Laboratori
Per Redacció
Publicat el 09 de setembre 2020
Temps de lectura 3 minuts

La farmacèutica britànica AstraZeneca i la Universitat d'Oxford han decidit avui interrompre  temporalment l'assaig clínic per a aconseguir una vacuna contra la covid-19 perquè un dels participants ha sofert “una malaltia potencialment inexplicable”, segons un comunicat de l'empresa.

Daniel Prieto-Alhambra, catedràtic de farmacoepidemiologia de la Universitat d'Oxford, assegura en unes declaracions a RAC1 que "aturar l'estudi és habitual i és una forma de comprovar que la vacuna és segura, el que és poc habitual és tant rebombori mediàtic". Tot i això, no han fet públic ni quin tipus de reacció ha provocat ni quant de temps estarà aturat l'assaig. "Ara un comitè independent avaluarà l'estudi i determinarà si és un efecte secundari o és casual, s'ha d'aturar per la seguretat dels potencials voluntaris". 

AstraZeneca va començar a l'agost una nova fase de la investigació de la seva vacuna als Estats Units, al Brasil i a Sud-àfrica després de fer una prova inicial amb un miler de persones al Regne Unit, on els resultats fins ara eren positius. De les nou vacunes contra la covid-19 que s'estan investigant ara mateix, és la primera que anuncia que atura de manera temporal el procés.

Per tant, els assajos internacionals d'aquesta vacuna s'han posposat fins que una recerca independent revisi les dades i determini si es poden reiniciar. La companyia confia poder reprendre aviat els assajos de l'actual fase 3, que implica vacunar 30 mil persones. "És un estudi amb molta gent amb patologia o anciana, com més gent reclutes i més gent amb patologies més probable és que tinguin lloc malalties", conclou el catedràtic d'Oxford.

Aquesta vacuna d'Oxford és la que Unió Europea va decidir comprar de manera centralitzada i, concretament, dilluns el ministre Salvador Illa deia que creia que cap a finals d'any podrien tenir milions de dosis per l'estat espanyol.

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —