Associacions veïnals de L’Hospitalet exigeixen una obertura total dels CAP - Diari de Barcelona

Els veïns de l’Hospitalet de Llobregat han exigit els últims dies la reobertura completa de quatre dels seus CAP (Centre d’Atenció Primària) de referència. Es tracta dels ambulatoris dels barris de Sanfeliu, Can Serra, Gornal i Santa Eulàlia Nord (Mossèn Cinto Verdaguer).
Amb la crisi derivada de la covid-19, el departament de Salut de la Generalitat es va veure obligat a tancar les portes d’aquests centres el 24 de març. En el seu lloc, els pacients podien acudir a altres CAP de la zona per ser atesos, fins que el 2 de juny van reobrir parcialment. Actualment, només funcionen com abans de la pandèmia 7 dels 12 CAP de la ciutat, segons Rebel·lió Atenció Primària. Però els veïns no semblen contents amb aquesta resolució. Exigeixen condicions dignes tant per a ells com per als treballadors.
Al barri del Gornal la situació és de gran desordre, segons els veïns. En principi només anaven a obrir entre dos i tres dies, però la pressió de la ciutadania va aconseguir que assistissin de dilluns a divendres, de 9 a 14 hores. Normalment, només hi ha un metge/essa i un infermer/era, i el servei de la pediatria s'ofereix un dia a la setmana. Les cues son una constant de la porta del centre, al què només entra aquell que realment es troba malament.
Sanitat digne @salutcat @icscat @XBayona amb el Gornal no s hi juga @albaverges pic.twitter.com/BzeG16SY6q
— GornalNet (@AvvGornal) July 10, 2020
Assitència "precària"
Antonio Yáñez, portaveu de l’Associació de Veïns Gornal, apunta que només desitgen que la situació torni a ser la d’abans, amb el seus metges i els seus horaris habituals. Un dels factors del que més es queixa és de la implantació d’un nou sistema de teleassistència en comptes de visites presencials per evitar l’afluència de gent a l’ambulatori.
Un sistema que han adaptat la majoria dels CAP de l’àrea del Delta del Llobregat, però que Yáñez creu que és “precari”. “La sensació entre els veïns i les veïnes és la de desconcert”, apunta. “On hi ha més preocupació és en la gent gran”, explica, amb barreres quant a l’adaptació tecnològica i la mobilitat cap a l’ambulatori del barri veí, Bellvitge.
La problemàtica es repeteix al barri de Sanfeliu. Segons informa L’Hdigital, el seu CAP només obre tres dies a la setmana: dos pel matí i un per la tarda. Els veïns de la zona també es varen concentrar davant l’ambulatori per reclamar un reajustament dels horaris a les necessitats reals dels ciutadans, així com la presència de pediatra.
Partits polítics com ara la CUP s’han sumat a la causa, reivindicant una obertura total dels centres i un sistema de salut “100% públic”que reforci les eines més properes a les veïnes i que la via telemàtica no sigui substitutiva sino un reforç. Per això des del partit exigeixen que s'augmentin els recursos en aquest àmbit per afavorir tant l'atenció a les veïnes com l'ofici dels professionals. "El que estem veient és que aquesta realitat del tancament parcial dels CAPs i la reducció de recursos té una afecció molt evident en les condicions materials de vida de les veïnes", declara la CUP Hospitalet. A dia d'avui, la plataforma no ha rebut resposta ni de la conselleria de Salut, ni dels propis centres afectats ni del consistori.
El personal sanitari també fa costat a les protestes a través de Rebel·lió Atenció Primària, una plataforma formada per professionals de la sanitat pública amb la voluntat de manifestar el seu descontentament davant les retallades dels últims anys.
En el seu manifest, reclamen que s’obrin tots els CAP, en tot el seu horari, i es mantingui l'atenció fins les vuit del vespre per garantir l’accessibilitat a tota la població. Lourdes Prieto, portaveu de la plataforma, assegura que els veïns "són els mes perjudicats, ja que retallant en atenció primària, se'ls retalla la salut". Recalca que el seguiment presecial i telefònic no té el mateix resultat si es fa per professionals d'altres centres, fet que duu a la ciutadania a organitzar-se i protestar.
D'entrada, els hospitals i el 061 es van colpasar, perquè no va ser fins a finals de març que es va començar a dir a la gent que truqués als CAP. "Ens va deixar molt perpexplos que només es visibilitzés l'hospital i el telèfon d'emergències", afegeix Prieto. Els ambulatoris també han fet l'acompanyament al final de la vida i l'atenció a les residències en els últims mesos, però amb una clara manca de recursos. L'atenció primària és important perquè funciona com a "filtre" per a que a l'hospital puguin arribar els pacients més crítics, "perquè si els apliques els recursos a gent que no els necessita, el potencial de fer mal és molt alt", assegura Prieto.
✊? Les veïnes del Gornal setmana rere setmana són exemple de lluita i solidaritat ?
— CUP L'Hospitalet (@cuplhospitalet) July 9, 2020
Perquè es reobrin els CAPs al 100% i es garanteixin unes condicions dignes per les veïnes i treballadores de #LHospitalet i arreu.
Per un únic sistema de salut 100% públic ?#YoNoMeConformo pic.twitter.com/9oVMeHjOsG
La resposta per part de la direcció del servei d'Atenció Primària és que tots els CAP de l'Hospitalet estan oberts amb normalitat, excepte els ja mencionats del Gornal, que obre durant els matins, i de Sanfeliu, que ho fa tres dies a la setmana.
En conjunt, els convocants d’aquestes concentracions es tornaran a manifestar la propera setmana davant de la Creu Roja per reclamar més recursos en assistència primària. Aquestes protestes es produeixen en el marc d’un rebrot de casos de covid-19 a L’Hospitalet, que s’han triplicat en només una setmana.

