendre-ho en la versió original, no té cap sentit la traducció". 

Aquesta ha estat la segona col·laboració teatral entre Galceran i Buixó, després de Polònia, el musical. Però plegats tenen ara entre mans un altre projecte teatral (musical), sobre les cançons de Joan Manuel Serrat. Un projecte que també s'havia d'estrenar a la tardor, anuncia Galceran, però que segons creu es posposarà perquè la producció no s'hi "atrevirà" en l'actual context de crisi sanitària.

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —