El director de Projecte Home, Oriol Esculies, en una roda de premsa
Per ACN
Publicat el 25 de juny 2020

L'ONG Projecte Home constata un augment de peticions d'ajuda coincidint amb la desescalada, però alhora ha alertat que la seva reinserció social serà més difícil per la crisi social i econòmica provocada per la Covid-19. L'entitat ha atès 1.520 persones durant el 2019, amb cocaïna (47,6 %) i alcohol (34,1 %) com a principals substàncies i addiccions. L'alcohol ha pogut ser un substitutiu d'altres drogues més difícils d'aconseguir durant el confinament i el seu consum pot créixer encara més arran de la crisi.

El director de Projecte Home, Oriol Esculies, ha explicat que tot el programa de tractaments de l'entitat s'ha hagut de readaptar amb la Covid-19, amb atencions per videoconferència i el confinament del servei residencial. A més, perquè es produeixi un nou ingrés ara cal que la persona passi per una quarantena i fer-li la prova de la Covid-19.

Després d'uns mesos amb una davallada important de les peticions d'ajuda per culpa del confinament, aquest mes de juny s'ha registrat gairebé un 20 % d'increment respecte al 2019, passant de 98 persones que demanaven ajuda l'any passat a 116 enguany.

Les persones en tractament, ha explicat Esculies, s'han vist "més soles i desmotivades", algunes han estat afectades per l'ERTO, i això els ha generat més angoixa i més temps per passar el dia. Ara bé, ha explicat que el confinament també ha estat "un dels factors claus a l'hora de demanar ajuda", perquè els addictes han tingut problemes per adquirir la substància i han tingut més consciència del seu problema. La convivència amb la família també ha fet que aquestes intervinguessin més i empenyessin la persona a contactar amb Projecte Home.

Esculies també ha mostrat la seva preocupació pel futur, perquè la rehabilitació implica un procés de reinserció social que serà ara més difícil amb la crisi econòmica i social derivada de la pandèmia. No tenir feina, de fet, és un dels principals riscos de recaiguda.

Cocaïna i alcohol, les principals addiccions

Pel que fa a les substàncies més consumides entre els usuaris de Projecte Home, el seu director ha explicat que la cocaïna es manté en primera posició, seguida de l'alcohol. El 83 % dels participants són homes i tenen una mitjana de 40 anys. El 40 % només té estudis primaris i el 30 % té també algun trastorn mental.

Esculies també ha advertit que entre els més joves, d'entre 13 i 23 anys, el perfil és totalment diferent, i la substància predominant és la marihuana i després l'haixix.

Arran de la crisi, com ja es va veure en la del 2008, es podria invertir la tendència i que substàncies més barates com l'alcohol siguin encara més consumides en detriment de la cocaïna, que és més costosa.

El confinament també ha afectat les teràpies

Actualment hi ha 300 persones en tractament a tots els serveis de Project Home i 35 en un recurs residencial. El confinament ha provocat que d'aquest centre no en pogués sortir ni entrar ningú, cosa que ha provocat un tap que ara s'està revertint. En les últimes setmanes han ingressat unes 20 persones, però també han anat sortint. Un jove no ha pogut entrar perquè se li va detectar la Covid-19, tot i ser asimptomàtic.

Projecte Home ha posat en marxa una campanya amb el lema "Ets essencial", que té com a objectiu recaptar 7.000 euros en quatre mesos, ja que ha notat una davallada important dels seus ingressos i a més ha hagut d'invertir en nous serveis, com ara el de quarantena abans d'ingressar algú en la comunitat terapèutica.

Durant la roda de premsa han intervingut també dos usuaris dels serveis de Projecte Home. Carlos, que està en una comunitat, és addicte a la cocaïna i va demanar ajuda després de passar quatre mesos al carrer perquè es gastava l'import de la Renda Mínima Garantida en droga. Havia estat sis anys sense consumir, però hi va tornar. Ara porta un any sense fer-ho i set mesos al recurs residencial. "El dia a dia és complicat, però has de treure les forces d'on sigui", ha reconegut. Carlos ha donat les gràcies perquè el servei continués obert durant la crisi sanitària. "Si no no sé què hagués fet", ha admès.

Toni, per la seva part, era addicte al cànnabis. Va començar durant l'adolescència i el seu consum era diari. S'ho podia permetre. Durant un any va estar hospitalitzat per un accident no relacionat amb el consum i va haver d'aturar-lo. Quan va sortir, un dia va olorar la droga pel carrer i va córrer a comprar-ne. La seva dona li va fer veure que això volia dir que tenia un problema. Va començar amb Projecte Home el maig del 2019. Ha reconegut que el confinament no li ha dificultat el tractament, perquè s'ha pogut resoldre bé amb les videoconferències.

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —