L'Audiència de Barcelona arxiva la querella contra el jutge que va sentenciar Puig Antich
Per EFE
Publicat el 14 d’agost 2020

L'Audiència de Barcelona ha arxivat la querella per delicte de lesa humanitat que l'ajuntament de la ciutat i les germanes de Salvador Puig Antich, l'últim pres polític executat a garrot vil pel franquisme, van presentar contra l'advocat Carlos Rey, que el 1974 era jutge del Consell de Guerra que el va sentenciar.

En la interlocutòria, que es ferma, l'Audiència de Barcelona argumenta que el delicte de lesa humanitat, encara que no prescriu, no pot aplicar a Espanya a fets ocorreguts abans de 1977, quan el país es va adherir al Pacte Internacional de Drets Civils i Polítics, i recorda que la llei d'Amnistia aprovada aquest any impedeix investigar violacions de drets humans ocorregudes anteriorment.

La secció desena de l'Audiència sosté que, encara que aquesta llei d'Amnistia "avui no compliria els paràmetres" que s'exigeixen per garantir els drets de tots, va ser aprovada per un Parlament democràtic "i ha estat reafirmada en dues ocasions pel Congrés dels Diputats, l'última tot just fa dos anys".

"La conclusió és clara, la voluntat de poble espanyol és mantenir aquesta llei, per la qual cosa no podem com a tribunal emmarcat en el poder judicial plantejar-nos la legitimitat d'aquesta llei quan la voluntat del poder legislatiu és clara", continua la sala, que recorda el "sentiment de reconciliació nacional" que buscava aquesta, en el "context històric en què es va dictar", per "acabar amb els vestigis del franquisme".

Tot i així, el jutge reconeix que "pot ser" que aquesta llei no satisfaci "els drets de tots i sobre tots de les víctimes" del franquisme però desestima la pretensió de procedir penalment contra Rey.

Per aquest motiu, recorda que és "tasca del legislatiu" i no del Poder Judicial derogar si així es considera oportú perquè, "mentre la mateixa segueixi estant vigent, els tribunals no poden deixar d'aplicar-la".

La querella que l'Ajuntament de Barcelona va presentar el 2017 ja va ser desestimada per l'Audiència Provincial a maig de 2019, quan es va decretar el sobreseïment de la causa.

El consistori i la família de la víctima, que exerceixen l'acusació particular, van recórrer la decisió de tribunal, avalada en canvi per la Fiscalia, i van formular recurs d'apel·lació, que ha estat novament rebutjat.

Salvador Puig Antich (Barcelona 1948-1974) va ser un anarquista i antifeixista anomenat "El Metge", detingut i acusat de l'homicidi del sotsinspector de policia Francisco Anguas durant un tiroteig, un succés que el va portar a ser condemnat a mort i executat a garrot vil el 2 de març de 1974, convertint-se així en l'últim pres ajusticiat amb aquest mètode a Espanya. 

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —