Julian Assange
Per EFE
Publicat el 07 de gener 2021

Com a activista informàtic o periodista, Julian Assange ha dedicat bona part de la seva vida adulta a difondre secrets d'Estat i empresarials, sobretot, a través del seu portal digital Wikileaks, la qual cosa li ha costat la salut i l'enemistat de potències com els Estats Units (EUA).

Assange, que ha passat més d'una dècada confinat al Regne Unit sense haver estat condemnat per cap delicte, ha de continuar a la presó després que la Justícia britànica denegués dimecres la llibertat condicional per risc de fugida. El periodista confiava a poder sortir en llibertat condicional després que una jutgessa britànica rebutgés el dilluns el seu lliurament als EUA, que l'acusa d'espionatge, per la seva fràgil salut mental.


Afligit de depressió i amb tendències suïcides, l'australià de 49 anys no podrà estar amb la seva parella, Stella Moris, i els seus dos fills petits, nascuts quan estava refugiat en l'ambaixada de l'Equador a Londres per a evitar la seva extradició a Suècia.


Figura misteriosa

Nascut a Townsville (Austràlia) el 3 de juliol de 1971, la seva figura, de rostre pàl·lid i característic cabells blancs, continua sent un misteri fins i tot per als seus col·laboradors, que el descriuen com a carismàtic i intel·ligent però imprevisible, més ara amb les seves facultats deteriorades.

L'informàtic, de qui es diu que en els seus bons temps dedicava hores al seu treball sense arreglar-se, menjar o dormir, va tenir una infància nòmada a Austràlia, on la seva mare, l'artista Christine Ann, canviava constantment de residència escapant del pare del seu germà menor, de qui reclamava la custòdia.

En la seva joventut, va ser processat en aquest país per delictes informàtics en accedir, amb el seu grup International Subversives, a sistemes protegits d'organismes oficials. En sortir airós amb solsament una multa, en valorar el jutge que les seves activitats responien a la curiositat i no a finalitats delictives. Encara adolescent, es va casar amb una noia amb la qual en 1989 va tenir un fill, Daniel Assange, ara dissenyador de programari, la custòdia del qual van acabar compartint després de separar-se. Durant els judicis a Londres s'ha indicat que podria tenir més fills, les identitats dels quals es desconeixen.

Compromés amb el hacking

A mitjan anys noranta, Assange va treballar com a programador de programari lliure, en programes d'encriptat per a Linux, i va col·laborar en el llibre "Underground: Tales of Hacking, Madness and Obsession on the Electronic Frontier", de SueletteDreyfuss (1997), on va exposar la seva filosofia de no danyar els sistemes informàtics als quals s'accedia.

Després d'estudiar matemàtiques i física en la Universitat de Melbourne (encara que no es va llicenciar), el 2006 va cofundar Wikileaks, amb la missió d'exposar informació governamental que, en la seva opinió, hauria d'estar a l'abast dels ciutadans. Va saltar a la llum pública quan a l'abril del 2010 Wikileaks va difondre un polèmic vídeo en el qual soldats dels EUA disparaven civils a l'Iraq el 2007, i posteriorment els 250.000 cables diplomàtics que van sufocar a líders mundials.


Amenaçat pels EUA

Durant els últims anys no ha dubtat a enfrontar-se als poders fàctics per a complir el seu objectiu de difondre els seus secrets tèrbols, al mateix temps que ha denunciat una persecució dels EUA i els seus aliats a Suècia per a silenciar-lo.

Després que l'Equador li retirés en 2019 l'asil que li va concedir en 2012 per a evitar el seu lliurament a l'Estat suec, Assange es va enfrontar al seu pitjor malson: va ser detingut a petició dels Estats Units, que li imputa 18 delictes d'espionatge i intrusió informàtica per les revelacions del seu portal.


L'esperança del seu equip i els seus milers de seguidors és que la nova Administració estatunidenca de Joe Biden retiri els càrrecs en contra seva. Els seus advocats diuen que són de caràcter polític i que, de prosperar, soscavarien la tasca periodística a tot el món.

— El més vist —
— Hi té a veure —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —