Aigües residuals
Per ACN
Publicat el 21 de juliol 2021

Científics de l'Acadèmia Xinesa de les Ciències i del Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals (CREAF) adverteixen en un article publicat a la revista 'National Science Review' que les plantes de tractament d'aigües residuals que treballen amb biotecnologies ambientals, la gran majoria, són una font de superpatògens a la qual caldria prestar més atenció. "La pandèmia de la covid-19 ha demostrat com els virus es propaguen i es detecten en els sistemes de tractament d'aigües residuals, però s'ha fet poc per eliminar l'amenaça sanitària dels superpatògens", indica Josep Peñuelas, del CREAF, que afegeix: "Fer-ho requereix entendre que hi ha una sola salut, perquè la salut humana, animal i la dels ecosistemes estan interconnectades."

A la Terra hi ha patògens de tot tipus: virus, bacteris, fongs i protozous que infecten éssers humans, animals o plantes. En les últimes dècades, la ciència ha advertit que certs patògens s'estan convertint en superpatògens o superbacteris, individus capaços de resistir als antimicrobians i causar infeccions mortals.

Les plantes de tractament d'aigües residuals que funcionen amb tecnologies ambientals (anomenades EBTs per les sigles en anglès) utilitzen microbis per degradar els contaminants de forma econòmica. Segons l'article, les EBTs són valuoses per purificar les aigües residuals, però també comporten riscos, perquè són incubadores de patògens i gens de resistència antimicrobiana, el que les converteix en focus de superpatògens.

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —