Pla general. Un grup de dones del col·lectiu feminista Adona't de Vic sosté una pancarta a favor del dret a l'avortament durant la protesta que han protagonitzat aquest diumenge al matí davant la Catedral de Vic. Imatge del 8.01.2016
Per ACN
Publicat el 09 d’abril 2021

L'Associació de Drets Sexuals i Reproductius demana al govern espanyol que faci efectiu el dret a l'avortament en tot el territori i per a tota la població. Així, l'entitat creu que diverses comunitats autònomes no compleixen amb les obligacions jurídiques assumides amb l'objectiu de respectar, protegir i fer efectiu aquest dret. Coincidint amb el Dia Internacional de la Salut, l'entitat va presentar el passat dimecres set d'abril la darrera part de l'estudi 'L'accés a l'avortament voluntari a l'estat espanyol: principals barreres', que se centra en diferents obstacles amb què es troben les dones que volen avortar. També proposa una sèrie de recomanacions a tenir en compte per tal de transformar les polítiques públiques actuals.

Segons el document, entre les principals barreres d'accés assenyalades per accedir a la interrupció voluntària de l'embaràs hi ha la iniquitat territorial, per la qual més de 6.400 persones s'han de desplaçar cada any per poder-hi accedir. També l'elecció del mètode, que no sempre permet utilitzar la tècnica més adequada a les setmanes de gestació. "Limitar l'oferta a un dels mètodes, imposar-ne algun d'ells o bé oferir una informació incorrecta o esbiaixada suposa restringir la llibertat de decisió de la dona i vulnerar-ne els drets", sosté l'informe de l'entitat.

Un altre dels esculls que es troben les dones són les agressions fonamentalistes, que porten a moltes d'elles a partir assetjament a les portes de les clíniques en el moment d'avortar. L'entitat també critica la judicialització que pateixen les defensores i els col·lectius feministes.

Finalment, posa sobre la taula els efectes de la covid-19, que ha agreujat de manera "cruel" totes les desigualtats. Un exemple, són "els tres dies de reflexió" obligatoris per avortar a l'estat espanyol que no permeten "reduir els desplaçaments" en la majoria de territoris. "Només Galícia i Catalunya han posat en marxa la primera visita telemàtica legislant a favor de l'accés a l'avortament i a la seguretat de les dones", conclou.

Per tot això, l'informe considera que la "diversitat, dispersió i complexitat" dels circuits d'accés a l'avortament generen una "gran confusió" i poden resultar "poc clares" per a la ciutadania. "Falten campanyes institucionals d'informació sobre aquest dret", subratlla.

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —