Paul Auster i Valeria Luiselli conversen sobre literatura i el racisme creixent als EUA
Per EFE
Publicat el 06 de setembre 2020

L'escriptor estatunidenc Paul Auster i la novel·lista mexicana Valeria Luiselli van protagonitzar aquest divendres una conversa sobre literatura i racisme creixent a Estats Units en el marc de l'Hay Festival de Querétaro.

Auster va destacar el poder de la novel·la per unir les persones, fins i tot quan són desconegudes, i va defensar la idea que un llibre només està complet quan és llegit. "Crec que la novel·la és el lloc del planeta on dos autèntics estranys es poden trobar en termes d'absoluta intimitat. L'escriptor no és amo del llibre, el lector i escriptor el creen de manera comuna", va dir l'autor.


Auster: "Crec que la novel·la és el lloc del planeta on dos autèntics estranys es poden trobar en termes d'absoluta intimitat"


L'escriptor Premi Príncep d'Astúries de les Lletres 2006 va defensar la idea que cada lector llegeix la mateixa obra de manera diferent. "És una experiència única i individual i hi ha una connexió. Per a aquells qui hem après com llegir, hi hem trobat alguns dels moments més grans de les nostres vides", va dir Auster.

Racisme creixent a Estats Units

Després de parlar sobre l'origen de la seva família i detallar el procés de creació d'algunes de les seves obres com El país de les últimes coses, que va trigar uns quinze anys a escribir, Auster va solidaritzar-se amb Luiselli, qui va criticar el racisme contra els mexicans als Estats Units.

"Visc en confrontació i frustrada per com ens veuen i com ens tracten als mexicans als Estats Units. Els hispans han tingut presència als Estats Units des de molt abans que es considerés un país i, tot i així, se senten com a estranys", va dir Luiselli, una de les escriptores joves de parla hispana més reconegudes.


Luiselli: "Els hispans han tingut presència a Estats Units des de molt abans que es considerés un país i, tot i així, se senten com a estranys"


Auster va assegurar a l'escriptora que té dret a sentir-se malament perquè els mexicans s'han vist ridiculitzats als Estats Units de forma deplorable al llarg de la història, fet que va empitjorar amb l'arribada de Donald Trump a la presidència.

"Els Estats Units són un lloc contradictori. Sembla que aquest país no vol ningú. Tot i això, la gent somnia amb venir", va comentar Auster, qui va referir-se al grup "Escriptors contra Trump", al qual pertany, que reuneix a diversos centenars d'autors crítics del mandatari que pretén reelegir-se el pròxim novembre.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

I want to address the disgruntled ones, the disappointment ones, the disgusted ones who have decided to sit out this election because they feel the Biden-Harris ticket will not give them the America they dream of. I urge you to reconsider. The re-election of Trump and the Republican Party could mean the end of democracy in America and the beginning of authoritarian rule in a country in which no one will ever be able to vote again. If not for yourself, then vote for the women who fought for more than a century to earn the right to vote, vote for your fellow black citizens whose parents and grandparents were beaten, hosed, and murdered to earn the right to vote, vote to preserve your own right to dissent against the status quo and raise your voice and freedom. So much depends on it. Everything depends on it. Paul Auster #writersagainsttrump #paulauster video by @spencerostrander

A post shared by WRITERS AGAINST TRUMP (@writersagainsttrump) on

 

La comunicació entre els dos escriptors, Paul Auster, de 73 anys, i Luiselli, de 37, va transcórrer en un ambient de complicitat, sobre tot després que la mexicana expliqués com va arribar de jove a les obres de l'autor. "El primer que vaig llegir teu va ser El Palau de la Lluna; llavors no coneixia Nova York, però els llibres ens poden donar una connexió emocional amb l'espai", va opinar l'escriptora.

 

Auster i Luiselli són dos dels autors més prestigiosos presents en el Hay Festival que han tingut tertúlies o les tindran d'aquí a dilluns, entre els quals destaquen els Premis Nobel Mario Vargas LlosaOlga TocarczukKazuo Ishiguro, les Premi Cervantes Ida Vitale i Elena Poniatowsta i el Premi Herralde Juan Villoro, entre d'altres.

A més, el festival compta amb personalitats de la societat i polítics com l'expresidenta de Xile, Michelle Bachellet, qui hi intervindrà el pròxim dilluns, dia de cloenda de l'acte.

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —